De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Blok 3 Nooit meer oorlog Deelvraag:

Verwante presentaties


Presentatie over: "Blok 3 Nooit meer oorlog Deelvraag:"— Transcript van de presentatie:

1 Blok 3 Nooit meer oorlog Deelvraag:
Hoe werken Europese landen samen na de Tweede Wereldoorlog?

2 Marshallplan Na de Tweede Wereldoorlog lag Europa in puin.
Marshallplan: plan van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken om Europa economisch te helpen met de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Berlijn wordt weer opgebouwd met geld van het Marshallplan.

3 Europese samenwerking
Landen in West-Europa gingen samenwerken: Eis van VS om Marshallhulp te krijgen Voorkomen van nieuwe oorlog 1951: Europese Gemeenschap van Kolen en Staal (EGKS). Landen die meededen: Frankrijk, West-Duitsland, Italië, België Luxemburg en Nederland.

4 Economische samenwerking
1957: Europese Economische Gemeenschap (EEG): vroegere organisatie een aantal Europese landen samenwerkte op economisch gebied. 1993: Europese Unie (EU): organisatie waarin een groot aantal Europese landen samenwerkt op economisch en politiek gebied. Het doel is vrede en welvaart voor alle Europeanen. 2012: 27 landen zijn lid van de EU.

5 Afspraken In 1993 hebben de EU-landen de volgende afspraken gemaakt:
Bedrijven uit EU-landen betalen een invoerheffing voor producten van buiten de EU. Binnen de EU is er vrij verkeer van goederen en diensten. Mensen uit EU-landen mogen in alle landen van de EU werken. Mensen uit EU-landen mogen in alle landen van de EU hun spaargeld op de bank zetten.

6 Europees geld In 2013 zijn er 17 landen waar je met de euro betaalt.
Wisselkoers = de prijs die je voor buitenlands geld betaalt. Voor bedrijven is de euro ook handig. Ze hoeven geen geld te wisselen.

7 Wie is de baas? De Europese Unie heeft een bestuur:
Europese Commissie: soort Europese regering. Elk land levert één eurocommissaris (soort minister). Europees Parlement: gekozen door Europese burgers. Het parlement controleert het werk van de Europese Commissie en keurt wetten goed of af. Raad van de Europese Unie: groep ministers uit alle EU-landen die stemt over alle wetsvoorstellen. Zo wordt een Europese wet gemaakt.

8 Europa of Nederland? Een Europese wet geldt in alle landen van de EU.
Zo’n wet gaat vóór de wetten uit het eigen land. Er is alleen een Europese wet als er een probleem is dat de eigen regering niet kan oplossen. Bijvoorbeeld bij milieuvervuiling. Milieuvervuiling gaat over grenzen heen.

9 Verenigde Naties Verenigde Naties (VN) = organisatie van landen uit de hele wereld. Doel: de vrede en veiligheid in de wereld bewaren. VN kunnen straffen uitdelen aan landen die zich niet aan de regels houden VN kunnen militair ingrijpen. Veiligheidsraad: neemt beslissingen op het gebied van veiligheid.


Download ppt "Blok 3 Nooit meer oorlog Deelvraag:"

Verwante presentaties


Ads door Google