De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Libet. Vrije wil als bewuste aansturing van het lichaam Een handeling uit vrije wil is een handeling die wordt aangestuurd door een bewuste gedachte die.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Libet. Vrije wil als bewuste aansturing van het lichaam Een handeling uit vrije wil is een handeling die wordt aangestuurd door een bewuste gedachte die."— Transcript van de presentatie:

1 Libet

2 Vrije wil als bewuste aansturing van het lichaam Een handeling uit vrije wil is een handeling die wordt aangestuurd door een bewuste gedachte die je vlak voor de handeling hebt. Je handelt uit vrije wil wanneer je handeling het gevolg is van het feit dat je dacht: “en nu ga ik dit doen”. Met “vrije wil” bedoelen we dus het vermogen om bewust je eigen lichaam in beweging te brengen.

3 Cartesiaans dualisme bewustzijn bestuurt het bewegingscentrum in de hersenen bestuurt de vinger Ik wil mijn vinger optillen

4 Materialisme bewustzijn (= hersengebied) bestuurt het bewegingscentrum besturen de vinger Ik wil mijn vinger optillen Hoewel het bewustzijn hier een deel van de hersenen is, wordt het bewustzijn net als bij Descartes gezien als een afzonderlijke, het lichaam aansturende instantie.

5 Lees # 4.4

6 http://youtu.be/IQ4nwTTmcgs Experiment Libet (let op uitleg vrije wil)

7 bewustzijn Ik wil mijn vinger optillen Het experiment van Libet lijkt aan te tonen dat er het volgende gebeurt: 1. De hersenen maken zich klaar voor een beweging (bereidheidspotentiaal) 1 2 2. De hersenen zenden bericht hiervan naar het bewustzijn 3. De hersenen tillen de vinger op 4. Het bewustzijn denkt (ten onrechte) dat hij de vinger heeft opgetild Er is dus geen sprake van bewuste aansturing (maar eerder van epifenomenalisme)

8 bewustzijn Ik wil mijn vinger optillen 2 1 Dus niet dit:

9 bewustzijn Ik wil mijn vinger optillen 1 2 Maar dit:

10 Kritiek op het experiment en de conclusies van Libet 1.Libet: het bewustzijn kan de beweging veto’en 2.Het bereidheidspotentiaal is geen beslissing maar een neiging (zit dit al niet in 1.? Antw. model 2012 vindt van niet) 3.De situatie lijkt zo weinig op het dagelijks leven dat het de vraag is wat we mogen concluderen over de vrije wil -in het dagelijks leven nemen we geen besluiten op de honderdste seconde nauwkeurig -In het dagelijks leven is de grens wel/niet aansturing vaak moeilijk aan te geven (sport) Fundamentele kritiek a.Het gaat ons om een ander soort vrije wil; verantwoordelijkheid of zelfverwerkelijking b.Ons bewustzijn is geen afzonderlijke, het lichaam aansturende instantie (Dennett)


Download ppt "Libet. Vrije wil als bewuste aansturing van het lichaam Een handeling uit vrije wil is een handeling die wordt aangestuurd door een bewuste gedachte die."

Verwante presentaties


Ads door Google