De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hoe veilig is INTERNET?  internet is het wereldwijde computernetwerk TCP/IP vormt de basis voor het hele internet TCP/IP vormt de basis voor het hele.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hoe veilig is INTERNET?  internet is het wereldwijde computernetwerk TCP/IP vormt de basis voor het hele internet TCP/IP vormt de basis voor het hele."— Transcript van de presentatie:

1 Hoe veilig is INTERNET?  internet is het wereldwijde computernetwerk TCP/IP vormt de basis voor het hele internet TCP/IP vormt de basis voor het hele internet TCP/IP is een afkorting van twee begrippen:TCP/IP is een afkorting van twee begrippen: TCP: Transmission Control Protocol. Dit protocol is verantwoordelijk voor de besturing en controle van het gegevenstransport. TCP: Transmission Control Protocol. Dit protocol is verantwoordelijk voor de besturing en controle van het gegevenstransport. IP: Internet Protocol. Dit protocol is verantwoordelijk voor het transport van gegevens van computer naar computer. IP: Internet Protocol. Dit protocol is verantwoordelijk voor het transport van gegevens van computer naar computer. TCP/IP is ontwikkeld door het leger van de Verenigde Staten, en heeft als doel om computers in staat te stellen om informatie uit te wisselenTCP/IP is ontwikkeld door het leger van de Verenigde Staten, en heeft als doel om computers in staat te stellen om informatie uit te wisselen Hoe werkt het?Hoe werkt het?Hoe werkt het?Hoe werkt het?

2 Tips veilig pc / internet gebruik   Gebruik een virusscanner en een firewall.   Houd Besturingssysteem Virusscanner Browser Andere software   Veilig door updates of nieuwe versies   Maak regelmatig een reservekopie van Belangrijke bestanden Brieven E-mail Digitale foto’s   Bescherm serieuze zaken met serieuze wachtwoorden: Wachtwoord van minimaal acht tekens naast kleine letters een aantal hoofdletters, cijfers en symbolen (!@#$%...).   Gebruik encryptie software als je iets verstuurt.

3 Encryptie-software  Gratis van internet te halen:  WWW.utimaco.com WWW.utimaco.com  WWW.PGP.com

4 Wat zijn de risico’s bij het surfen?   Bedreiging door virussen.   Misbruik van uw computer kan ongemerkt wordt gebruikt voor het versturen van spam of uitvoeren van aanvallen op andere computers.   Aantasting persoonlijke levenssfeer en privacy Uw gegevens worden voor andere doeleinden gebruikt dan waar ze voor zijn afgestaan. Blootstelling aan ongewenste inhoud   Blootstelling aan malware   Verslechtering prestaties van uw computer

5 Risico’s “WAN”  Velen hebben kabel of ADSL  Verbinding met internet  Zodra de PC aanstaat  Heb je de deur op slot?

6 Crackers en Hackers   Bij computercriminaliteit wordt vaak gesproken over hackers. Dit is echter niet geheel correct. Beter zijn de termen computercrimineel of cracker.   Daarnaast zijn er nog de zogenaamde scriptkiddies: jonge mensen met een relatief beperkte technologische kennis die beveiligingen doorbreken met door anderen gemaakte hulpmiddelen. Ook zij kunnen echter grote schade veroorzaken en ook hun activiteiten zijn crimineel.   De correcte betekenis van hacker komt meer in de buurt van 'computerexpert'.

7 Je haalt de kennis om te “Cracken” van internet freubelt wat en je kunt aan de slag!

8

9

10

11 Malware   samentrekking ‘malicious’ en ‘software’ Virussen Trojans Wormen Spyware, Adware, Browser hijackers Dialers

12 Virussen   een programma dat zichzelf kan vermenigvuldigen, maar daarvoor een drager nodig heeft Diskette USB-sleutel Per e-mail verzonden document Gedeeld bestand.

13 Een trojan (horse)   Programma met verborgen eigenschappen   Aangewend voor misbruik

14 Een worm   kan zichzelf verspreiden door zichzelf door te sturen aan iedereen in uw adresboek of door zelfstandig andere computers op internet op te zoeken.

15 Wat doe je ertegen?  Virusscanner:  Firewall

16 Spyware   Maakt zonder toestemming gebruik van uw internetverbinding om illegaal verzamelde informatie naar de verspreider terug te zenden.   Term spyware wordt ook gebruikt voor adware   Spyware is door slecht programmeerwerk vaak verantwoordelijk voor een instabiel systeem.

