De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Het educatie programma van de National Confectioners association

Verwante presentaties


Presentatie over: "Het educatie programma van de National Confectioners association"— Transcript van de presentatie:

1 Het educatie programma van de National Confectioners association

2 INTRODUCTIE U weet waarschijnlijk dat een wespensteek dodelijk kan zijn. Een wesp kan een mens verschillende keren steken zonder dat er consequenties zijn. En, dan, op een dag, kan een steek plotseling en zonder waarschuwing een levensbedreigende reactie oproepen. Huidreactie zal optreden en interne zwellingen kunnen de luchtwegen blokkeren en extra druk op het hart geven. Deze reactie kan soms de dood tot gevolg hebben. Internationale schatting geven aan dat ca. 0,24 per miljoen inwoners overlijden aan een insectensteek. Voor Nederland betekent dit ca. 4 mensen per jaar. Volgens registratie in de periode 1988 tot zijn er 5 mensen per jaar overleden maar hier wordt opgemerkt dat er waarschijnlijk een onderdiagnostiek is omdat er minder gerapporteerd wordt.

3 Maar, wist U dat voor sommige mensen enkele alledaagse levensmiddelen net zo gevaarlijk kunnen zijn als een wespensteek? Wanneer zij bepaald voedsel eten, reageert hun lichaam zo dat er hart en bloeddruk problemen ontstaan die soms kunnen resulteren in hun dood. Meer mensen overlijden in Amerika door voedselallergie dan door insectensteken. Wanneer de registratie in Nederland beter zou zijn zou ook hier duidelijk worden dat deze stelling ook in Nederland geldig is. Het grootste deel van deze overlijdens komt door een ernstige reactie op pinda en noten, zoals amandelen. Sommige mensen mogen daarom geen melk, (kippen)ei, tarwe, soja, vis en schaaldieren eten.

4 Er is geen genezing voor voedselallergie.
Mensen ontdekken dat ze allergisch zijn door het eten van dat bepaalde voedsel. De meeste mensen die een reactie kregen dachten dat ze iets aan het eten waren dat voor hun veilig was. Er is geen genezing voor voedselallergie. De enige effectieve preventie is vermijding. Mensen met voedselallergie moeten het voedsel dat bij hun de allergische reactie veroorzaakt niet eten. In Nederland is er geen goede registratie maar in Amerika resulteert reacties door voedselallergie in Noodopnames bij de Spoedeisende Hulp elk jaar. Waarvan voor ca, een verblijf in het ziekenhuis nodig is. Per jaar overlijden er ongeveer 150 – 200 mensen.

5 Zij zijn voor hun veiligheid afhankelijk van anderen.
De meesten van ons nemen een handje met pindas of een chocoladereep en stoppen die in onze mond zonder er bij na te denken. Mensen met voedselallergie kunnen niet zorgeloos zijn over voedsel. Hun allergie beperkt hun leven. Ze moeten zorgvuldig overwegen of ze wel uit eten kunnen gaan in een restaurant of bij vrienden of familie voor ze een besluit kunnen nemen. Zo iets spontaan doen kan niet meer. Gedurende hun hele leven, moeten ze nadenken over wat ze in hun lichaam opnemen. Zij zijn voor hun veiligheid afhankelijk van anderen. Ze lezen ingredientenetiketten om een belangrijke beslissing te kunnen nemen. Ze vertrouwen de fabrikant die het veiligste product maakt. Ze vertrouwen er op dat u uw werk goed doet.

6 Dit allergenen trainingsprogramma, overgenomen van de National Confectioners Association uit Amerika, geeft u informatie over voedselallergie, hun oorzaken en wat u kunt doen om er voor te zorgen dat de snoep- en / of chocoladeproducten die u produceert zo veilig mogelijk is. Wanneer u met grondstoffen, productie, schoonmaak, rework of etikettering en verpakking werkt, dan: Heeft u een belangrijke rol om uw bedrijfsproduct zo veilig mogelijk te maken.

