De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Een longaanval Een longaanval is een heftige en vaak nare ervaring die mensen meestal wel kennen. Bij een longaanval worden uw klachten plotseling erger.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Een longaanval Een longaanval is een heftige en vaak nare ervaring die mensen meestal wel kennen. Bij een longaanval worden uw klachten plotseling erger."— Transcript van de presentatie:

1 Een longaanval Een longaanval is een heftige en vaak nare ervaring die mensen meestal wel kennen. Bij een longaanval worden uw klachten plotseling erger. Het is belangrijk dat u de signalen herkent én hier op reageert. Onderneem dus bij een aanval snel actie.

2 Signalen Duidelijk meer hoesten dan normaal Duidelijk meer en taaier slijm dan normaal Duidelijk meer benauwdheid dan normaal Is uw COPD ernstig? Dan heeft u waarschijnlijk vaker last van longaanvallen. Door een longaanval is er een kans op schade aan uw longen die niet meer hersteld kan worden. Door op tijd actie te ondernemen, kunt u zorgen dat de aanval minder ernstig is. En opname in het ziekenhuis voorkomen.

3 Zelfmanagement Zelfmanagement stimuleert patiënten om meer verantwoordelijkheid te nemen over hun leven, gedrag en gezondheid. U krijgt hierdoor een coachende en begripvolle rol. Samen probeert u met de patiënt oplossingen te vinden om het dagelijkse leven zo aangenaam mogelijk te maken. De kans op gedragsverandering is groter, omdat uw patiënt meer zeggenschap krijgt.

4 Het zelfmanagementplan Het longaanval actieplan heeft de volgende voordelen: De patiënt weet welke klachten voor hem ‘normaal’ zijn en herkent een verergering van klachten die kunnen leiden tot een longaanval (exacerbatie). U maakt duidelijke afspraken met de patiënt. De patiënt weet welke acties hij kan ondernemen als de klachten erger worden. Het herstel van een longaanval (exacerbatie) gaat sneller en opname in een ziekenhuis kan vaak worden voorkomen. Het actieplan bevordert zelfmanagement: de patiënt kan de regie over de eigen ziekte nemen.

5 WAT KUNT U DOEN TIJDENS EEN LONGAANVAL? Probeer kalm te blijven en raak niet in paniek. Wees niet bang om hulp van uw arts in te roepen. U staat er niet alleen voor. Gebruik uw longaanval actieplan en kijk wat u heeft afgesproken met uw arts. Nog geen actieplan in huis? Bel uw huisarts of longarts en bespreek wat u moet doen. Het kan zijn dat uw medicijnen worden aangepast of dat u langs moet komen.

6 DE KANS OP EEN LONGAANVAL VERKLEINEN Stop met roken Stoppen met roken maakt de kans op een longaanval kleiner. Beweeg voldoende Bewegen is voor iedereen met COPD belangrijk. Het verbetert uw conditie en uw spierkracht. Uw klachten worden minder. eet en drink gezond. eet en drink gezond Haal elk jaar de griepprik.

7 Stellingen/uitspraken een longaanval is hetzelfde als een longontsteking Astma is copd maar in een milder vorm ik heb bronchitis dus geen copd Pufjes voorkomen een longaanval

8 prednison maakt me sterk, altijd goed dus copd komt door roken benauwdheid, sputum en hoesten zijn de belangrijkste graadmeters bij longziekten

9 als ik benauwd ben, neem ik een langwerkende luchtwegverwijder de fysio is voor gewichtsverlies spierkrachttraining, wat een onzin Ik heb viezer sputum en ben meer benauwd, dus ik neem de Foster 2dd2 ipv 2dd1


Download ppt "Een longaanval Een longaanval is een heftige en vaak nare ervaring die mensen meestal wel kennen. Bij een longaanval worden uw klachten plotseling erger."

Verwante presentaties


Ads door Google