De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Seculiere Orde van de Ongeschoeide Karmel OCDS. In de stilte van de Karmel.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Seculiere Orde van de Ongeschoeide Karmel OCDS. In de stilte van de Karmel."— Transcript van de presentatie:

1 Seculiere Orde van de Ongeschoeide Karmel OCDS

2 In de stilte van de Karmel

3 klinkt de stem van God

4 De Seculiere Orde van de Ongeschoeide Karmel (OCDS) is een wereldwijde gemeenschap van katholieken die een leven willen leiden in navolging van Christus, binnen de spiritualiteit van de Karmel.

5 Onder bescherming van Onze-Lieve-Vrouw van de Berg Karmel zijn de leden van de OCDS geroepen om in afhankelijkheid van Jezus Christus te leven, in vriendschap met Hem door wie wij ons bemind weten, en de Kerk te dienen.

6 Zij laten zich hierbij inspireren door H. Teresa van Jezus, H. Johannes van het Kruis en andere karmelheiligen.

7 De rijke karmelitaanse traditie van gebed en inkeer biedt volop mogelijkheden om hier op een persoonlijke manier invulling aan te geven en een gelukkig leven ‘in Christus’ te leiden.

8 De karmelieten zijn van oorsprong kluizenaars die zich in de dertiende eeuw in het Karmelgebergte in het huidige Israël ophielden. Zij leefden in de Bijbelse traditie van de profeet Elia, de profeet aan wie de Karmel haar wapen- spreuk ontleent: ‘Ik heb me met volle overgave ingezet voor de HEER, de God van de hemelse machten’ (1Kon.19,10).

9 Rond 1209 kregen de eerste karmelieten een leefregel, de Regel van Albertus. Hierdoor werden zij formeel een religieuze orde. Na een relatief korte periode werden de karmelieten van de Berg Karmel verdreven en vestigden zij zich in Europa. De Orde van de Karmel is inmiddels verspreid over de hele wereld.

10 In de zestiende eeuw zag Teresa van Avila dat in haar klooster niet meer de oorspronkelijke geest van de orde heerste. Een geest die zich kenmerkt door stilzwijgen, eenzaamheid en voortdurend gebed. Als Teresa van Jezus zette zij zich met kracht in om karmelietessenkloosters te stichten volgens de oorspronkelijke regel.

11 Vanaf het moment van oprichting van het eerste hervormde klooster gaat de Karmel verder in twee richtingen: de Karmel van de geschoeiden (O.Carm.) en de Orde van de Ongeschoeide Karmel (OCD). De OCD wordt ook wel de Teresiaanse of hervormde Karmel genoemd. De OCDS (Ordo Carmelitarum Discalceatorum Saecularis) maakt deel uit van deze laatste.

12 Door hun bijzondere verering van de Heilige Maagd Maria werden de karmelieten van het eerste uur ook wel de broeders van Onze-Lieve-Vrouw van de Berg Karmel genoemd. Als teken van deze innige relatie met de Moeder van God draagt ieder lid van de OCDS het Heilige Scapulier.

13 Eens in de maand komen de seculiere karmelieten bij elkaar voor gebed, geestelijke vorming en gezellig samenzijn. Als u op basis van het voorgaande belangstelling voor de Karmel hebt gekregen, neemt u dan gerust contact met ons op. U bent van harte welkom. Provinciaal secretariaat OCDS Julianalaan 72, 5342 GV OSS Tel. (0412)64 84 87 of (0418) 54 00 15 e-mail: secretariaat@ocds.nl

14 Voor informatie over lokale OCDS-gemeenschappen in Nederland: Arnhem Dhr. Kees Steur 0299-364955 keeskarmel@hetnet.nl Bloemendaal Dhr. Jan Bijvoet 072-5110845 bijvoet.pax@kpnplanet.nl Breda Dhr. André Kruijver 076-5611565 a.kruijver@casema.nl Den Haag Mw. Bernadette Reefman 070-3636227 bma.reefman.ocds@willibrordushuis.nl Oirschot Dhr. Louis van Ham 0497-591419 d.vanham@chello.nl Rotterdam Mw. Marijke Ettema 010-7855380 mh.ettema@tiscali.nl Sittard Mw. Ria van den Elzen 0499-472937 jlcvandenelzen@versatel.nl Utrecht Mw. Paula Maria Tassel 030-6377017 pm.tassel.ocds@orange.nl Waterland Dhr. Kees Steur 0299-364955 spescarmeli-keessteur@hetnet.nl


Download ppt "Seculiere Orde van de Ongeschoeide Karmel OCDS. In de stilte van de Karmel."

Verwante presentaties


Ads door Google