7 Velen van ons zijn allergisch of kennen iemand die allergisch is.
ACHTERGROND Wat is een allergeen? Een allergeen is elke stof dat eer allergische reactie kan uitlokken. Voedselallergenen zijn proteïnen (eiwitten). Velen van ons zijn allergisch of kennen iemand die allergisch is. .... We beginnen te snotteren in et voorjaar wanneer de bloemen en bomen beginnen te bloeien. We worden ziek door een medicijn dat voorgeschreven is door onze huisarts. We niezen wanneer iemand dichtbij het gras aan het maaien is. Kelder luchtjes zijn irriteren op onze neus. Voor de zoetwarenindustrie (maar ook voor andere voedselproducenten) zijn de volgende allergenen het meest van belang: pinda, noten (walnoot, hazelnoot, cashew, pistache, amandel, pecan), melk, ei, en in mindere mate glutenbevattende granen (tarwe, rogge, gerts, haver, spelt, kamut), soja, sesamzaad, vis. Maar onthoudt dat elk voedseleiwit een allergische reactie kan uitlokken.

8 Wat gebeurt er wanneer iemand een allergische reactie heeft?
Bij mensen met een voedselallergie, kan hun lichaam het voedsel dat gegeten is niet afbreken. In plaats daarvan gedraagt hun lichaam zich als of ze aangevallen wordt waarbij het voedsel de aanvaller is. Hun lichaam gaat in versnelling Bijna direct wordt een reactie gestart. De reactie bij mensen verschilt, maar omvat: zwellen van de lippen, netelroos, en een helder rode kleur. Ze kunnen gaan hoesten en kunnen het moeilijk hebben met ademhalen. Speciaal wanneer ze al aan astma lijden, een aandoening van de longen.

9 De dood kan binnen enkele minuten intreden.
Ze kunnen buikkrampen krijgen, beginnen over te geven of krijgen diaree. Hun bloeddruk kan serieus dalen en ze kunnen het bewustzijn verliezen. In de meest ernstigste gevallen krijgt de persoon anafylaxis, de term voor de ernstige levensbedreigende allergische reactie, de luchtwegen zwellen en blokkeren de mogelijkheid om te ademen. De dood kan binnen enkele minuten intreden. Voor sommige mensen kan zelfs een zeer kleine hoeveelheid al gevaarlijk zijn. Ieder individu is verschillend. Elk persoon reageert op verschillende allergenen op een verschillende bij blootstelling aan het allergeen. Symptomen kunnen binnen minuten optreeden of ook na enige uren na het eten van dat bepaalde voedsel. De meeste reacties treden binnen 30 minuten op.

10 Wie heeft er voedselallergie?
Iedereen kan voedselallergie hebben. Ongeveer mensen in Nederland hebben het. Het meest kwetsbaar zijn kinderen en jong volwassenen. Omdat zo veel jonge mensen voedselallergie hebben, moet een ieder die met hun omgaat volledig geïnformeerd worden. Over wat te doen bij een allergische reactie. De school of opvang van het kind moet ook de juiste informatie hebben (kijk hiervoor ook op ) De beheersing van de allergie van het kind wordt ieders uitdaging!

11 Hoe komen allergenen in voedselproducten?
Allergenen zitten gewoonlijk normaal in elk voedselproduct dat door de meeste mensen gewoon gegeten worden. Ze zijn een gewoon en te verwachten ingredient voor sommige levensmiddelen – veel mensen vinden het bijvoorbeeld heerlijk om noten met chocolade te eten. Soms, worden alergeen per ongeluk vermengd in niet-allergeen snoepgoed. Bij voorbeeld, een pinda of hazelnoot wordt vermengd in een chocoladereep waar geen pinda of noot in hoort te zitten. Hoe kan dit gebeuren? Dit kan gebeuren wanneer een medewerker niet oplet en pinda of hazelnoot toevoegd aan chocolade die geen pinda of noot moet bevatten. Dit is een ernstige fout. Iedereen moet samenwerken om dit soort fouten te voorkomen.

