De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Sociale media Hieronder een aantal voorbeelden van bekende sociale media: Fotosites: Flickr, Picasa, Photobucket Microblogs: Twitter, Tumblr, Jaiku Social.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Sociale media Hieronder een aantal voorbeelden van bekende sociale media: Fotosites: Flickr, Picasa, Photobucket Microblogs: Twitter, Tumblr, Jaiku Social."— Transcript van de presentatie:

1 Sociale media Hieronder een aantal voorbeelden van bekende sociale media: Fotosites: Flickr, Picasa, Photobucket Microblogs: Twitter, Tumblr, Jaiku Social Bookmarking: Delicious Social Networking (communitysites ofwel sociaalnetwerksites): Facebook, Hyves, Google+, Netlog Social Newssites: Digg, Indymedia Weblogs: Blogger.com, Wordpress, Blogspot Videosites: YouTube, Dailymotion, Vimeo

2 Fotosites: Flickr, Picasa, Photobucket
Flickr is een website voor het delen van foto's en videofragmenten. Bij het uploaden van foto's kan de gebruiker opgeven onder welke voorwaarden (licentie) anderen de foto mogen gebruiken. Foto's kunnen in een privégedeelte worden geplaatst of toegankelijk worden gemaakt voor gebruikers die toestemming hebben van de uploader. Het uploaden kan via pc, of mobiele telefoon. Flickr is uitgegroeid tot een populaire opslagplaats, vooral onder webloggers. Er zijn twee soorten account: gratis accounts, die 300MB per maand kunnen uploaden, en maximaal 30MB per foto, en pro-accounts, die ongelimiteerd kunnen uploaden, met een maximale grootte van 50MB per foto. Flickr meet in tegenstelling tot veel andere fotodiensten niet de opslagruimte, maar het dataverkeer. Wanneer foto's verwijderd worden heeft dat geen invloed op de opslagruimte die je nog over hebt. Flickr is ontwikkeld door het Canadese bedrijf Ludicorp en werd in maart 2005 overgenomen door Yahoo!. Yahoo! heeft in 2007 het eigen Yahoo! Photos gesloten ten gunste van Flickr. Sinds april 2008 kunnen korte videofragmenten (90 seconden, 150 MB) geüpload worden.

3 Fotosites: Flickr, Picasa, Photobucket
Google Picasa is een gratis service en programma van Google waarmee foto's bewerkt en gedeeld kunnen worden. De foto's kunnen in een online webalbum (Picasa Web Albums) worden gezet, afgedrukt, of via worden verstuurd. Het programma importeert automatisch foto's uit digitale camera's en kent net als andere fotobewerkingsprogramma's diverse bewerkingsmogelijkheden waaronder bijsnijden, rode ogen verwijderen, rechtzetten, helderheid en contrast bewerken, lichtintensiteit veranderen en kleurbalans wijzigen. Daarnaast zijn er enkele extra's waaronder het maken van een fotocollage en een screensaver maken met eigen foto's. Picasa werd oorspronkelijk ontwikkeld door Idealab. De meest recente versie is 3.9.

4 Fotosites: Flickr, Picasa, Photobucket
Photobucket is een foto- en video-opslagdienst die in 2003 werd opgericht door Alex Welch en Darren Crystal. Op de website zijn sindsdien meer dan vier miljard foto's geüpload en worden er dagelijks meer dan video's geüpload. De gratis versie van de website biedt 500 MB opslagruimte, de betaalde versie ongelimiteerd voor niet-commercieel gebruik. In mei 2007 kocht Fox Interactive Media, onderdeel van News Corporation, de website voor een geschat bedrag van 250 miljoen dollar.