17 Adware   Programmatuur die advertenties laat zien gegevens surfgedrag terugstuurt in ruil voor gratis gebruik van een programma of service.   In principe legaal als de gebruiker: volledig geïnformeerd is toestemming heeft gegeven   In de praktijk: vaak misbruik van het verleende vertrouwen door bijvoorbeeld stiekem informatie terug te sturen naar de verspreider.   In deze gevallen wordt adware dus spyware.

18 Heb ik Adware of Spyware op mijn PC?  Gratis testprogramma’s op internet Let op… Ook vele van deze programma’s zijn zelf weer Spyware of Adware!! Let op… Ook vele van deze programma’s zijn zelf weer Spyware of Adware!!  Veilig en getest: www.download.com www.download.com www.download.com www.safer-networking.org www.safer-networking.org www.safer-networking.org www.microsoft.com www.microsoft.com www.microsoft.com

19

20

21

22

23 Zelfs Microsoft geeft gratis software!

24

25 Browser hijackers   Programma's en scripts die instellingen van uw browser aanpassen, zoals de homepage, de standaard zoekpagina en uw favorieten.   Hierdoor verschijnen andere pagina's dan verwacht, vaak verwijzend naar sex- en goksites, en bijna altijd ongeschikt voor kinderen.   Ook is het mogelijk dat er extra advertenties in pop-ups verschijnen, zelfs op sites die nooit gebruik maken van pop-ups.

26 Dialers   Programma’s die ongemerkt het modem dat u gebruikt om te internetten een ander nummer laten bellen dan het 067 nummer van uw provider.   Kan zelfs als u een breedbandverbinding heeft met daarnaast nog een aangesloten modem. Meestal 0900 of buitenlandse betaalnummers hoge tarieven.

27 KAZAA en andere P2P appl.  Maakt bij installatie een volledig van buitenaf toegankelijke map (share) aan op jouw PC.  Iedereen heeft toegang tot ALLES wat binnen de share staat.  KAZAA is bij uitstek geschikt om “rommel” op je pc te krijgen en anderen toegang tot je bestanden te verlenen.  Volgens Twaekers.net: Peer-to-peer-applicaties vormen een grote bedreiging voor de beveiliging, zo blijkt uit een onderzoek van beveiligingsspecialist TruSecure. Via deze programma's vinden veel virussen en wormen hun weg. Kazaa is daar een voorbeeld van: bijna de helft van alle downloads die met dit programma worden binnengehaald bevat een virus, trojaans paard of een backdoor.

28 TIP  Laat je PC eens testen….  WWW.Symantec.com

29 Hier kun je zien dat het voor de beheerder van een site eenvoudig is vast te stellen wie hem bezoekt…. Je laat dus altijd sporen na als je op een site komt!

30

31

32 Kijk eens op www.surfopsafe.nl

33 Gegevensdragers  Harde schijf PC  Laptop  PDA  DVD/CD-rom  Diskette  Tape  USB-pen  Digitale camera  Kopieerapparaat  Fax  Printer  GSM

34 Lekken in Windows  veiligheidsproblemen Windows zelf wanneer Windows standaard geïnstalleerd is, biedt het geen enkele bescherming wanneer Windows standaard geïnstalleerd is, biedt het geen enkele bescherming Tips: Tips: Updates en service-packs installerenUpdates en service-packs installeren Geen onbekende of onvertrouwde netwerk- of Internetprogramma's draaienGeen onbekende of onvertrouwde netwerk- of Internetprogramma's draaien Geen (FTP) servers installeren die dingen aan het Internet aanbieden onder andere de standaardserver die bij FrontPage wordt geïnstalleerdGeen (FTP) servers installeren die dingen aan het Internet aanbieden onder andere de standaardserver die bij FrontPage wordt geïnstalleerd Geen Wingate installeren, dit is een tunnel van binnen naar buiten en andersom. Het doet zijn naam eer aanGeen Wingate installeren, dit is een tunnel van binnen naar buiten en andersom. Het doet zijn naam eer aan Protocollen behalve TCP/IP (Internet) deïnstallerenProtocollen behalve TCP/IP (Internet) deïnstalleren

35 Bestanden delen  Hoog risico!  In Win2000 en/of XP. staat poort 445 standaard open indien u de optie "bestanden delen" heeft geactiveerd.  U zet de deur wagenwijd open!  Deel dus NOOIT mappen waarin gegevens staan!!

36 Dank u  Meer info:  http://members.home.nl/h.sprenger


Download ppt "Hoe veilig is INTERNET?  internet is het wereldwijde computernetwerk TCP/IP vormt de basis voor het hele internet TCP/IP vormt de basis voor het hele."

Verwante presentaties


Ads door Google