De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Elektrische Veiligheid op de operatiekamer Han van Reekum.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Elektrische Veiligheid op de operatiekamer Han van Reekum."— Transcript van de presentatie:

1 Elektrische Veiligheid op de operatiekamer Han van Reekum

2 Zo niet dus…

3 Wat is nog veilig?  De maximale stroom door het hart mag niet groter zijn dan 10mA Bij een stroom door het hart van 10mA ontstaat hartstilstand door het faradisch effect (spiercontractie) en het verstoort de normale geleiding in het hart.

4 Hoe voorkom je dat dan?  Gebruik geen stroom maar perslucht  Werken met een lage netspanning <60V  Gebruik een isolerende behuizing  Gebruik een zwevend net (scheidingstransformator)  Bij metalen behuizingen; aarding  Gebruik een gestelsluiting schakelaar (aardlek schakelaar)

5 Perslucht in plaats van stroom  Tot ca 1990 erg populair  Lastige slangen  Veel turbulenties bij uitstroom van lucht  Onderhoudsgevoelig  Slecht te steriliseren (holtes) De komst van de nikkel-metaal hydride accu maakt perslucht instrumenten ouderwets.

6 Lage spanning…  Alle moderne accu boormachines en andere aandrijvingen, zijn hiervan een voorbeeld.

7 Isolerende behuizing  Mag wel buiten de operatiekamer zogenaamde dubbel geïsoleerde apparaten, symbool op typeplaatje:  Metalen boren, zagen en schroefbits zijn geleidend en kunnen alsnog stroom naar het hart van de patiënt laten lopen

8 Zwevend net  Bij het elektriciteitsnet is de nulleider verbonden met ‘aarde’, de ‘fase’ voert de spanning. Vanuit ‘fase’ loopt de stroom naar de ‘nul’, maar ook naar ‘aarde’  Na een scheidingstransformator is er geen verbinding meer tussen ‘nul’ en ‘aarde’ en kan de stroom alleen maar naar de ‘nul’ lopen en niet naar ‘aarde’

9 Aarding Dan kan er op die metalen delen geen spanning ten opzichte van de vloer staan en kan er geen stroom lopen  Alle metalen delen op een operatiekamer met een oppervlakte van meer dan 100cm 2 moeten worden geaard en de aardweerstand mag niet hoger zijn dan 0,1 Ohm. Dan kan er op die metalen delen geen spanning ten opzichte van de vloer staan en kan er geen stroom lopen Is dat in alle gevallen waar?

10 Veiligheidsaarding  Alle wandcontactdozen op een operatiekamer hebben randaarde  Belangrijke voorwaarde: Als eerste wordt het aardcontact gemaakt Als laatste wordt het aardcontact verbroken  Bij een stroom >16A naar aarde ‘slaat de stop door’

11 Equipotentiaal aarding (schone aarde)  Dat is die dikke geel/groene draad  Doorsnede 6mm 2  Aardweerstand < 0,1 Ohm  Heeft (officieel) geen veiligheidsfunctie want… (dit moet je weten en kunnen verklaren!)  Zorgt voor minder storing bij gevoelige meetapparatuur (ECG, EEG, EMG)

12 Gestelsluitingsschakelaar (aardlek schakelaar)  Schakelt af bij een apparaatstroom van >16A. (zoals in de meeste huisinstallaties)  Schakelt af bij een lekstroom naar aarde >30mA. (dat is veel minder dan 16A! En dus veiliger)  Dat is meer dan 10mA! (en biedt nog niet genoeg veiligheid)

13 Gestelsluitingsschakelaar (aardlek schakelaar) Hoe werkt dat? Goed!

14 Waar gaat de stroom heen?  Van ‘fase’ naar ‘nul’ en als de ‘nul’ aan ‘aarde’ ligt, naar ‘aarde’  Een stenen of betonnen constructie ligt altijd aan ‘aarde’  Een granieten vloer (oude operatiekamer) is geleidend voor elektriciteit en ligt aan ‘aarde’ Bouwkundige oplossingen voor dit probleem…

15 Vormen van veiligheidsaarde  Halfgeleidende vloer  ‘Kamer-aarde’ via een weerstand aangesloten aan de ‘gebouw-aarde’  Metalen gas en vacuüm leidingen moeten zijn geïsoleerd met speciale ‘scheiders’  Alle te gebruiken apparatuur moet voldoen aan de CE normering (zij hebben dan inwendig nog een scheidingstransformator met een doorslagspanning van tenminste 1000V)

16 Dat was toen, nu is het… Volgens NEN1010 is het gebruik van de ruimte ingedeeld in de klassen K0 t/m K3  K0: Geen galvanisch contact met de patiënt (niet defibrilleren)  K1: Alleen galvanisch contact met de huid van patiënt (wel ECG en defibrilleren)  K2: Galvanisch contact met de ‘binnenkant’ van patiënt (elektrochirurgie, infuus)  K3: Galvanisch contact tot in of bij het hart van de patiënt (Pacemaker, CVD lijn) tot 2012!

17 Veiligheidklassen Volgens NEN3134 is het gebruik van de ruimte ingedeeld in de klassen S0 t/m S3  S0: Geen galvanisch contact met de patiënt (niet defibrilleren)  S1: Alleen galvanisch contact met de huid van patiënt (wel ECG en defibrilleren)  S2: Galvanisch contact met de ‘binnenkant’ van patiënt (elektrochirurgie, infuus)  S3: Galvanisch contact tot in of bij het hart van de patiënt (Pacemaker, CVD lijn)

18 Op een operatiekamer… De operatiekamer moet minimaal aan K2 voldoen!  scheidingstransformator,  half geleidende vloer,  aardlek schakelaars <30mA verschilstroom Moet K3 zijn beveiligd bij:  katheters in het hart (CVD lijn, pacemaker elektroden) Dit moet regelmatig worden gecontroleerd!

19 Voor de K3 klasse… (dat is raar, want die aardingsvorm mist een heel belangrijk kenmerk van veiligheidsaarding!)  Is de equipotentiaal aarde toegevoegd (dat is raar, want die aardingsvorm mist een heel belangrijk kenmerk van veiligheidsaarding!)  Anesthesieassistenten… Hoe zit dat met het anesthesietoestel, de monitor en de perfusorpomp…  Operatieassistenten… Hoe zit dat eigenlijk met inductie van hoog frequent stroom van het elektrochirurgietoestel…

20 Elektrische veiligheid… Bestaat alleen als je er verstand van hebt! Het systeem is niet ‘fool proof’ en dus ook niet ‘nurse proof’ en al helemaal niet ‘doctor proof’

21 Bronnen: www.okcompleet.info Module Bouw en Inrichting Hoofdstuk 4 Paragraaf1


Download ppt "Elektrische Veiligheid op de operatiekamer Han van Reekum."

Verwante presentaties


Ads door Google