De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Filosofie? Filosoferen met kinderen en jongeren is de activiteit waarbij we, op een systematische manier, op zoek gaan naar antwoorden op vragen waar geen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Filosofie? Filosoferen met kinderen en jongeren is de activiteit waarbij we, op een systematische manier, op zoek gaan naar antwoorden op vragen waar geen."— Transcript van de presentatie:

1

2 Filosofie? Filosoferen met kinderen en jongeren is de activiteit waarbij we, op een systematische manier, op zoek gaan naar antwoorden op vragen waar geen eenduidig antwoord op is.

3 Waarom: Wat leren ze? Zorgvuldig argumenteren Genuanceerd denken
Een onderzoekende houding aannemen Open te staan voor twijfel en omgaan met onzekerheid Dat ieder de vrijheid heeft te denken wat hij/zij wil Elkaar begrijpen en begrepen voelen

4 Hoe begeleid je het gesprek?
Filosofische vraag Socratische houding Doorvragen Problematiseren Concepten in de zin definiëren Uitzonderingen bedenken

5 SOCRATISCHE HOUDING Socrates ( v.C.) “Ik weet alleen dat ik niets zeker weet.”

6 Heikele thema’s? Stelling objectiveren, veralgemeniseren
‘Geert Wilders moet zijn mond houden!’ ‘Iemand in publieke functie mag niet zeggen wat hij denkt.’ Maak er een filosofische vraag van Waar moet de grens liggen aan vrijheid van meningsuiting?

7 ‘Wat vind je van homoseksualiteit?’
‘Homo’s zijn vies!’ ‘Wat vind je van homoseksualiteit?’ Is het natuurlijk? Is het zelf gekozen? Kun je zeggen dat homoseksualiteit vies is? Mag je homo zijn?

8 Oefening Bespreek in tweetallen een heikel thema
Verzin een filosofische vraag om dit thema bespreekbaar te maken

9 Boeken

10 Trainingen/Opleiding 2017-2018
Kinderlogica Training: 23 sept, 4 nov ‘17, 3 mrt ‘18, 26 mei ‘18 7 oktober: kennismaking FMK 11 en 25 nov: FMK training 10 en 24 maart ‘18: Verdieping


Download ppt "Filosofie? Filosoferen met kinderen en jongeren is de activiteit waarbij we, op een systematische manier, op zoek gaan naar antwoorden op vragen waar geen."

Verwante presentaties


Ads door Google