De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Met energie aan het werk Bonny de Vries, Perspectief Groep

Verwante presentaties


Presentatie over: "Met energie aan het werk Bonny de Vries, Perspectief Groep"— Transcript van de presentatie:

1 Met energie aan het werk Bonny de Vries, Perspectief Groep

2 Met energie aan het werk
Dit zijn de assen van de energiebalans. Links heb je energie en onder is de tijd over de dag. 100% is geen wetenschappelijk getal en is niet te meten. Je voelt je ‘gewoon uitgerust’.

3 Met energie aan het werk
Gezonde mensen beginnen de dag op hun eigen 100%, je staat fit op. Jouw 100% hoeft niet de 100% van de buurvrouw te zijn! Gedurende de dag gebeurt er van alles (werk, school, huishouden etc). Dus het is normaal dat gedurende de dag je energie afneemt, maar er is nog een buffer aan het einde van de dag. Dit is gezond.

4 Met energie aan het werk
In elk mensenleven komt het voor dat je aan het einde van dag op 0 zit. Dat hoort bij het leven en kan allerlei oorzaken hebben: - druk op het werk, - heftige dingen die in je privéleven gebeuren – opleving van IBD. Gezonde mensen hebben genoeg veerkracht om hiermee om te kunnen gaan.

5 Met energie aan het werk
Als die lijn structureel wordt (teveel dingen in korte tijd, verlies van geliefden, stress die te lang duurt). Dan sta je niet meer fit op en haal je op termijn ook het einde van de dag niet meer met de energie die je hebt. Je kunt feitelijk de energiebalans zien als een bankrekening. Als er teveel uit gaat, loop je een financiële schuld op. En een grote schuld gaat je dagelijks leven bepalen. Dan wordt het of benzine in de auto gooien of eten kopen en dat zijn geen keuzes die je wil maken. Een grote schuld in je energie betekent dat je of voldoende energie hebt om eten te koken of om met je kinderen te spelen. Wat je feitelijk wil in te lopen op je schuld, is minder uitgeven dan er binnen komt. Dit geldt ook voor energie, van het verschil herstel je. Bij IBD zit het probleem niet altijd in het uitgeven, maar soms zit het in de inkomsten. Bij een opvlamming van de klachten gaat als je energie daar in zitten. Wat je dan kunt doen is naar je lichaam luisteren en kijken naar de situatie waar je in zit en hoe je hier mee om kunt gaan.

6 Met energie aan het werk
Mensen denken vaak: ik heb even wat rust nodig en dan kom ik er wel weer bovenop. In feite is dat ook zo, maar helemaal niets doen ga je je niet beter van voelen. Wat je kunt doen om te herstellen is regelmatig pauzes nemen. Je doet iets, je neemt een pauze waarin je hersteld etc.

7 Met energie aan het werk
Als je deze pauzes niet zou nemen, kom je aan het einde van de dag hier uit. Je moet feitelijk ‘sparen’ gedurende de dag, net als bij je bankrekening.

8 Met energie aan het werk
Hier zie je net als net, de energie op de verticale as en tijd op de verticale. Nu is tijd echter niet een dag, maar een langere periode (bijv. een maand). Als je laag in je energie zitten en je wil weer naar jouw 100%, dan is dit de herstellijn.

9 Met energie aan het werk
In de werkelijkheid is de lijn nooit mooi recht, maar is het meer een AEX index. Je herstel fluctueert, de ene dag heb je meer energie dan de andere. Als je herstel maar wel omhoog gaat.

10 Met energie aan het werk
Wat moet je er nou voor doen om te zorgen dat je energie opbouwt? Eigenlijk is het net als met het opbouwen van conditie wanneer je het over sport hebt. Je moet de grens opzoeken van je kunnen en dat is een hele kunst. Als je ver onder je kunnen gaat trainen, bouw je geen conditie op. Ditzelfde geldt ook voor energie. Als je te weinig doet op een dag, bouw je ook je energie niet op.

