De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Briant College H2 het onderwerp. Briant College H1 De persoonsvorm vinden en zinsdeelstrepen zetten Hoe vind je de pv? -zin vragend maken -de zin van.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Briant College H2 het onderwerp. Briant College H1 De persoonsvorm vinden en zinsdeelstrepen zetten Hoe vind je de pv? -zin vragend maken -de zin van."— Transcript van de presentatie:

1 Briant College H2 het onderwerp

2 Briant College H1 De persoonsvorm vinden en zinsdeelstrepen zetten Hoe vind je de pv? -zin vragend maken -de zin van tijd veranderen Zinsdelen vinden -zoek eerst de pv. -alles wat vóór de pv staat is een zinsdeel! -plaats nu andere delen van de zin voor de pv en controleer of het zinsdelen zijn. 2 Wat hebben we de vorige grammaticales geleerd?

3 Briant College - Nieuw zinsdeel: het onderwerp van een zin. -Hoe je het onderwerp van een zin vindt? 3 Wat gaan we deze les leren?

4 Briant College Bekijk de volgende zinnen. Wie of wat doen er wat? Hij gooit de bal. Meneer Vrancken legt de les goed uit. De leerlingen doen goed mee. De auto rijdt erg hard.

5 Briant College bekijk de volgende zinnen. Wie of wat doen er wat? Hij gooit de bal. Meneer Vrancken legt de les goed uit. De leerlingen doen goed mee. De auto rijdt erg hard.

6 Briant College Het onderwerp geeft aan WIE of WAT er iets doet/is/wordt/enz in een zin. De man is gek! De leerlingen lopen naar school. De trein rijdt vandaag eindelijk op tijd. 6 Wat is het onderwerp van een zin? WAT rijdt? WIE lopen ? WIE is gek?

7 Briant College STAP 1: Zoek de persoonsvorm. STAP2: Verdeel de zin in zinsdelen STAP 3: Stel de vraag: Wie / Wat + persoonsvorm? 7 Hoe vind je het ow? Antwoord=het onderwerp

8 Briant College Voorbeeld: De jas hangt aan de kapstok. Zin vragend: Hangt de jas aan de kapstok? Zin in een andere tijd: De jas hing aan de kapstok. Zin in het meervoud: De jassen hangen aan de kapstok. Persoonsvorm: hangt 8 Manier 1 Stap 1: zoek de persoonsvorm

9 Briant College Voorbeeld: De jas hangt aan de kapstok. Verander de volgorde van de zin: Aan de kapstok hangt de jas Zinsdelen: De jas / hangt / aan de kapstok. 9 Manier 1 Stap 2: verdeel de zin in zinsdelen

10 Briant College Voorbeeld: De jas hangt aan de kapstok. Persoonsvorm = hangt De jas / hangt / aan de kapstok. Wie/Wat hangt? Antwoord: De jas Onderwerp = De jas 10 Manier 1 Stap 3: het onderwerp

11 Briant College De leerlingen werken erg hard! De herfst is dit jaar erg zacht. Volgende week zal die computer gemaakt worden. 11 Samen oefenen! Wat is het onderwerp van deze zinnen?

12 Briant College Maken opdracht 1,2,3,4 12 Huiswerk


Download ppt "Briant College H2 het onderwerp. Briant College H1 De persoonsvorm vinden en zinsdeelstrepen zetten Hoe vind je de pv? -zin vragend maken -de zin van."

Verwante presentaties


Ads door Google