De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Alcohol en seksuele gezondheid

Verwante presentaties


Presentatie over: "Alcohol en seksuele gezondheid"— Transcript van de presentatie:

1 Alcohol en seksuele gezondheid
Plaatje

2 Alcohol en seksuele gezondheid
Waarom deze les? Spijt van seksuele handelingen na teveel drank op: 12% van de jongens 15% van de meisjes Denkt ongewilde seks niet te kunnen weigeren na teveel drank op: 1/3 van de jongens 1/5 van de meisjes

3 Alcohol en seksuele gezondheid
Doelen Aan het eind van de les weten jullie: wat de invloed van alcohol kan zijn op de seksuele gezondheid, zowel positief als negatief hoe je onveilige seks onder invloed van alcohol kunt voorkomen hoe je kunt voorkomen dat jij over de grenzen van jezelf en een ander gaat als je (teveel) alcohol hebt gedronken hoe je kunt voorkomen dat anderen over jouw grenzen gaan als je (teveel) alcohol hebt gedronken wat je kunt doen als iemand over je grenzen dreigt te gaan hoe je elkaar kunt helpen op je grenzen te letten als je gaat drinken of (teveel) hebt gedronken waar je informatie, steun en hulp kunt zoeken als het gaat om alcohol en seksuele gezondheid

4 Alcohol en seksuele gezondheid
Afspraken Behandel elkaar met respect: laat elkaar uitpraten luister naar elkaar lach elkaar niet uit geen scheldwoorden of straattaal Iedereen heeft recht op een eigen mening Iedereen mag zelf bepalen welke informatie wel of niet gedeeld wordt Persoonlijke ervaringen en opvattingen worden niet verder verteld Mobiel uit

5 Alcohol en seksuele gezondheid
Programma Opdracht 1: Waar/niet waar Opdracht 2: Hoe voorkom je ongewenste of onveilige seks onder invloed van alcohol? Afsluiting

6 Alcohol en seksuele gezondheid
Opdracht 1. Waar / Niet waar Werkvorm: Klassikaal: Naar de stellingen Groepjes: Opdracht Presentaties Individueel

7 Alcohol en seksuele gezondheid
Opdracht 1. Waar / Niet waar Het duurt een uur voor je de werking van alcohol begint te voelen Waar Niet Waar

8 Alcohol en seksuele gezondheid
Niet waar - Alcohol komt via de maag en darmen in het bloed terecht. - Het bloed verdeelt de alcohol over het lichaamsvocht en brengt het naar de hersenen. Na een minuut of 10 komt het daar aan. - Na 10 minuten kun je de effecten dus al voelen.

9 Alcohol en seksuele gezondheid
Van een paar glazen alcohol krijg je meer zin in seks Waar Niet Waar

10 Alcohol en seksuele gezondheid
Waar Zowel bij mannen als vrouwen neemt na enkele glazen de zin in seks iets toe, omdat remmingen wegvallen. - Na veel alcohol neemt het verlangen naar seks echter sterk af.

11 Alcohol en seksuele gezondheid
Het duurt een half uur voor 1 glas alcohol is afgebroken in je lichaam Waar Niet Waar

12 Alcohol en seksuele gezondheid
Niet waar De lever doet er bij volwassenen ongeveer 1,5 uur over om één glas alcohol af te breken. Bij jongeren duurt het langer dan bij volwassenen voor de alcohol afgebroken is, omdat hun lever nog niet volgroeid is.

13 Alcohol en seksuele gezondheid
Met veel alcohol op wordt de seks beter Waar Niet Waar

14 Alcohol en seksuele gezondheid
Niet waar - Als je veel gedronken hebt, is het moeilijk om je ook nog op de ander te richten, je hebt minder controle over je bewegingen, je kunt minder goed duidelijk maken wat je wel en niet wilt. - Dit alles maakt dat er weinig kans is op fijne seks voor allebei. - Seks die onder invloed van veel alcohol plaatsvindt, is voor beide partners geen leuke seks.

15 Alcohol en seksuele gezondheid
Na je 16e is alcohol niet meer schadelijk voor je hersenen Waar Niet Waar

16 Alcohol en seksuele gezondheid
Niet waar - Als je opgroeit zijn verschillende organen nog in ontwikkeling. Zo ontwikkelen je hersenen zich tot je 24e. Alcohol heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van de hersenen. Dat heeft gevolgen voor je denken en je geheugen. - Als je veel gedronken hebt, werken je hersenen een dag later minder goed. - Na jarenlang veelvuldig alcoholgebruik kun je een blijvende hersenbeschadiging krijgen, die lijkt op dementie. (Langdurig en veelvuldig alcoholgebruik heeft ook schadelijke effecten op andere organen zoals lever en hart en bloedvaten.) - Alcoholgebruik op jonge leeftijd geeft bovendien een grotere kans op verslaving op latere leeftijd.

