De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Zien en zicht verliezen Hoe werkt het oog? Wat is retinitis pigmentosa? Bioinformatica: leven in de computer - basisvariant.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Zien en zicht verliezen Hoe werkt het oog? Wat is retinitis pigmentosa? Bioinformatica: leven in de computer - basisvariant."— Transcript van de presentatie:

1 Zien en zicht verliezen Hoe werkt het oog? Wat is retinitis pigmentosa? Bioinformatica: leven in de computer - basisvariant

2 Zien Wat kunnen wij zien?

3 Hoeveel tinten zie je? 1 1 2 2 34 44 4655

4 Spiraal of losse cirkels?

5 Hoe werkt het oog?

6 Staafjes en kegeltjes

7 Proefje: •Houd het strookje vlakbij je neus. Met de oranje stip in het midden. Kijk met beide ogen naar de oranje stip. •Sluit je rechteroog. En kijk met je linker oog naar de rode stip. •Beweeg langzaam het strookje naar achter. Blijf met je linkeroog naar de rode stip kijken! •Wat zie je? De middelste stip verschijnt op een gegeven moment in je blikveld. Maar hij is grijs! Pas als je het blaadje verder van je afbeweegt springt hij ineens op oranje. ?

8 Inzoomen Van organisme naar molecuul In (bijna) iedere cel zit DNA DNA is het bouwplan voor een eiwit De vorm en functie van eiwitten zijn verantwoordelijk voor de functie van organellen en cellen De cellen bepalen hoe het weefsel werkt, hoe het orgaan functioneert en uiteindelijk hoe het hele organisme leeft.

9 Retinitis Pigmentosa RP is een aandoening van de ogen waarbij de staafjes (de cellen in de ogen die contrast weergeven) beschadigen. De meeste RP-patiënten klagen over nachtblindheid wat over kan gaan in totale blindheid. Bron: erfelijkheid.nl Practicum

10 Aan de slag •Log in op de computer •Ga naar deze website: www.bioinformaticaindeklas.nl/lesmateriaal/rp/rp.html •Klik op ‘Start practicum’ in het menu •Volg de instructies op het scherm •Vul de antwoorden in op het antwoordenblad •Genen vergelijken •Mutaties zoeken •3D-structuur van een eiwit muteren Wat gaan we doen?

11 Werking van het oog Retinal wordt actief door licht Actief retinal geeft een signaal door aan de hersenen Zicht!

12 Werking van het oog Zicht! Door sommige mutaties in rhodopsine, heeft retinal geen ruimte meer om te buigen. Zo kan geen signaal aan de hersenen worden gegeven.

13 Retinal in rhodopsine

14 Retinal is hier inactief. Bij activatie van retinal wordt het molecuul recht. De helices buigen een klein beetje mee

15 Mutaties in rhodopsine: Ser186Pro, Ala292Glu en Lys296Glu 296296 292292 186186

16 Mutaties in rhodopsine: Met207Arg

17 Conclusie Kan retinal nog actief worden? Heeft het ongeboren kind Retinitis Pigmentosa?

18 Stelling Retinitis Pigmentosa wordt pas echt vervelend als je ouder (35+) wordt. Zou jij nu al willen weten of je deze ziekte zou hebben? En als het kanker betrof?


Download ppt "Zien en zicht verliezen Hoe werkt het oog? Wat is retinitis pigmentosa? Bioinformatica: leven in de computer - basisvariant."

Verwante presentaties


Ads door Google