12 Een ander voorbeeld hoe allergenen in niet-allergeen snoepgoed kan komen is wanneer dezelfde apparatuur wordt gebruikt om snoegoed te maken met en zonder het allergene ingredient. Bijvoorbeeld, in de zoetwaren industrie, wordt dezelfde apparatuur gebruikt om chocolade te produceren met en zonder pinda. Speciale schoonmaakprocedures moeten gebruikt worden om, zoveel als mogelijk is, pinda te verwijderen voordat de niet-pinda bevattende chocolade wordt geproduceerd. Navolgen van Good Manufacturing Practices en vergroting van het bewustzijn zijn cruciaal om menselijke fouten te verminderen en veilige producten te produceren. Iedereen in de zoetwarenindustrie moet zoveel mogelijk leren over voedselallergie om menselijk falen te beheersen. Beheersing van je eigen gedrag kan helpen dure fouten in een fabriek te voorkomen. Voor training over voedselallergie en anafylaxis kun je contact opnemen met

13 Als productiemedewerker heb jij een erg belangrijke rol.
VOEDSELPRODUCTIE EN BESTE MANIEREN Het doel van de zoetwaren industrie is om snoep te maken dat smaakt, fijn en veilig is voor onze klanten. Wat kun jij doen? Iedereen heeft een rol. Als productiemedewerker heb jij een erg belangrijke rol. bij het maken van de bedrijfsproducten. Jouw kennis van voedselallergenen en jouw eigen gedrag aan de productielijn kan een wereld van verschil uitmaken. Het kan resulteren in het voorkomen van fouten waardoor de fabriek langere tijd stil gelegd wordt, een product teruggeroepen moet worden en zelfs de dood van een kind of volwassene. Ja, jouw rol is zo serieus en belangrijk.

14 Allereerst, Vraag jezelf:
Gebruikt mijn bedrijf pinda, noten, melk, ei, soja of gluten bevattende granen in de producten? Weet ik waar deze ingredienten opgeslagen worden> Hoe vaak produceert mijn bedrijf producten die allergenen bevatten? Weet ik wanneer deze ingredienten het productieproces binnen komen? weet ik op welke wijze ik producten voor „rework“ moet etiketteren en opslaan? Begrijp ik op welke wijze apparaten en procesinstallatie op de juiste wijze schoongemaakt moet worden van allergenen? Ken en Begrijp ik het allergenen management systeem van mijn bedrijf?

15 1. Ingrediënten opslag en verhandeling.
Wanneer je de antwoorden op de vorige vragen weet, Uitstekend!, Wanneer niet gebruik ze dan voor het vergroeten van je kennis over voedselallergenen en het productieproces van het bedrijf. Blijf lezen om meer te leren over welke goede basis werkzaamheden zijn die gebruikts worden in de snoepgoed industrie. 1. Ingrediënten opslag en verhandeling. Controle begint bij de ingrediënten aankoop- en opslagsystemen. Jouw bedrijf werkt met inkopers die er voor zorgen dat de juiste ingrediënten worden aangekocht. Wanneer de ingrediënten aankomen op de fabriek, berg ze op in goed-gemarkeerde, op de juiste wijze geetiketeerde containers voor de scheiding van allergene en niet-allergenen producten. Omdat hulpgereedschappen (scheppen, roerders, e.d.) een bron voor kruisbesmetting kan zijn, verwerk de ingrediënten met speciaal darvoor beschikbare gereedschappen of maak ze zorgvuldig schoon.

16 2. Apparatuur en Productie.
Waar mogelijk, voeg allergenen op een later tijdstip in het productieprocess toe. Hierdoor wordt minder apparatuur blootgesteld aan het allergeen. Gebruik productieplanning ter vermindering van allergenenschoonmaak tussen productie runs. Bijvoorbeeld: Produceer snoepgoed zonder noten voordat noten bevattend snoep geproduceerd wordt op dezelfde apparatuur. Terwijl de apparaten worden schoongemaakt tussen elke productierun, een allergenenschoonmaakt is dan slechts een keer nodig na de productie van het snoep met noten.