17 Alcohol en seksuele gezondheid
Meisjes kunnen minder goed tegen alcohol dan jongens Waar Niet Waar

18 Alcohol en seksuele gezondheid
Waar - Via de maag en darmen komt de alcohol in het bloed terecht. - Het bloed verdeelt de alcohol over het lichaamsvocht. - Meisjes hebben minder lichaamsvocht en wegen meestal minder; ze krijgen daarom sneller een hoger percentage alcohol in hun bloed. - Ook jongens en volwassenen kunnen vergiftigd raken als ze grote hoeveelheden alcohol in korte tijd drinken.

19 Alcohol en seksuele gezondheid
Bij jongeren blijft alcohol langer in het bloed dan bij volwassenen Waar Niet Waar

20 Alcohol en seksuele gezondheid
Waar - Bij jongeren wordt de alcohol langzamer afgebroken, omdat hun lever nog niet volgroeid is. Alcohol blijft daardoor langer in het bloed. - Als je nog niet volgroeid bent, weeg je bovendien minder en is er minder lichaamsvocht waarover de alcohol zich kan verspreiden. Daardoor blijft er meer alcohol in het bloed. Daarom zijn jongeren van dezelfde hoeveelheid alcohol meer en langer onder invloed dan volwassenen.

21 Alcohol en seksuele gezondheid
Alcohol en vrijen is geen goede combi Waar Niet Waar

22 Alcohol en seksuele gezondheid
Waar - Na een paar drankjes vallen je remmingen weg en kun je situaties niet goed meer inschatten en niet goed meer reageren op situaties. - Het is daardoor moeilijker om weloverwogen beslissingen te nemen over seks of over een sekspartner. - Daardoor heb je meer risico om grenzen van jezelf of je partner te overschrijden: je durft en doet meer dan je achteraf had gewild. - Bovendien is het lastiger om een condoom om te doen, als je veel gedronken hebt, omdat je minder controle hebt over je bewegingen. Kortom: met alcohol op is het moeilijker om veilig te vrijen.

23 Alcohol en seksuele gezondheid
Alcohol kan de pil onbetrouwbaar maken Waar Niet Waar

24 Alcohol en seksuele gezondheid
Waar Als je teveel drinkt kun je misselijk worden en kan het zijn dat je moet overgeven. - Als dit binnen drie uur na het innemen van de pil gebeurt, braak je de pil al uit, vóórdat de hormonen in je bloed zijn opgenomen. Dit kan de betrouwbaarheid sterk verminderen. - Bovendien kun je door alcoholgebruik makkelijk vergeten de pil in te nemen.

25 Alcohol en seksuele gezondheid
Na een alcoholvergiftiging kan je IQ dalen Waar Niet Waar

26 Alcohol en seksuele gezondheid
Waar - Bij meisjes gaat het IQ door veel alcoholgebruik veel harder achteruit dan bij jongens. - Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de meisjes na een alcoholvergiftiging twee schoolniveaus lager scoort. - Maar ook bij jongens kan door veel alcoholgebruik het IQ dalen.

27 Alcohol en seksuele gezondheid
Van alcohol kun je erectieproblemen krijgen Waar Niet Waar

28 Alcohol en seksuele gezondheid
Waar - Na een paar glazen alcohol wordt het lastiger om een erectie te krijgen. - Bij veel alcohol lukt het vaak helemaal niet meer om een erectie te krijgen. - Na lange tijd veel alcohol drinken kan er zelfs blijvende impotentie ontstaan.

29 Alcohol en seksuele gezondheid
Alcohol heeft invloed op klaarkomen Waar Niet Waar

30 Alcohol en seksuele gezondheid
Waar - Bij mannen kan het na een paar glazen alcohol langer duren voordat ze klaarkomen. Na nog meer alcohol wordt klaarkomen nog moeilijker. - Bij vrouwen kan het orgasme na een paar glazen alcohol iets heftiger worden. Na veel alcohol wordt het orgasme juist minder heftig.

31 Alcohol en seksuele gezondheid
Van één glas alcohol per dag kun je al minder vruchtbaar worden Waar Niet Waar

32 Alcohol en seksuele gezondheid
Waar - Hierdoor kan het langer duren voordat de vrouw zwanger is. - Door regelmatig veel drinken (meer dan 20 glazen per week) kan een man zelfs impotent worden. - Het is dus verstandig om te stoppen met drinken vanaf het moment dat je zwanger probeert te worden. Dit geldt niet alleen voor de vrouw, maar ook voor de man.

