De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Steven Verschoren Klik hier voor de uitleg van de quiz.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Steven Verschoren Klik hier voor de uitleg van de quiz."— Transcript van de presentatie:

1 Steven Verschoren Klik hier voor de uitleg van de quiz

2  Er worden vragen gesteld,  Jij moet de juiste antwoorden aanduiden met de muis = keer terug naar de vraag = doorgaan naar volgende vraag Klik hier om verder te gaan

3  Wat moeten bestuurders van een bromfiets altijd aan hebben? Fietsers kunnen deze ook dragen. een motorjas een helm handschoenen

4 Een jas kan je gewoon aandoen wanneer het koud is of wanneer het regent. Motorijders moeten wel beschermende kledij dragen (lange mouwen, lange broek en speciale laarzen).

5 Handschoenen zijn op een brommer of op de fiets niet verplicht. Je kan deze wel aandoen tegen de koude. Motorijders moeten wel handschoenen dragen als beschermende kledij.

6 Een helm is verplicht voor mensen met een brommer of met een moto. Op de fiets kan een helm ook levens redden!

7  Hoe noemen we de kleine witte omgekeerde driehoeken die worden geschilderd op de weg bij een omgekeerde driehoek? tanden driehoeken haaientanden

8

9

10  Welke kleur brandt er in mijn richting als voor de andere richting het licht op oranje staat? rood groen oranje

11 Als het licht van de andere op oranje staat en het licht bij ons ook op oranje staat dan is er vermoedelijk een defect aan de verkeerslichten. Wanneer dit voorkomt moet je goed kijken naar de borden op bijvoorbeeld het kruispunt!

12 Als het voor de andere oranje is en als het bij ons groen is dan bestaat het gevaar dat er een botsing gebeurt.

13 Dit heb je goed! Pas wanneer het licht voor de andere op rood springt, zal het onze op groen springen.

14  Hoe noemt men de plaats waar voetgangers oversteken? zebrapad oversteekstrepen veerplaats

15 Deze strepen gebruik je inderdaad om de baan mee over te steken, maar hier in Vlaanderen krijgen deze strepen een andere naam.

16 Een veerplaats of veerpont is een plaats waar veerboten het kanaal oversteken om mensen met een auto of fiets aan de overkant te krijgen. Vroeger werd een veerpont meer gebruikt dan nu.

17

18  Aan welk voertuig moet ik altijd voorrang geven? een tractor een ziekenwagen een bus

19 Een tractor volg je gewoon het best. Eventueel wanneer het mag kan je een tractor ook voorsteken.

20 Een bus moet je niet altijd voorrang geven. Je moet wel voorrang geven aan bussen van ‘De Lijn’ als deze aan een halte terug vertrekken (zie de foto hiernaast).

21 Het is belangrijk dat je een ziekenwagen voorrang geeft! Dit kan iemand redden!

22  Wat betekent dit verkeersbord? verboden deze straat in te rijden voor alle bestuurders verboden deze straat in te rijden voor fietsers verboden deze straat in te rijden voor autobestuurders

23 Dit bord geeft aan wanneer je als fietser niet in een straat mag rijden:

24 Deze borden geven aan wanneer je als autobestuurder niet in deze straat mag rijden:

25 Vergeet dit bord maar niet! Ook wanneer je met de fiets rijdt mag je deze straat niet in!

26  Je bent acht jaar oud. Mag je op de stoep fietsen? Op mijn kinderfiets mag het Dat mag ik doen, op een grote fiets. Neen, nooit.

27 Je mag op de stoep rijden tot negen jaar en enkel en alleen met een kinderfiets.

28

29  Aangekomen! De auto stopt netjes langs de stoep. Je stapt uit de auto De kant van de rijbaan is het veiligst De stoepkant is de veiligste kant. Om het even welke kant

30 Vind je dat de veiligste kant om uit te stappen de kant van de rijbaan is? Denk dan eens goed na: je stapt uit aan de kant waar rijdende auto’s passeren en fietsers. Is dit zo veilig?