11 Met energie aan het werk
Belangrijk: span je in naar de vorm van de dag. De ene dag gaat het goed en kun je meer aan, de andere dag gaat het iets minder en kun je dus minder aan. Het is van belang te leren daar naar te luisteren.

12 Met energie aan het werk
Ga je structureel boven je kunnen sporten en geef je dus energie die je niet hebt, dan krijg je een terugval. Dan krijg je forse spierpijn, of nog erger een blessure. In energietaal levert je dat dus een stagnatie van je energieherstel op.

13 Met energie aan het werk
Dit ziet er dan zo uit: bij een overbelasting kom je uiteindelijk over langere periode lager uit dan wanneer je precies op je kunnen functioneert.

14 Met energie aan het werk
Een terugval is niet direct ernstig. Je komt er uiteindelijk ook wel, maar het duurt langer (voorbeeld marathon). Het is niet toevallig dat je over je grenzen heen gaat, dit heeft alles te maken met overtuigingen. ‘Als ik het niet doe, dan:’ – ben ik niet professioneel, - ben ik geen goede moeder, - vinden mensen me niet leuk. Etc. Dit soort overtuigingen zorgen ervoor dat je dus niet tot herstel komt.

15 Met energie aan het werk
Als dit een keer voorkomt, dan is dat niet erg. Je hebt dan even een periode van herstel nodig en dan kom je uiteindelijk ook wel op 100%, het duurt alleen iets langer. Het wordt gevaarlijk als die overtuigingen een rol gaan spelen. Dan komt je in deze beweging terecht. Je bent over je grens gegaan, je hebt hersteltijd nodig, je hersteld, je gaat over je grens, je hebt hersteltijd nodig etc. En dat is zonde, want zo kom je niet meer op je eigen 100%!

16 Met energie aan het werk
Het is nog van belang om onderscheid te maken tussen fysiek herstel en mentale veerkracht.

17 Met energie aan het werk
Deze twee dingen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bij een burn out is het vaak zo dat iemand fysiek gezien hersteld, maar dat iemand mentaal snel overvraagt wordt. Bij IBD kan ik me voorstellen dat dit andersom is. Het hoofd wil wel, maar fysiek gezien wil het niet. Dit heeft invloed op elkaar en moet in balans zijn. Als het ene niet goed is, kan het ander ook niet optimaal zijn.

18 Met energie aan het werk
Wat hierbij en bij het opbouwen van energie helpt is de schijf van vijf van zelfzorg.

19 Met energie aan het werk
Met IBD leven is leven (en werken) met (vaak) een laag energie-inkomen. Dat betekent dat je op moet letten met wat je uitgeeft. Energie goed spreiden over de dag (week, maand) Prioriteiten stellen

20 Met energie aan het werk
Met een lage energie is goed voor jezelf zorgen nog belangrijker Doe leuke dingen! Goed voor jezelf zorgen: houd een milde discipline aan (uitrusten helpt niet, maar keihard doorgaan overigens ook niet). Let op de schijf van 5 van zelfzorg en doe leuke dingen waar je energie van krijgt! (voorbeeld praktijd: tekenen, lezen etc.). Het is een kunst te weten wanneer je beter even gas terug kunt nemen en wanneer je ondanks vermoeidheid of pijn toch even beter door kunt zetten. Dat is de balans.

21 Met energie aan het werk
Wees zo open mogelijk naar je werkgever over wat je nodig hebt: Werktijden Pauze momenten Werktempo Niet al het werk is geschikt Focus op wat wel kan en op wat goed gaat Je hoeft een werkgever niks medisch te vertellen, maar soms kan het wel helpen dat ze weten wat er speelt. Stem af wat je nodig hebt.

22 Met energie aan het werk
Dank voor jullie aandacht. Meer informatie:


Download ppt "Met energie aan het werk Bonny de Vries, Perspectief Groep"

Verwante presentaties


Ads door Google