17 3. Hygiene en Schoonmaak. Na een run met allergenen, wordt de apparatuur schoiongemaakt ter voorbereiding op een run met een niet-allergeen product – een taak dat wel drie dagen kan duren bij sommige bedrijven. Sommige apparaten, zoals koeltunnels, banden, verpakkingmachines, kleppen, aandrijfriemen, tandwielen en dode hoeken zijn erg moeilijk schoon te maken. Sommige apparaten kunnen beter gedemonteerd worden om het schoonmaken te vereenvoudigen. Andere delen van de apparatuur kunnen juist niet uit elkaar gehaald worden en moeten ter plekke schoongemaakt worden. Verschillende methoden worden gebruikt om apparaten schoon te maken: Nat schoonmaken met water, droog schoonmaken, of doorspoelen met grote hoeveelheden product.

18 3. Hygiene en Schoonmaak. Hier zijn enkele zaken waarnaar je kunt kijken tijdens het wisselen van product en wanneer apparatuur schoongemaakt wordt: De benamingen zijn in het Engels: Enrobers Sizing screen Empering Units Scales Cooling Tunnels Extruders Starch Moguls Conveyors and belts Conches Valves and Pipes Kettle tanks Mechanic‘s tools, small utensils Moulds Gloves, Boots, clothing Panners Packaging machinery Pumps and pump screens Rejection systems Rollers Cleaning Equipment, brooms Meta; detection systems

19 4. Rework. Verwerk rework om je er van te verzekeren dat allergenen niet per ongeluk toegevoegd worden in niet-allergeen snoep. De regel bij Rework is te mengen „zelfde product in zelfde product“. Met andere woorden, wanneer rework verwerkt wordt vermeng niet chocolade die pinda bevat met melkchocolade. Er is een systeem, zoals kleuren of speciale etiketten voor het scheiden van producten om er zeker van te zijn dat het juiste product gebruikt wordt. Allergeen produkt wordt opgeslagen in eenvoudig schoon te maken, duidelijk ge-etiketeerde containers. Uw bedrijf behoort van Rework te documenteren: hoeveelheden, actueel gebruik, en de manier waarop Rework terug gaat in het produkt. Dit verzekert de veiligheid van het produkt en de accuraatheid van het etiket. Praat met uw leidinggevende wanneer u ook maar enige vragen hebt over het Rework beleid van uw bedrijf.

20 Veel dure recalls komen door een verkeerd etiket.
5. Etikettering en verpakken Let op het etiket. Wordt het juiste etiket op het bijbehorende produkt geplaatst? Etikettering beleid, controles, en procedures worden bepaald en ingevoerd door het Management. Maar, uw bewustzijn van de produktielijn en de etiketteringsprocedure is erg belangrijk. Wees er zeker van dat het etiket bij het produkt hoort. En dit geldt ook voor de verpakking en dozen. Verwijder al het aanwezige verpakkingsmateriaal van de verpakkingsmachines en omgeving tussen de runs. Waarschuw je leidinggevende wanneer je onvolkoomheden ziet. Veel dure recalls komen door een verkeerd etiket. Leveranciers moeten er ook op letten dat al de grondstoffen zo duidelijk mogelijk geetiketeerd worden.

21 6. Chocolade – Speciale uitdagingen
Chocolade vloeit niet gemakkelijk van oppervlakken af. Het creeërt dikke lagen op machines en in pijpen. Chocolade fabrikanten zien unieke schoonmaak uitdagingen. Verschillende opties bestaat er voor het reinigen van de apparatuur die gebruikt wordt bij de productie van chocolade snoepgoed. 1. Spoelen – extra chocolade wordt door de apparatuuur gespoeld, waardoor achtergebleven chocolade en allergenen meegenomen worden. Doorspoelen verbruikt veel chocolade en kan erg ongemakkelijk zijn omdat dan veel chocolade het allergeen kan bevatten en zal moeten behandeld worden als Rework. Het kan alleen nog maar gebruikt worden voor producten die het allergeen bevatten. 2. Droge Reiniging – apparatuur kan schoon geschraapd worden om de bulk van het achtergebleven chocolade te verwijderen. 3. Natte Reiniging – Water kan gebruikt worden maar alleen in strikt gecontroleerde omgeving en gewoonlijk alleen wanneer de apparatuur ontmanteld is. Omdat wanneer chocolade in contact komt met water, de chocolade verstijfd, waardoor er soms zakken met water achter kunnen blijven die microbiologische groei veroorzaakt.