31

32  Je rijdt mee in de auto. Hoe doe je dat best? Ik ga achter in de kofferbak zitten. Ik klik meteen mijn gordel vast. Ik lig languit op de achterbank alsof ik in mijn bed zou liggen.

33 In de kofferbak zitten of languit op de achterbank liggen is geen goed idee. Door een botsing kan je naar voor gekatapulteerd worden met alle gevolgen van dien.

34

35  Dit heeft mijn fiets zeker nodig voor mijn veiligheid: Blinkend nieuw zijn Remmen die prima werken Veel versnellingen.

36 Veel mensen gaan kijken naar een mooie fiets, maar het is nog belangrijker dat jouw fiets veilig is!

37 Met veel versnellingen, kan je natuurlijk lekker snel gaan! Wanneer je snel rijdt, moet je natuurlijk ook goed kunnen remmen. Dus wat is het belangrijkste? Blinkend nieuw zijn, remmen die goed werken of veel versnellingen?

38

39  Is mijn fiets in orde? Hij heeft een hippe toeter in plaats van een bel. Ik zal rood en wit licht op mijn kleren vastmaken, want mijn fietslichten werken niet. Een blauw achterlicht, dat is in.

40 Een hippe toeter is niet noodzakelijk op jouw fiets! Een bel is wel verplicht op de fiets en moet hoorbaar zijn over een afstand van twintig meter.

41 Een blauw achterlicht is niet goed! Dit licht is niet goed zichtbaar in het donker.

42 Zorg dat de verlichting op jouw fiets goed werkt! Dit is belangrijk in het donker.

43  Wanneer moet ik met licht fietsen? Als automobilisten met licht rijden Van zodra de openbare verlichting aangaat Als ik niet duidelijk 200 meter ver kan zien

44 Veel automobilisten rijden overdag ook met hun lichten aan, dus hieraan zal je het niet duidelijk te weten komen.

45 Vanaf de straatverlichting aangaat is een goede optie. Toch kan het zijn dat het soms al te donker is en dat je niet meer goed zichtbaar bent. En wat doe je bij straten die geen straatverlichting hebben?

46 Dat klopt: vanaf je ongeveer niet verder dan 200 meter kan zien, steek je best de fietsverlichting aan! Zo ben je veilig op de weg en zichtbaar!

47  Ik zag een ongeval gebeuren en de dader is gevlucht: Aan de politie zeg ik wie ik ben. Ik deel de nummerplaat mee van de auto die gevlucht is. Ik maak me snel uit de voeten Papa zegt: het bezorgt je alleen maar miserie, als je getuigt.

48 Als je een ongeval gezien hebt, blijf je beter in de buurt. Zo kan je aan de politie of hulpdiensten vertellen wat er exact gebeurd is. Zeker wanneer de dader vlucht kan dit goed zijn voor hen om extra informatie te krijgen! Wanneer de dader vlucht is het belangrijk om de nummerplaat te bekijken en deze ergens op te schrijven of te onthouden. Dit kan belangrijke informatie zijn voor de politie.

49 Jij weet al veel over het verkeer!

50  Je nadert fietsend een hindernis, links op de smalle rijbaan. Wie mag eerst door Dat valt af te spreken ter plaatse. De durver mag eerst door. Tegenliggers moeten mij eerst doorlaten. Ik tegenligger

51 Ter plaatse heb je meestal geen tijd om af te spreken wat je zal doen!

52 Als de durver altijd zou doorrijden bestaat het gevaar dat er een ongeluk kan gebeuren. Er zijn toch een aantal regels in het verkeer!

53 Wanneer er een object op jouw rijbaan staat, moet je voorrang geven aan de mensen die uit de andere richting komen. Omgekeerd geldt net hetzelfde!

