De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Gevolgen van Alcohol.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Gevolgen van Alcohol."— Transcript van de presentatie:

1 Gevolgen van Alcohol

2 Inleiding gevolgen voor de lever Alcohol onder de 16
Gevolgen voor de hersenen Gevolgen voor de maag

3 Gevolgen voor de lever Alcohol ondergaat in het lichaam een reeks chemische veranderingen. De lever is het orgaan waar meer dan 90% van het ontgiften van alcohol en de verwijdering ervan plaatsvindt. Alcohol kan niet worden opgeslagen en moet dus worden afgebroken. De lever kan maar een beperkte hoeveelheid afbreken van de alcohol. Daarom kan een overmaat van alcohol leiden tot leverbeschadiging en tot een aandoening die alcoholische leverziekte wordt genoemd. Alcoholische leverziekte bestaat over het algemeen uit 3 factoren. LeVervervetting is de eerste factor. door te veel alcohol in te nemen kan de lever dit niet meer verwerken. daardoor ontstaat er een opeenhoping van vetten in de lever. in dit stadium is de lever nog niet beschadigt on kunnen deze vetten weer verdwijnen als men stopt met het drinken van alcohol. Alcoholhepatites is de tweede factor. Alcoholhepatites is een ander woord voor Leverontsteking. Je kunt door verschillende oorzaken een leverontsteking krijgen: door drugsgebruik, alcoholgebruik en sommige geneesmiddelen. Als je dit in overmaat gebruikt gaat je lever ontsteken. Je huid kan dan een geel of lichtbruine kleur krijgen, dit is meestal het best zichtbaar in het oogwit. Ook kan bij sommige vormen van leverontsteking je urine bruin worden. Alcoholcirrose is de beschadiging van de levercellen door overtollig alcoholgebruik (geld alleen voor mensen die al Alcoholghepatites hebben). Door te veel alcohol in te nemen ontstaat er cirrose.

4

5 Alcohol onder de 16 De afgelopen jaren is het alcoholgebruik onder jongeren sterk gestegen. Niet beginnen de jongeren alleen eerder ook je hoeveelheid op jonge leeftijd word steeds meer. Vooral de mixdrankjes worden steeds populairder. De Nederlandse overheid heeft de afgelopen jaren heel veel geld gestopt in het alcohol gebruik onder jongeren, terwijl de regering maar een beperkte hoeveelheid euro’s in deze campagnes stopt. Maar juist de 40+ers van ons land drinken minder in voerhouding tot andere jaren. Jongeren drinken meestal alcohol omdat ‘’anderen’’ dat ook doen. Ze willen dan geen watje zijn dus nemen ze ook maar een breezer of zo. Maar de eerste keer is alcohol toch helemaal niet lekker ofwel? Dee meeste vinden het ook helemaal niet lekker maar zeggen dat ze het lekker vinden omdat ze dan ‘’stoer’’ zijn. Maar de gevolgen van alcohol onder de 16 zijn veel schokkender. Hier staan er wat op een rijtje.

6 overgewicht aangetaste lever hersenbeschadiging verlies van je korte termijn geheugen maagaandoeningen slapeloosheid kanker psychische stoornissen Ook zijn er geruchten dat alcohol goed voor hart en bloedvaten is maar dat is niet helemaal zo. Het is pas goed bij mannen boven de 40 en bij vrouwen na de overgang. Dus van die geruchten klopen dus niks!

7

8 Gevolgen voor de hersenen
Alcohol wordt door de maag doorgegeven aan de dunne darm. In de dunne darm wordt de alcohol opgenomen in het bloed. Via het bloed wordt het alcohol verspreid over het lichaamsvocht. Omdat in de hersenen veel lichaamsvocht en bloedvaten zitten, komt er ook veel alcohol in de hersenen terecht. Doordat alchohol de manier waarop de zenuwen signalen aan elkaar doorgeven beïnvloed, verdooft alcohol de hersenen. Zodra het alcohol de hersenen heeft bereikt merk je dat je rustiger wordt. De remmingen vallen weg, waardoor de meeste mensen spraakzamer worden en je durft ook meer, doordat je minder kritisch op jezelf wordt. Andere effecten zijn dat je minder goed kunt waarnemen, je reactievermogen wordt slechter en je kunt je bewegingen minder goed coördineren. Door deze effecten is alcohol in het verkeer verboden. Als je één tot twee glazen op hebt werken je hersenen al minder goed dan normaal. Hoe meer je drinkt, hoe sterker de effecten worden. Als je veel drinkt wordt je geheugen slechter en uiteindelijk krijg je een black-out. Elke keer als je dronken bent sterven er veel hersencellen. Als je vaak en veel alcohol drinkt kunnen de hersenen wel 15% kleiner worden. Vaak en veel alcohol gebruiken leidt dus tot blijvende schade aan de hersenen. Je geheugen wordt slechter, je kunt je minder goed concentreren en je kunt je minder aanpassen aan nieuwe situaties. Als je jarenlang te veel drinkt kan dat leiden tot onherstelbare hersenschade. De meest ernstige vorm is de ziekte van Korsakov of het korsakovsyndroom. Korsakovpatiënten leiden aan geheugenverlies, ze kunnen niets nieuws meer leren en het begrip van tijd en plaats wordt slechter. De jongste korsakovpatiënten zijn ongeveer 35 jaar oud.

9 Gevolgen voor de maag Alcohol is een irriterende stof voor de maag. Aan de binnenkant is de maag bedekt met een slijmvlies dat de maagwand beschermd tegen het maagzuur. Te veel alcohol kan het slijmvlies beschadigen. Vaak voorkomende klachten bij mensen die te veel alcohol drinken zijn overgeven en buikpijn. Dat het slijmvlies beschadigd is kun je o.a. merken aan het overgeven van bloed. Als je lange tijd te veel drinkt kun je daar uiteindelijk een maagvliesontsteking of een maagzweer van krijgen. Bij de behandeling daarvoor is geen alcohol drinken essentieel. Door de etsende werking van alcohol kunnen ook een aantal kwaadaardige gezwellen, bijvoorbeeld tumoren aan de slokdarm en de keel, ontstaan. Door lange tijd stevig drinken kan de alvleesklier ontstoken raken, waardoor de vertering van het voedsel in gevaar komt. Als je gewend bent om veel te drinken en je stopt dan of je gaat fors minder drinken dan krijg je last van ontwenningsverschijnselen. Een normaal ontwenningsverschijnsel is dat de maag geïrriteerd raakt. Meestal duurt dit niet lang. Als de maag geïrriteerd blijft moet je contact opnemen met je huisarts.

10


Download ppt "Gevolgen van Alcohol."

Verwante presentaties


Ads door Google