De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Betrekkelijk voornaamwoord en telwoord. Aan het einde van deze les weet je… Wat een betrekkelijk voornaamwoord is en hoe je ze uit een zin haalt. Welke.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Betrekkelijk voornaamwoord en telwoord. Aan het einde van deze les weet je… Wat een betrekkelijk voornaamwoord is en hoe je ze uit een zin haalt. Welke."— Transcript van de presentatie:

1 Betrekkelijk voornaamwoord en telwoord

2 Aan het einde van deze les weet je… Wat een betrekkelijk voornaamwoord is en hoe je ze uit een zin haalt. Welke telwoorden er zijn en hoe je ze uit een zin haalt.

3 Betr.vnw: wat is dat? Sommige bijv bep zijn kleine zinnetjes. Ze staan altijd achter de kern Het betr. vnw is (die,dat,wie,wat) een verwijswoord dat ACHTER het KERNWOORD staat. Deze kleine zinnen (bijvoeglijke bepalingen) beginnen meestal met een betrekkelijk vnw Kijk maar eens naar de volgende zinnen en benoem het betrekkelijk voornaamwoord: Meneer Vrancken die altijd een mooie PowerPoint maakt, gaat zo naar huis. Meneer Vrancken die (betrk vnw>verwijst naar Meneer Vrancken) altijd een mooie PowerPoint maakt,/ gaat/ zo /naar huis./ Het bord, dat nog even gekalibreerd werd, werk weer. Het bord, dat (betr vnw>vewijst naar het bord) nog even gekalibreerd werd, /werkt /weer

4 Samengevat Betrekkelijke voornaamwoorden zijn: die, dat, wie, wat Ze staan ACHTER het KERNWOORD waarnaar ze verwijzen. Ze verbinden een KERNWOORD met een BIJVOEGLIJKE BEPALING! LET OP: Verwar het betrk vnw dus niet met aanw vnw: 1. Kun je mij dat boek even geven? Dat=aanwijzend vnw (staat VOOR het KERNWOORD) 2.Het boek, dat erg interessant is, lees ik. Dat=betrk vnw (staat ACHTER het kernwoord)

5 Telwoord Een telwoord geeft een hoeveelheid of volgorde aan. BepaaldOnbepaald Hoofdtelwoord (hoeveelheid) Zes, tien, drie, drievijfde enz Veel, enkele, sommige, weinig, alles, enz Rangtelwoord (volgorde) Eerste, tweede, vijftiende, enz Laatste, middelste, zoveelste,

6 Benoem de telwoorden in deze zinnen Mag ik nog wat aardappels? Ik ben laatste geworden bij de wedstrijd. Jammer joh, ik was eerste! Sommige mensen leren het nooit. Enkele gelukkig wel….

7 Benoem de telwoorden in deze zinnen Mag ik nog wat aardappels? Wat>onbep. htw Ik ben laatste geworden bij de wedstrijd. Laatste>onb. rtw Jammer joh, ik was eerste! Eerste>Bep. rtw Sommige mensen leren het nooit. Sommige>onbep. htw Enkelen gelukkig wel…. Enkele>onbep htw


Download ppt "Betrekkelijk voornaamwoord en telwoord. Aan het einde van deze les weet je… Wat een betrekkelijk voornaamwoord is en hoe je ze uit een zin haalt. Welke."

Verwante presentaties


Ads door Google