54  Fietsend ben je slachtoffer van een aanrijding. Je valt Je laat de politie bellen. Je schrikt, verbijt je pijn en vlucht zo snel mogelijk. De auto heeft een kras. Je bedankt de chauffeur dat hij geen politie belt.

55 Ik denk dat je in zo een situatie niet de chauffeur zal bedanken. Het is belangrijk dat de chauffeur goed oplet voor zwakke weggebruikers (fietsers en voetgangers).

56 Vluchten is niet de beste optie: Stel dat er schade is aan jouw fiets of stel dat je lichamelijke schade hebt (bijvoorbeeld een wonde die genaaid moet worden). Dan moet de persoon die het ongeval veroorzaakte de kosten daarvan betalen.

57 Soms is het het best om de politie te bellen. Zij zullen de situatie correct bekijken en onderzoeken wie er in de fout ging.

58  Een STOP-bord langs de kant, een stopstreep op het wegdek. Wat doe je als je hier rijdt? je moet altijd stoppen stop alleen als er rijverkeer nadert als er geen agent kijkt, is stoppen niet nodig.

59 Wanneer de haaientanden op jouw rijbaan staan, dan moet je alleen stoppen als er rijverkeer nadert.

60 Niet aan elk kruispunt staat er een agent. Dus het is belangrijk dat je kijkt naar de borden of de wegmarkeringen.

61

62  Aan een oversteekplaats staat het licht voor jou op rood, maar er is geen verkeer... je mag dan oversteken je moet wachten tot het groen is je mag oversteken als er geen agent is

63 Wat moet je altijd doen bij een rood verkeerslicht?

64 Niet aan elk kruispunt staat er een agent. Dus het is belangrijk dat je kijkt naar de verkeerslichten of de borden of de wegmarkeringen.

65

66  Dit bord betekent… maximum 50 km/uur minimum 50 km/uur maximum 50 jaar

67 Dit bord heeft niets met de leeftijd te maken. Denk aan het verkeer!

68 Dus als je dit bord ziet, mag je overal sneller rijden dan 50 kilometer per uur. Ben je daar zo zeker van?

69 Houd je aan de verkeersregels en aan de snelheid! Rijd niet te snel, maar ook niet te traag!

70  Pieter moet rechtsaf met de fiets. Wat doet Pieter nu best? Rustig meedraaien met de vrachtwagen. Bellen en doorrijden Achter de vrachtwagen blijven rijden en zeker niet naast

71 Het is niet slim om mee te draaien met de vrachtwagen! De aanhangwagen komt bij het draaien dichter tegen de stoeprand of zelfs tot op de stoeprand.

72 Als je belt naar een vrachtwagen of naar een automobilist zal hij of zij jouw bel niet horen door al het ander lawaai, zoals dat van de motor.

73 Achter de vrachtwagen sta je het best. Daar kan de chauffeur van de vrachtwagen jou ook zien staan.

74  De fietser houdt zijn handen niet aan het stuur. Dat mag nooit. Dat mag als het nodig is Dat mag op een fietspad.

75 Het best houd je altijd jouw handen aan het stuur. Door een klein steentje op de baan kan je al jouw evenwicht verliezen en zo vallen op de grond.

76

77 U hebt deze quiz tot een goed einde gebracht. Op de volgende dia kan je nog enkele tips lezen die belangrijk zijn in het verkeer!

78  Denk altijd goed na in het verkeer,  Een fluo-hesje kan ervoor zorgen dat je beter zichtbaar bent voor autobestuurders,  Een helm kan een hersenletsel voorkomen wanneer je valt op de grond,  Zorg dat de fiets in orde is, hier enkele zaken om aan te denken: werkende remmen, reflectoren en werkende verlichting, goede zadelhoogte en opgeblazen banden.


Download ppt "Steven Verschoren Klik hier voor de uitleg van de quiz."

Verwante presentaties


Ads door Google