De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Cellen Verschillen tussen plantencellen en dierlijke cellen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Cellen Verschillen tussen plantencellen en dierlijke cellen."— Transcript van de presentatie:

1 Cellen Verschillen tussen plantencellen en dierlijke cellen

2 Wat is een cel? Alle levende wezens, o.a. planten en dieren, zijn opgebouwd uit cellen. Elk organisme is dus opgebouwd uit één of meer cellen. De kleinste organismen bestaan uit slechts één cel. Bijvoorbeeld: Bij planten = algen Bij dieren = pantoffeldiertje Bij schimmels = gistcel Alle bacteriën bestaan uit één cel. Pantoffeldiertje Grotere organismen bestaan uit enkele tot miljarden cellen. Cellen zien eruit als kleine doosjes/stenen. Cellen zijn dus de bouwstenen van organismen.

3 De plantencellen en dierlijke cellen Elke cel bestaat uit een aantal vaste onderdelen: celmembraan (grens tussen binnen en buiten, zit om het cytoplasma heen) het cytoplasma (stroperige vloeistof waarin water, opgeloste stoffen en de kern zit) de celkern (regelt alles in de cel, omgeven door kernmembraan)

4 Plantencel Bestaat uit de volgende standaard onderdelen:standaard onderdelen -Celmembraan -Cytoplasma en kernplasma -Celkern ( met kernmembraan ) Klik op het plaatje voor de vergroting Plus de volgende onderdelen: -Celwand (stevig laagje om de cel heen, de buitenste laag ) -Vacuole (blaasje gevuld met vocht en opgeloste stoffen in het midden van de cel ) De vacuole blaast de plantencel op en geeft de cel zo stevigheid. Als een binnenbal van een leren voetbaal door het oppompen de bal zijn stevigheid geeft. -Intercellulaire ruimten (ruimten gevuld met lucht tussen de cellen ) -Bladgroenkorrels ( voor fotosynthese)

5 Plantencel Klik hier om terug tehier gaan naar de uitleg van de plantencel

6 Dierlijke cel Bestaat uit de volgende standaard onderdelenstandaard onderdelen: -Celmembraan -Cytoplasma -Celkern

7 Duidelijke verschillen te zien! Je ziet niet bij alle cellen alle onderdelen. Probeer een cel te zoeken met zoveel mogelijk onderdelen die je kunt zien. Wat je niet ziet kun je ook niet tekenen en benoemen!

8 Tabel verschillen en overeenkomsten tussen dierlijke cellen en plantencellen CelonderdeelPlantencelDierlijke cel CelwandX CelmembraanXX CytoplasmaXX CelkernXX BladgroenkorrelsX VacuoleX


Download ppt "Cellen Verschillen tussen plantencellen en dierlijke cellen."

Verwante presentaties


Ads door Google