De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Leo Gestel: Wie is dat nou eigenlijk?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Leo Gestel: Wie is dat nou eigenlijk?"— Transcript van de presentatie:

1 Leo Gestel: Wie is dat nou eigenlijk?
Leo (Leendert) Gestel was een kunstschilder en boekbandontwerper geboren in 1881 te Woerden. Leo, min of meer opgegroeid tussen de verfpotten, kreeg zijn eerste schilderlessen van zijn vader. Na de kostschool en HBS ging Leo naar de Rijksnormaalschool voor Teekenonderwijzers in Amsterdam. Daar staat Leo met zijn ouders en zijn broers en zusters. Leo was de tweede zoon en de enige met dromen over kunst. Aan de hand van deze Powerpoint kunt u de leerlingen kennis laten maken met de kunstenaar zelf en zijn achtergrond. U kunt zelf bepalen hoe u deze informatie met de leerlingen deelt. Een suggestie kan zijn dat de leerlingen de informatie klassikaal met u doorlopen of dat u er voor kiest de leerlingen via een hand-out kennis te laten maken met de kunstenaar. Dit document dient enkel ter verdieping op het onderwerp Leo Gestel. In dit huis op de kruisstraat in Woerden groeide Leo op. Z’n vader Willem Gestel schilderde in zijn vrije tijd en was leraar (en later directeur) van de Woerdense Ambachts-teekenschool.

2 Leo Gestel: Wie is dat nou eigenlijk?
Maar eenmaal afgestudeerd koos hij voor het avontuurlijke kunstenaars-leven in plaats van het werk als tekenleraar. Op zijn 23ste verhuisde Leo naar een zolderetage in Amsterdam. Ze feestten, discussieerden en musiceerden veel en Gestel haalde hier veel inspiratie uit. Ook zijn kunstenaarsvrienden kwamen hier op bezoek, zoals Piet Mondriaan, Piet van der Hem en Jan Sluijters. Er woonden wel meer kunstenaars op die zolderetage en omdat Leo hier zo langdurig heeft gewoond maakte hij veel bijzondere kunstenaarstypes en hun vrienden mee. Vrienden noemden hem Leo, naar de bekende Italiaanse schilder Leonardo Da Vinci. Hier speelt Leo op de Jan Steenzolder op de banjo. Links zit zijn vriend Piet.

3 Leo Gestel: Wie is dat nou eigenlijk?
Molen bij zonlicht, 1908, Piet Mondriaan In zijn beginjaren als kunstenaar hoorde Leo net als Piet Mondriaan & Jan Sluijters, bij de ‘Ultra Modernen’. Daar bedoelen ze eigenlijk nieuwer dan nieuw mee. Deze stroming heet luminisme. ‘Lumineus’ betekent bijv. schitterend, prachtig, lichtgevend. Leg jij de link? Zijn schilderstijl zorgde in die tijd voor een echte rel: weilanden met explosies van licht en kleur en naakte vrouwen in paars en gele knalkleuren! Dat was wel even wat anders om naar te kijken voor de mensen, daar moesten ze dan ook eerst even aan wennen. Sommigen noemden het werk van Leo niet ‘Ultra Modern’ maar ‘Ziekelijk’. Nu worden Leo, Piet en Jan gezien als een van de belangrijkste vernieuwers van de Nederlandse schilderkunst. Oktoberzon, 1910, Leo Gestel

4 Leo Gestel: Wie is dat nou eigenlijk?
Leo wilde altijd blijven vernieuwen (hij wilde niet in 1 stijl blijven steken). In januari 1914 vertrok Leo naar Mallorca zodat hij ook in de winter natuur kon schilderen. De kubistische landschappen uit Mallorca worden als zijn beste werken beschouwd. Dit probeerde hij niet alleen, dat kon hij ook nog eens goed! Hij liet zich inspireren door de nieuwste modernistische kunststromingen en ging graag naar het buitenland om inspiratie op te doen. Berglandschap Mallorca, 1914, Olieverf op doek

5 Leo Gestel: Wie is dat nou eigenlijk?
Na het uitbreken van WOI (1914) overleed Leo’s moeder Emmetje. Daarna veranderde zijn schilderstijl naar modern figuratief. In 1929 brandde Leo’s atelier in het Noord-Hollandse plaatsje Bergen af. Wel 400 van zijn kunstwerken gingen door deze brand verloren. Leo maakte naast zijn schilderwerk ook illustraties voor kranten, tijdschriften en boeken in opdracht. Of hij nam reclamewerk aan. Hij vond het ook leuk om in zijn vrije tijd komische tekeningen en prenten te maken .

6 Leo Gestel: Wie is dat nou eigenlijk?
Grappige feitjes over Leo: In 2015 is in Woerden een standbeeld van Leo Gestel geplaatst, gemaakt door Judith Pfaeltzer. Zijn naam wordt in Woerden als Gestèl (met de klemtoon op ‘stel’) uitgesproken. Buiten Woerden zeggen ze juist Gèstel ‘Ges’) Dit is Gertie Leo Gestel’s nichtje Gerti Bierenbroodspot is ook beroemd geworden met haar kunst . zie deze link Ook in het Noord-Hollandse plaatsje Bergen is een straat naar hem vernoemd in een wijk met namen van Bergense School schilders. In Woerden is in de wijk Schilderskwartier een straat naar Leo Gestel vernoemd.

7 2016 is het themajaar Gestel in Woerden 135 jaar Leo Gestel
Wat gaat er dan allemaal gebeuren? Schilderij ‘Emmetje’. van het 8-jarige zusje van Leo Gestel komt in het stadsmuseum! Een heuse Leo Gestel Promenade! Schilderproject scholen voor zo’n 500 leerlingen van groep 8 door KUVO & Kunstkring met afsluitende expositie van de mooiste werken in het stadsmuseum Woerden. Een Leo Gestel expositie in het Stadsmuseum Woerden. (Kinderen zijn altijd gratis!)


Download ppt "Leo Gestel: Wie is dat nou eigenlijk?"

Verwante presentaties


Ads door Google