De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Onderwerp.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Onderwerp."— Transcript van de presentatie:

1 Onderwerp

2 Het onderwerp kun je op twee manieren vinden:
Wie(soms: Wat) + persoonsvorm? Zoek de persoonsvorm. Zet streepjes tussen de zinsdelen van de zin. Vraag Wie (soms: Wat) + persoonsvorm? Het antwoord op die vraag is het onderwerp. Verander het getal: enkelvoud wordt meervoud of meervoud wordt enkelvoud. Verander de persoonsvorm van getal: enkelvoud wordt meervoud of meervoud wordt enkelvoud. Het zinsdeel dat mee verandert, is het onderwerp. LET OP: als de pv enkelvoud is, moet het ow ook enkelvoud zijn.

3 Manier 1 De ervaren zeeman koerste met gemak het nauwe haventje in. PV = koerste OW = Wie/Wat koerste? De ervaren zeeman De ervaren zeeman / koerste / met gemak / het nauwe haventje / in. Manier 1 Wie(soms: Wat) + persoonsvorm? Zoek de persoonsvorm. Zet streepjes tussen de zinsdelen van de zin. Vraag Wie (soms: Wat) + persoonsvorm? Het antwoord op die vraag is het onderwerp.

4 Manier 2 De ervaren zeeman koerste met gemak het nauwe haventje in. PV = koerste OW = Verander de pv van getal  De ervaren zeemannen koersten met gemak het nauwe haventje in. De ervaren zeeman / koerste / met gemak / het nauwe haventje / in. Verander het getal: enkelvoud wordt meervoud of meervoud wordt enkelvoud. Zoek de persoonsvorm. Zet streepjes tussen de zinsdelen van de zin. Verander de persoonsvorm van getal: enkelvoud wordt meervoud of meervoud wordt enkelvoud. Het zinsdeel dat mee verandert, is het onderwerp. LET OP: als de pv enkelvoud is, moet het ow ook enkelvoud zijn.

5 Oefenen! Het zinsdeel dat mee verandert, is het onderwerp. Mijn zus lust graag sperzieboontjes. Wie lust? Antwoord: Mijn zus Mijn zussen lusten graag sperzieboontjes. DUS  ow = mijn zus Vinden de kinderen de opdracht moeilijk. Wie vinden? Antwoord: De kinderen. Vindt het kind de opdracht moeilijk? DUS  ow = de kinderen Luuk schreef een brief aan moeder. Wie schreef? Antwoord: Luuk Luuk en Sean schreven een brief aan moeder. DUS  ow = Luuk


Download ppt "Onderwerp."

Verwante presentaties


Ads door Google