22 U speelt een belangrijke rol bij de bereiding van snoepgoed.
SAMENVATTING EN CONCLUSIES U speelt een belangrijke rol bij de bereiding van snoepgoed. Door begrip van de gevaren van voedselallergenen en uw rol bij de vormgeving van een veilige fabrieksomgeving, kunt u uw bedrijf helpen om het veiligst mogelijke product voor de allergische consument te maken. Wees alert op zaken die niet normaal zijn. Vertel uw leidinggevende wat u ziet. Uw observaties kunnen een cruciaal verschil maken. De volgende keer dat u een wesp ziet of een pinda eet, onthoudt: dingen zijn zelden wat ze schijnen. Wat gewoon voor u is hoeft niet zo gewoon te zijn voor andere mensen.

23 Er is geen genezing voor voedselallergieën.  Waar  Niet waar
Hoe komen voedselallergenen in voedselprodukten?  a, Allergenen zitten gewoonlijk in het voedsel dat de meeste mensen regelmatig eten.  b. Menselijke fouten in de fabriek.  c. Wanneer de GMP niet goed uitgevoerd wordt, kuen allergenen vermengd worden met niet-allergeen snoep.  d. Elk van bovenstaande  e. Alleen B en C. Kinderen en jong volwassenen (pubers) zijn extra kwetsbaar voor voedselallergenen.  Waar  Niet waar De meeste mensen merken dat ze voedselallergie hebben door eten van het voedsel dat de allergische klachten veroorzaakt.  Waar  Niet waar

24 Door reacties van voedselallergie zijn er jaarlijks 30
Door reacties van voedselallergie zijn er jaarlijks Spoedeisende Hulp opnames in Amerika.  Waar  Niet waar De meeste recalls komen door verkeerde etiketttering.  Waar  Niet waar Wanneer produkt herverwerkt wordt, vermeng alleen hetzelfde produkt bij hetzelfde produkt.  Waar  Niet waar Voldoen aan Good Manufacturing Practices en bewustzijn over je eigen rol bij de vermindering van menselijke fouten zijn cruciaal voor het maken van een veilig produkt.  Waar  Niet waar

25 OVER DE NATIONAL CONFECTIONERS ASSOCIATION
Opgericht in 1884 in Chicago door vertegenwoordigers van 69 zoetwaren producerende bedrijven, is de National Confectioners Association (NCA) een van de oudste, meest gerespecteerde handelorganisaties in de wereld. In de loop van de tijd, heeft de associatie zich ingezet voor het leiderschap voor haar leden, bestaand uit nationale en internationale zoetwarenfabrikanten en leveranciers aan deze industrie, om te voldoen aan de stijgende complexe uitdagingen en problemen die deze industrie heeft geconfronteerd. Heden ten dage is de NCA de grootste associatie die de gehele industrie vertegenwoordigt, en daarbij educatie en leiderschap bij productie, technisch onderzoek, public relations, terailing praktijken, relatie met overheden en statistische analyse aanbiedt. homepage URL:

26 Meer Bronnen Om meer te leren over de allergenen aspecten zoals het gerelateerd is met de zoetwarenindustrie, bezoek dan de volgende engelstalige websites: Europeese organisatie: Patientenorganisatie: (Nederlandstalig) (Nederlandstalig) COPYRIGHT INFORMATION de Copyrechten in deze presentatie behoren aan het NCA, Die alleen verantwoordelijk is voor de inhoud. Het Nederlands Anafylaxis Netwerk heeft de originele Engelstalige presentatie vertaald. © 2006 NCA. Alle rechten gereserveerd.

27 National Confectioners Association
Contact ons: National Confectioners Association 8320 Old Courthouse Road Suite 300 Vienna, Virginia of neem contact op met: Nederlands Anafylaxis Netwerk Oranjelaan 91 3311 DJ Dordrecht


Download ppt "Het educatie programma van de National Confectioners association"

Verwante presentaties


Ads door Google