De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Europese Samenwerking.  Europese Economische Gemeenschap (EEG)  6 landen: Nederland, België, Duitsland, Luxemburg, Frankrijk en Italië.  De landen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Europese Samenwerking.  Europese Economische Gemeenschap (EEG)  6 landen: Nederland, België, Duitsland, Luxemburg, Frankrijk en Italië.  De landen."— Transcript van de presentatie:

1 Europese Samenwerking

2  Europese Economische Gemeenschap (EEG)  6 landen: Nederland, België, Duitsland, Luxemburg, Frankrijk en Italië.  De landen werken samen op het gebied van handel en industrie.  In 1993: Europese Unie  Tegenwoordig 27 landen lid.

3 JaarLand Aantal landen 1957 België,Frankrijk, Italië, Luxemburg, Nederland en West-Duitsland (oprichtende lidstaten) 6 1973 Denemarken (inclusief Groenland), Ierland en Verenigd Koninkrijk treden binnen de EU 9 1981 Griekenland10 1985 Groenland verlaat de EU10 1986 Portugal en Spanje12 1990 Oost-Duitsland wordt met West-Duitsland tot Duitsland herenigd en wordt zo lid van de EU 12 1995 Finland, Oostenrijk en Zweden15 2004 Cyprus, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slovenië, Slowakije en Tsjechië 25 2007 Bulgarije en Roemenië27

4 Belangrijke organisaties binnen de EU:

5  Doet wetsvoorstellen,  Controleert de lidstaten  Voert internationale onderhandelingen.

6

7  Controleert de Europese Commissie.  Ze kunnen veranderingen aanbrengen in de plannen van de Commissie.  Ze beslissen over toelating van nieuwe lidstaten.  Om de 5 jaar verkiezingen, inwoners van de lidstaten kiezen dan hun eigen Europarlementariërs. (Totaal 732 mensen)

8

9

10  Alle lidstaten zitten hierin.  De raad beslist over voorstellen van de Commissie.  Elk EU-land stuurt 1 minister. Bv. Gaat het over landbouw, dan gaat de minister van landbouw daar naartoe.

11  Het Hof van Justitie bestaat uit 27 rechters (uit ieder land 1)  Houdt zich bezig met het toezicht op het naleven van de EU-wetgeving door de lidstaten.  Spreken recht bij problemen tussen de lidstaten.

12  Om te kunnen samenwerken moet er veel gepraat en overlegd worden. Dat gebeurt in de Europese Raad. In de Europese Raad zitten alle regeringsleiders van de landen die lid zijn van de EU. Voor Nederland is dat premier Balkenende. De lidstaten zijn om de beurt leider van de Europese Raad. Ieder half jaar is dat een ander land. Let op: De Europese Raad is dus niet hetzelfde als de Raad van Ministers!

13  Voor de Europese Unie zijn veel verdragen gemaakt.  Bijvoorbeeld het Verdrag van Schengen. Het is genoemd naar de plaats Schengen in Luxemburg. In Schengen besloten de EU-leiders, dat iedereen tussen de aangesloten landen kan reizen alsof het één land is.  In 1992 werd in Maastricht de afspraak gemaakt, dat de landen een gezamenlijke munt wilden, de euro. Dit wordt het Verdrag van Maastricht genoemd.

14  Het Verdrag van Nice is een verdrag gesloten door de lidstaten in 2000.  Het verdrag is een verandering binnen de Europese Unie, die nodig was in verband met de toetreding van nieuwe lidstaten.  Voortaan hoefde nog maar een meerderheid een plan goed te keuren i.p.v. Iedereen.

15  Zwitserland. Dit land wil neutraal blijven. Dat betekent dat ze geen partij wil kiezen.  Noorwegen is ook geen lid. Er is twee keer een stemming geweest onder de bevolking. Maar de meeste Noren wilden niet dat Noorwegen lid werd. Noorwegen heeft wel wat regels overgenomen van de EU. Zoals de vrij-reizen regel van het Verdrag van Schengen.

16  De vlag van de Europese Unie is sinds 1986 een blauwe vlag met twaalf gele sterren.  De sterren staan niet voor twaalf landen.  Deze twaalf sterren in de Europese vlag komt van het getal 12. Al eeuwenlang is dit het cijfer van bij elkaar passen (dat noemen we harmonie) en evenwicht.

17 Einde.


Download ppt "Europese Samenwerking.  Europese Economische Gemeenschap (EEG)  6 landen: Nederland, België, Duitsland, Luxemburg, Frankrijk en Italië.  De landen."

Verwante presentaties


Ads door Google