33 Alcohol en seksuele gezondheid
Het risico op een miskraam is groter als de man alcohol drinkt voor de bevruchting Waar Niet Waar

34 Alcohol en seksuele gezondheid
Waar - Dit geldt ook als de vrouw alcohol drinkt. Alcohol kan de eicel van de vrouw of het sperma van de man beschadigen. - Dit kan na de bevruchting leiden tot een kindje dat niet levensvatbaar is, met een miskraam tot gevolg. - Het is dus verstandig om te stoppen met drinken vanaf het moment dat je zwanger probeert te worden. Dit geldt niet alleen voor de vrouw, maar ook voor de man.

35 Alcohol en seksuele gezondheid
Alcohol is alleen de eerste drie maanden van de zwangerschap slecht voor de baby Waar Niet Waar

36 Niet waar - Alcoholgebruik kan op ieder moment in de zwangerschap schadelijk zijn. Alcohol is een giftige stof die via de placenta/moederkoek in de baby komt. De lever van de baby kan de alcohol niet afbreken, omdat het nog niet is volgroeid. Gevolg: de baby plast de alcohol uit en de drank komt in het vruchtwater terecht. De baby, die steeds vruchtwater drinkt, krijgt de alcohol hierdoor opnieuw binnen. - De hersenen ontwikkelen zich tijdens de hele zwangerschap. Door alcohol kan hersenbeschadiging optreden. Alcoholgebruik in het begin van de zwangerschap kan ook schadelijk zijn voor de vorming van organen en andere lichaamsdelen. Hierdoor kan de baby ernstig gehandicapt raken. - Alcoholgebruik aan het einde van de zwangerschap remt de groei van de baby en kan er toe leiden dat de baby te vroeg wordt geboren. Het is dus het beste voor de baby om heel de zwangerschap geen alcohol te drinken. Volgende dia

37 Alcohol en seksuele gezondheid
Opdracht Waar / Niet waar Beantwoord de stellingen samen met je groepje Schrijf bij je antwoorden ook waarom je denkt dat iets waar of niet waar is Daarna: klassikaal bespreken Gebruik de volgende websites: Volgende dia

38 Alcohol en seksuele gezondheid
Opdracht Waar / Niet waar Bereid met je groepje een korte presentatie voor over de toegewezen stellingen Gebruik de volgende websites:

39 Alcohol en seksuele gezondheid
Opdracht 2. Hoe voorkom je ongewenste of onveilige seks onder invloed van alcohol?

40

41 Alcohol en seksuele gezondheid
Opdracht 2. Hoe voorkom je ongewenste of onveilige seks onder invloed van alcohol? Bedenk klassikaal of in groepjes zoveel mogelijk tips: 1. Hoe kun je voorkomen dat je onveilige seks hebt onder invloed van alcohol? 2. Hoe kun je voorkomen dat je over de grenzen van een ander gaat als je uitgaat? 3. Hoe kun je voorkomen dat je over je eigen grenzen gaat/laat gaan als je 4. Hoe kun je elkaar als vrienden/vriendinnen helpen bij het bewaken van je eigen grenzen en die van de ander?

42 Alcohol en seksuele gezondheid
Opdracht 2. Hoe voorkom je ongewenste of onveilige seks onder invloed van alcohol? (1/2) Onder andere: Drink niet teveel, zodat je je hoofd koel kunt houden in the heat of the moment. Hou er rekening mee dat je als jongere minder goed tegen alcohol kunt. Zorg dat je altijd condooms bij je hebt (ook als meisje), dat maakt het makkelijker om veilig te vrijen. Je bent dan ook niet afhankelijk van de ander of van de beschikbaarheid van condooms op dat moment. Neem de pil in vóórdat je uitgaat of naar een feest gaat of zorg dat je de pil bij je hebt. Wil je fijne seks? Zorg dan dat je niet teveel drinkt.

43 Alcohol en seksuele gezondheid
Opdracht 2. Hoe voorkom je ongewenste of onveilige seks onder invloed van alcohol? (2/2) Meer tips: Maak duidelijk aan je partner wat je wel en niet wilt; wat je zegt moet kloppen met wat je doet. Hou je eigen grenzen in de gaten en hou daaraan vast. Laat je niet ompraten, dan geniet je er ook niet van. Als iemand echt om je geeft, dan heeft hij/zij respect voor je grenzen. Als het niet goed voelt of als je twijfelt, kun je het beter niet doen.

44 Alcohol en seksuele gezondheid
Waar kun je informatie vinden? ook bellen, en, chatten en spreekuren ook bellen, en en chatten huisarts


Download ppt "Alcohol en seksuele gezondheid"

Verwante presentaties


Ads door Google