De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Federatie van Solidariteit met Zwart Afrika

Verwante presentaties


Presentatie over: "Federatie van Solidariteit met Zwart Afrika"— Transcript van de presentatie:

1 Federatie van Solidariteit met Zwart Afrika
Bukavu (R. D. Congo) Federatie van Solidariteit met Zwart Afrika Uit het Frans vertaald : ingrid troubadour, aug 2012

2 Afrika, Congo, Oorlog, COLTAN… en…
JOUW MOBIELE TELEFOON

3 Waar bevindt zich de Democratische Republiek van Congo?
Wat heeft dit te doen met mijn mobiele telefoon?

4 Democratische Républiek van Congo
Bevolking meer dan 70 miljoen inwoners. Levensduur: 47 jaar. Oppervlakte: km² Hoofdstad: Kinshasa President : Joseph Kabila De grootste ecologische en minerale reserve, 80 % van ‘s werelds coltan reserve.

5 Wat is Coltan? Wit goud. Coltan is de afkorting van ‘t mineraal colombio en tantalio. Dit is zeer zeldzaam in de natuur. Het is een strategische hulpbron, essentieel voor de ontwikkeling van nieuwe technologieën. Col + tan = coltán

6 Waartoe dient het? Voor het fabrikeren van :
Mobiele telefoons, GPS, satellieten, geleide wapens, plasma televisies, panelen van video games, laptops, PDA, MP3, MP4, ruimteraketten, projectielraketten, elektronische spelletjes, fototoestellen...

7 Waar vindt men coltan? Thaïland 5 % Brazilië 5 % Afrika 80 %
Australië10 %

8 Wie wordt er rijk dankzij coltan ?

9 EVEN ‘N KIJKJE IN EEN MIJN...

10 Hoe wordt coltan ontgonnen?
De werkmethoden zijn dezelfde als die van de goudzoekers van West Amerika in de XIXste eeuw.

11

12 De coltan mijnwerker Een goede mijnwerker produceert
1kilo coltan per dag. Gemiddeld loon van een Congolese mijnwerker: 10$ per maand. Loon van een coltan mijnwerker: 10$ à 50$ per week. Door de recente stijgende technologie maakte de coltan prijs een « sprong » naar 500$ per kilo. Bedrijven als Bayer, Nokia et Sony strijden er om.

13 Wie werkt er in de mijnen?
- Jonge landbouwers en fokkers die hun grondgebied verlaten. - Oorlogsvluchtelingen. - Krijgsgevangenen. Duizenden kinderen die door hun kleine gestalte makkelijk onder de grond in de mijn kunnen sluipen. En allen worden steeds door soldaten bewaakt.

14 Gevolgen van deze situatie
Wouden en velden transformeren in moerassen. Meisjes en jongens gaan niet meer naar school. Talrijke ziekten: door gebrek aan drinkwater, ondervoeding, besmettingen, uitputtend werk, AIDS... die allen de dood als gevolg hebben. Gewapende groupen controleren de mijnen. Elke kilo coltan wordt gewonnen ten koste van de levens van twee kleine kinderen. Vele kinderen en jongeren sterven door verschrikkelijke aardeverzakkingen.

15 Andere gevolgen van deze situatie
Duizenden gedwongen volksverhuizingen. Duizenden mensen vluchten weg uit hun woning. Miljoenen vluchtelingen. Geweld door volwassenen op vrouwen en meisjes.

16 Gevolgen op het grondgebied
Om de coltan in Congo te ontginnen, worden de Nationale Parken binnengedrongen en overweldigd. De coltan mijnwerkers werken van zonsopgang tot zons- ondergang. Zij eten en slapen in de wildernis in de bergen. Ze cultiveren hun land niet meer. De olifantenpopulatie is met 80% gedaald. De gorillapopulatie is met 90% gedaald.

17 Wie financiert deze rampen?
Een VN-rapport wijst op de exploitatie van de natuurlijke rijkdommen van Congo. Verschillende rapporten tonen aan dat Rwanda, Oeganda en Burundi betrokken zijn bij de coltan handel in Congo, en dat deze landen de winsten van de hoge coltanprijzen aanwenden om hun oorlogen verder te zetten. Er wordtgeschat dat het Rwandese leger ten minste 250 miljoen dollars in 18 maanden ontvangt door de verkoop van coltan, ook al heeft Rwanda zelf geen coltan. Alle landen die betrokken zijn bij deze conflicten ontkennen dat zij de natuurlijke rijkdommen van Congo hebben geëxploiteerd.

18 WAAROM zouden zij deze oorlog doen stoppen?
Bedrijven van gerenommeerde multinationals zoals: Nokia Alcatel Apple Nikon Ericsson Bayer worden in het VN-verslag als « plunderaars» vernoemd. Zij financieren de oorlogen en steunen de corrupte regeringen.

19 WAAROM deze oorlogen geen halte worden toegeroepen??
Omdat de belangrijkste producenten van computers, mobiele telefoons, video games... ze niet willen doen stoppen Met toestemming van de overheid en regeringen… laat de media het wijsjes na hierover te rapporteren. Indien de oorlogen stoppen, kunnen ze geen zaken meer doen met de coltan en wat kan ‘t hen schelen dat dit meer dan 5 miljoen doden heeft veroorzaakt?

20 Wat kunnen WIJ doen? DE WERELD BETER INFORMEREN.
Deze realtieit BEKEND MAKEN. VERSPREIDEN wat reeds bekend IS. Hebben we behoefte aan één mobiele telefoon PER JAAR? Is het nodig om zoveel te verspillen? Waarom weggooien wat niet wordt gebruikt? Schenk gewoon een ongebruikte telefoon. Breng de telefoon die je niet meer nodig hebt naar het inzamelpunt voor recycling, naar ‘t recyclagepark.

21 Een toekomst zonder armoede en marginalisering hangt ook van JOU af!
En jij?… En ik?… Hou je op de hoogte, verspreid wat je weet op Youtube. SMS. Facebook. Twitter… Vertel het aan je vrienden, je familie, je kennissen… Een toekomst zonder armoede en marginalisering hangt ook van JOU af!

22 EN ALS CONCLUSIE… Congo, een immens rijk land, leeft in armoede en ontbering. Congo is bloedeloos door de hebzucht van multinationale ondernemingen in collusie met de overheid. Onze vooruitgang en ons comfort gaat ten koste van hun armoede.

23 IK WIL NIET DAT MIJN GSM DIENT OM EEN OORLOG TE FINANCIEREN

24


Download ppt "Federatie van Solidariteit met Zwart Afrika"

Verwante presentaties


Ads door Google