5 Microblogs: Twitter, Tumblr, Jaiku
De activiteit bij het gebruiken van Twitter heet twitteren (of tweeten), dat kwetteren betekent. Het logo van Twitter is een vogeltje. Twitteren komt neer op in real time communiceren via een microweblog op een pc, gsm, smartphone of andere mobiele apparaten met een internetaansluiting. Door de combinatie van webloggen met instant messaging wordt het microblogging genoemd. Oorspronkelijk was de vraag van de dienst "Wat ben je aan het doen?" Nu is het "Wat gebeurt er?"[3] Iedere twitteraar kan op elk moment van de dag in maximaal 140 tekens vertellen waar hij/zij mee bezig is, wat hij/zij van plan is of wat hem/haar bezighoudt. Er zijn ook mensen die vooraf aankondigen dat zij bij een evenement aanwezig zijn en met anderen, al dan niet aanwezig bij het evenement, willen twitteren. Dit creëert een virtuele aanwezigheid. Twitter wordt steeds vaker ook door bedrijven ingezet als marketing tool. Twitter kan gebruikt worden om makkelijk contact met de doelgroep te onderhouden en naamsbekendheid te verkrijgen.

6 Microblogs: Twitter, Tumblr, Jaiku
Tumblr is een Microblogging-systeem om tekst, stilstaande en bewegende beelden, citaten, links en geluidsopnamen in een „tumblelog“ openbaar te maken. Jaiku was a social networking, micro-blogging and lifestreaming service comparable to Twitter. Jaiku was founded in February 2006 by Jyri Engeström and Petteri Koponen from Finland and launched in July of that year. It was purchased by Google on October 9, 2007.

7 Social Bookmarking: Delicious
Delicious (voorheen del.icio.us[1]) is een zogenaamde social-bookmarking-website: een website om favoriete bookmarks (favoriete websites, bladwijzers) op te slaan en te delen met andere gebruikers. Deze website is niet alleen nuttig voor het bewaren van bookmarks, maar ook als een zeer efficiënte zoekmachine. Doordat de resultaten handmatig geplaatst zijn en aan elke resultaat een vorm van populariteit zit, worden de ongewenste websites en advertenties gefilterd. De site is een Web 2.0-gemeenschap en kwam eind 2003, na de internetzeepbel, online. De ontwikkelaar was Joshua Schachter. Alle informatie die in Delicious wordt opgeslagen kan openbaar beschikbaar worden gemaakt, tenzij iemand zijn of haar links markeert als 'privé'. Sommigen gebruiken deze site om linkblogs te publiceren. De opgeslagen sites krijgen sleutelwoorden (tags) mee, die een niet-hiërarchische classificatie mogelijk maken, via zogenaamde folksonomie. De website is gratis en de informatie kan afgehaald worden via de website. De broncode is echter niet beschikbaar. Begin december 2005 werd de site overgenomen door Yahoo!. Geschat wordt dat Yahoo! hier tussen de 15 en 30 miljoen dollar voor betaalde. Het is de bedoeling dat het team van delicious nauw samen gaat werken met dat van Flickr, een site die al eerder door Yahoo! werd overgenomen.

8 Social Newssites: Digg, Indymedia
Digg is een Amerikaanse website die (nieuws)artikelen publiceert op het gebied van wetenschap en technologie, politiek en amusement. De artikelen worden geschreven door de gebruikers. Iedereen kan zichzelf inschrijven en zelf ook artikelen schrijven, maar door middel van een waarderingssysteem komen alleen hooggewaardeerde artikelen op de voorpagina van de website. De website bestaat sinds november 2004, als experiment van Kevin Rose, Owen Byrne, Ron Gorodetzky en Jay Adelson. Al snel groeide de populariteit van de website enorm. In 2012 is de website overgenomen door Betaworks voor een bedrag van dollar.

9 Social Newssites: Digg, Indymedia
Indymedia is een netwerk van nieuwssites, opgericht en onderhouden door een wereldwijd netwerk van media-activisten. Indymedia zegt zelf onafhankelijk te zijn van formele machtsinstituten zoals de staat en het is vrij van commercie. Onduidelijk is echter wie Indymedia financiert en welke personen of instanties erachter zitten. Iedereen met internettoegang kan in principe zelf nieuws op Indymedia publiceren, dankzij een open-publicatiemethode. Anders dan bij Wikinews kunnen de eenmaal gepubliceerde artikelen, enkel door de redactie van Indymedia worden bewerkt of verwijderd. Door de open publicatie wil Indymedia een andere kijk bieden op de wijze waarop nieuws tot stand komt en gecommuniceerd wordt. In oktober 2003 waren er wereldwijd meer dan 125 Indymedia-sites. De Nederlandstalige websites omvatten Indymedia-Nederland, Indymedia-België (tweetalig), Indymedia-West-Vlaanderen, Indymedia-Oost-Vlaanderen en Indymedia-Antwerpen.

