De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wateronderzoekers Ateliers Is water levensnoodzakelijk ? Hélain Peters : Prof. Jean-Paul Delhaye en Dr. Mounir Legssyer Laboratoire d’Agrotechnologies.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wateronderzoekers Ateliers Is water levensnoodzakelijk ? Hélain Peters : Prof. Jean-Paul Delhaye en Dr. Mounir Legssyer Laboratoire d’Agrotechnologies."— Transcript van de presentatie:

1 Wateronderzoekers Ateliers Is water levensnoodzakelijk ? Hélain Peters : Prof. Jean-Paul Delhaye en Dr. Mounir Legssyer Laboratoire d’Agrotechnologies végétales de l’ULB (LAV)

2 Een vaststelling dringt zich op : het drinkbaar water neemt af op Aarde. Is dit belangrijk ? Wij hebben beslist onze kennis van het water te vergroten, zijn belang, zijn toestand in de wereld en de gevaren die verbonden zijn aan het verdwijnen na te gaan. Dit komt u te weten in ons document, evenals de gevaren die de wereld bedreigen. Volgt u ons tijdens onze studie ! JA

3 In de eerste fase van ons onderzoek hebben we een balans opgesteld om erachter te komen: - waartoe water dient - wie de verbruikers zijn - tot welke vaststelling we komen betreffende de toestand van het water op de planeet - hoe groot de verschillen zijn qua verbruik in de verschillende landen - enz…

4 Door middel van boeken en internet hebben wij kunnen beseffen hoe groot de verschillen zijn tussen de landen, in termen van aanwezigheid van water, en in termen van verbruik. Verder bedreigt vervuiling ons « blauw goud ». GEVAAR

5 Welke oplossingen zijn er denkbaar ? Is leven zonder water mogelijk ? Wij dachten aan Aliens (naar de gelijknamige film), wezens die niet bestaan uit water maar uit zuur. Maar, na onderzoek en discussie met onze peters blijkt dat er geen leven mogelijk is zonder water De enige overblijvende oplossingen houden verband met een beter beheer van het drinkbaar water en met de bewustwording van elkeen van ons en van de overheid van het GROTE GEVAAR dat ons bedreigt : Halt aan verspilling en vervuiling !!! Leve de zuivering van afvalwater !!!! Het recht op drinkbaar water voor iedereen is een natuurrecht waartop niet afgedongen wordt !!!!

6 Met al deze inlichtingen heb ik een poster gemaakt, waarop u al mijn werkzaamheden kunt volgen. Ik heb de kans gekregen de inhoud hiervan te verklaren aan de talrijke personen die me zijn komen opzoeken tijdens de Printemps des Sciences !!!!

7 Deze eerste fase van analyses werd gevolgd door een tweede die experimenteler was, met de bedoeling het belang van water voor levende wezens te visualiseren. Mijn peters hebben mij de mogelijkheid geboden : 1)Van gedachten te wisselen over het water, 2)Een experiment op te starten om de beweging van water in plantencellen te onderzoeken : de plasmolyse en de turgescentie. Dit experiment werd uitgevoerd tijdens de Printemps des Sciences.

8 Het experiment H2OH2O H 2 O + zout Men neemt dunne schilletjes van een ui En dopt ze in een oplossing met water of zout water (+ neutraal rood om te kleuren) En bekijkt ze onder een microscoop, tussen lamina en lamellen.

9 Het experiment VASTSTELLINGEN Schil + H 2 O Schil + H 2 O + zout plantencel vacuole VERKLARINGEN Het externe milieu is minder geconcentreerd dan dat binnen de cellen, waardoor het gekleurde water, de vacuoles die permeabel zijn binnendringt. Het externe milieu is sterker geconcentreerd dan dat binnen de cellen door het zout,waardoor het water uit de permeabele vaculoes wegstroomt. = TURGESCENTIE= PLASMOLYSE

10 Het experiment De cellen van een plant in een toestand van turgescentie zijn gezwollen door het water dat opgenomen werd via de wortels. De druk die ontstaat in de vacuoles is essentieel, vanwege de rol die hij speelt bij het overleven van planten. Turgescentie Plasmolyse

11 CONCLUSIES Dankzij deze studie en het onderzoek heb ik : 1)Inzicht verworven in de situatie en de toestand van het water, 2)Inzicht verworven in het belang van water voor ons, levende wezens, 3)Experimenten kunnen uitvoeren, 4)Het publiek kunnen sensibiliseren voor deze problematiek.

12 Tot ziens benste vrienden, ik hoop dat u dit werk op prijs heeft gesteld !!!!! En vooral, verdiep u verder in deze problematiek, het is belangrijk dat de mensen hoe ernstig de toestand wel is!!!! Bye bye !!!


Download ppt "Wateronderzoekers Ateliers Is water levensnoodzakelijk ? Hélain Peters : Prof. Jean-Paul Delhaye en Dr. Mounir Legssyer Laboratoire d’Agrotechnologies."

Verwante presentaties


Ads door Google