De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

(Antibiotica) resistentie Gezondheid V31. Wat als een dier toch ziek wordt? 1.Heeft de afweer(immuniteit) van het dier zijn werk gedaan en wordt een dier.

Verwante presentaties


Presentatie over: "(Antibiotica) resistentie Gezondheid V31. Wat als een dier toch ziek wordt? 1.Heeft de afweer(immuniteit) van het dier zijn werk gedaan en wordt een dier."— Transcript van de presentatie:

1 (Antibiotica) resistentie Gezondheid V31

2 Wat als een dier toch ziek wordt? 1.Heeft de afweer(immuniteit) van het dier zijn werk gedaan en wordt een dier nog ziek? 2.Dan kunnen medicijnen het dier helpen om beter te worden. 3.Vaak wordt antibiotica gebruikt. Werkt alleen tegen bacteriën

3 Resistentie! Definitie: het in staat zijn om weerstand te bieden Voorbeeld: `een toenemende resistentie van bacteriën tegen antibiotica

4 Wat zijn antibiotica? Stoffen die de bacteriën doden of in de groei remmen. Dit doen ze door Ze verstoren de aanmaak van celwanden waardoor de bacteriën zich niet kunnen vermeerderen

5 Hieronder kan je de bacteriegroei zien op een bloedagar plaat. Op deze plaat zit een laagje agar gemengd met runder- of schapebloed Bacteriën kunnen goed groeien op zo’n plaat omdat alle benodigde voedingsstoffen in bloed voorkomen. Wat is agar?

6 Op de volgende agarplaat hebben ze in het laboratorium een uitstrijkje gemaakt van een bacterie. Op deze plaat hebben ze een aantal schijfjes met verschillende antibiotica geplaatst om te laten zien welke antibiotica het beste de bacteriën remmen of doden. Daar waar het grootste en helderste rondje om het schijfje zit werkt het antibioticum het beste.

7 Op welke manier kan je een dier antibiotica toedienen?  Inspuiten  Ingeven (bek)  In de spieren (nek)  Onder de huid  In het bloed

8 Waarom kan je een kalf wel antibiotica oraal ( ingeven in de bek) geven en een koe niet? Bij een kalf heb je nog geen ontwikkelde pens en gaat melk of water rechtstreeks naar de lebmaag. Bij een ontwikkelde pens worden alle medicijnen zoals antibiotica onwerkzaam gemaakt. Ook zou de pens werking verstoort of tot stilstand kunnen komen en dat wil je helemaal niet. Vandaar dat je medicijnen bij een koe inspuiten moet.

9 Probiotica?  Wat is het ?  PIP PIP


Download ppt "(Antibiotica) resistentie Gezondheid V31. Wat als een dier toch ziek wordt? 1.Heeft de afweer(immuniteit) van het dier zijn werk gedaan en wordt een dier."

Verwante presentaties


Ads door Google