10 Weblogs: Blogger.com, Wordpress, Blogspot
Blogger werd opgericht door Pyra Labs in augustus In februari 2003 werd Pyra Labs opgekocht door Google, die Blogger vervolgens integreerde met andere Google-producten. In 2006 werd Blogger voorzien van een nieuwe lay-out ontworpen door Google en kreeg de service de naam Blogger Beta. De nieuwe versie ondersteunde privé-blogs (uitsluitend te lezen voor mensen die daarvoor toestemming hadden gekregen). Ook kreeg de nieuwe service verdere integratie in andere Google-producten: -Google Toolbar, de mogelijkheid om direct een link van de site op de eigen blogger te zetten. -Google AdSense, reclame op de eigen blog om geld te verdienen. -Picasa Web Albums, alle foto's die worden geupload vanuit Blogger direct in de eigen albums. Sinds december 2006 is Blogger uit beta. In 2011 zijn er heel wat vernieuwingen gebeurd in de lay-out van Blogger.

11 Weblogs: Blogger.com, Wordpress, Blogspot
WordPress is vrije weblog-software, die onder de voorwaarden van de GNU General Public Licence (GPL) wordt gepubliceerd. WordPress is ontwikkeld door Matthew Mullenweg, maar het wordt door een flinke groep ontwikkelaars ondersteund. Veel weblogs maken gebruik van WordPress. WordPress maakt gebruik van de programmeertaal PHP. Alle content wordt opgeslagen in een MySQL-database. Per WordPress-installatie is één weblog te beheren. Voor een meervoudige installatie is WordPress Multi User (WPMU) beschikbaar. WordPress is een contentmanagementsysteem (CMS) waardoor de gebruiker op een relatief eenvoudige wijze de inhoud (content) kan wijzigen en/of aanvullen zonder dat daar technische kennis voor vereist is.

12 Weblogs: Blogger.com, Wordpress, Blogspot
Blogger werd opgericht door Pyra Labs in augustus In februari 2003 werd Pyra Labs opgekocht door Google, die Blogger vervolgens integreerde met andere Google-producten. In 2006 werd Blogger voorzien van een nieuwe lay-out ontworpen door Google en kreeg de service de naam Blogger Beta. De nieuwe versie ondersteunde privé-blogs (uitsluitend te lezen voor mensen die daarvoor toestemming hadden gekregen). Ook kreeg de nieuwe service verdere integratie in andere Google-producten: -Google Toolbar, de mogelijkheid om direct een link van de site op de eigen blogger te zetten. -Google AdSense, reclame op de eigen blog om geld te verdienen. -Picasa Web Albums, alle foto's die worden geupload vanuit Blogger direct in de eigen albums. Sinds december 2006 is Blogger uit beta. In 2011 zijn er heel wat vernieuwingen gebeurd in de lay-out van Blogger.

13 Videosites: YouTube, Dailymotion, Vimeo
YouTube is een website waar de gebruiker filmpjes kan publiceren en in ruil daarvoor zijn exclusieve vermenigvuldigings- en auteursrechten afstaat. De slogan van deze website is YouTube, Broadcast Yourself. De uploader kan de film voorzien van tags (trefwoorden, op de Nederlandse versie van YouTube 'labels' genoemd) die een niet-hiërarchische classificatie mogelijk maken (folksonomie). Deze site is in februari 2005 opgericht door drie medewerkers van PayPal. De website is nu eigendom van Google. YouTube ondersteunt voor sommige video's HTML5, een nieuwe webstandaard. Ook zijn sinds november 2011 HTML5-video's mogelijk in 1080p

