De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

SPELLING BIJVOEGLIJK GEBRUIKT DEELWOORD HOOFDLETTERGEBRUIK.

Verwante presentaties


Presentatie over: "SPELLING BIJVOEGLIJK GEBRUIKT DEELWOORD HOOFDLETTERGEBRUIK."— Transcript van de presentatie:

1 SPELLING BIJVOEGLIJK GEBRUIKT DEELWOORD HOOFDLETTERGEBRUIK

2 AAN HET EINDE VAN DE LES KUN JE… Bijvoeglijk gebruikte deelwoorden spellen.

3 WAT WORDT BEDOELD MET BIJVOEGLIJK? Als iets bijvoeglijk gebruikt wordt dan ZEGT het IETS over een ZELFSTANDIG NAAMWOORD. Deelwoorden (voltooid en onvoltooid) kun je bijvoeglijk gebruiken: Zwetend liep hij de race>>de zwetende man Hij had zijn geld al gebruikt.>>>het gebruikte geld Onvoltooid deelwoord voltooid deelwoord Bijvoeglijk gebruikt

4 BIJVOEGLIJK GEBRUIKTE DEELWOORDEN Hoofdregel: Schrijf deze woorden zo KORT mogelijk! Het verhaal is verteld- het vertelde verhaal De afstand is gefietst- de gefietste afstand LET OP WOORDEN ALS: gewiTTe GereDDe gezeTTe 4 De uitspraak is leidend voor de spelling!!!!

5 ONREGELMATIGE/STERKE WERKWOORDEN Ook bijvoeglijk te gebruiken! Regel: voltooid deelwoord eindigt wel op –en Regel: voltooid deelwoord eindigt niet op -en het bijvoeglijk nw ook! Voorbeeld: De afstand is gelopen – de gelopen afstand Hij afstand is gezwommen- de gezwommen afstand het bijvoeglijk nw ook niet! Voorbeeld: Het boek is gebracht – het gebrachte boek Hij heeft het verhaal bedacht- het bedachte verhaal

6 Witte> het ……..muurtje Redden> de……..man Zweten> de ……..rug Zetten> de pas ………koffie Verdwijnen> de ………..schat Lopen> de ………..afstand EVEN OEFENEN!

7 Witte> het gewitte muurtje Redden> de geredde man Zweten> de bezwete rug Zetten> de pas gezette koffie Verdwijnen> de verdwenen schat Lopen> de gelopen afstand EVEN OEFENEN!

8 HUISWERK Opdrachten maken 4.3 opdr.,3,4,5,6,7 Klaar? Oefen verder online: site van Talent


Download ppt "SPELLING BIJVOEGLIJK GEBRUIKT DEELWOORD HOOFDLETTERGEBRUIK."

Verwante presentaties


Ads door Google