14 Videosites: YouTube, Dailymotion, Vimeo
Dailymotion is een website waarop kosteloos video's geplaatst en bekeken kunnen worden. Het motto van de website is Share Your Videos. De website is opgericht op 15 maart 2005 door Benjamin Bejbaum en Olivier Poitrey. De website wordt beheerd in Parijs, Frankrijk. De website is te bekijken in allerlei talen. De domeinnaam van Dailymotion werd een maand na YouTube geregistreerd (bij het Franse Gandi SAS) maar deze website opende wel eerder. De maximale grootte van video's op Dailymotion is 150 MB (in vergelijking met 1024 MB bij YouTube) en de duur van video's is gelimiteerd tot 20 minuten (in vergelijking met 15 minuten bij YouTube). Geüploade video's worden geconverteerd naar de VP6-codec met een resolutie van 320 bij 240. Gebruikers van MotionMaker kunnen uploaden met een resolutie van 640 bij 480 of 1280 bij 720.

15 Videosites: YouTube, Dailymotion, Vimeo
Vimeo is een videowebsite waar gebruikers video's kunnen uploaden, delen en bekijken, ze moeten daarvoor afstand doen van hun exclusieve rechten op het beeldmateriaal en alle andere inhoud die ze uploaden. De website laat enkel video's toe die door de gebruiker zelf gemaakt zijn en die niet voor commerciële doeleinden zijn. De site werd in november 2004 opgericht door Jake Lodwick en Zach Klein. Lodwick verliet het bedrijf in 2007[3], Klein in De naam van de site is een anagram van het Engelse woord "movie". In december 2011 maakte de site bekend dat het per maand 65 miljoen unieke bezoekers ontvangt, waarvan 8 miljoen een account hebben. 15 procent van alle verkeer naar de site is via mobiele apparaten.

16 Social Networking: Facebook, Hyves, Google+, Netlog
Hyves (naar beehives, Engels voor bijenkorven, uitgespr. haivz) is een Nederlandse sociaalnetwerksite met voornamelijk Nederlandse bezoekers en leden, vergelijkbaar met de Amerikaanse sites MySpace en Facebook. Hyves werd in 2004 opgericht door Raymond Spanjar, Koen Kam en Floris Rost van Tonningen. In mei 2012 heeft Hyves 9,8 miljoen Nederlandse accounts en een maandelijks bezoek van 5 miljoen Nederlanders. Hyven is een veelgebruikt woord geworden in het Nederlands en is daarom opgenomen in het Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal

17 Social Networking: Facebook, Hyves, Google+, Netlog
Google+ (ook bekend als Google Plus of G+) is een sociaalnetwerksite dat draait op Google-technologie, en dat door Google wordt beheerd en uitgebaat. Google lanceerde Google+ in De lancering werd door verschillende experts gezien als een poging om de dominante positie van Facebook aan te vallen, maar dat heeft Google nooit bevestigd. Er zijn meer dan 500 miljoen mensen aangemeld op Google+, waarmee Google+ het op één na grootste sociale medium is. In Google+ kunnen geregistreerde gebruikers zogenoemde kringen aanmaken. Binnen deze kringen kunnen vrienden toegevoegd worden om berichten per vriendengroep mee te delen. Vrienden kunnen een hangout beginnen om na installatie van een plug-in te kunnen 'videobellen' en samen video's op Google-dochter YouTube te bekijken.

18 Social Networking: Facebook, Hyves, Google+, Netlog
Netlog (voorheen Facebox en Redbox) is een Vlaamse sociaalnetwerksite, waarop Europese jongeren actief zijn. De site is beschikbaar in meer dan 25 landen en 20 talen en telt meer dan 95 miljoen accounts (23 februari 2012). Netlog NV is gevestigd in Gent (België) en telt 40 werknemers. Op Netlog kunnen leden een webpagina aanmaken met eigen achtergrond en foto's, een sociaal netwerk uitbouwen, muziekspeellijsten publiceren, video's delen, blogs posten en tot groepen (vroeger ‘clans’ genaamd) toetreden. Verder kan men ook kleine toepassingen zoals Flash spellen aan een profiel toevoegen. Onze Homcomaccount is homcom, zie foto:

19 Social Networking: Netlog

20 Social Networking: Facebook

21


Download ppt "Sociale media Hieronder een aantal voorbeelden van bekende sociale media: Fotosites: Flickr, Picasa, Photobucket Microblogs: Twitter, Tumblr, Jaiku Social."

Verwante presentaties


Ads door Google