De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De ‘der’-Gruppe Welke woorden horen erbij en hoe werkt het?

Verwante presentaties


Presentatie over: "De ‘der’-Gruppe Welke woorden horen erbij en hoe werkt het?"— Transcript van de presentatie:

1 De ‘der’-Gruppe Welke woorden horen erbij en hoe werkt het?

2 Welke woorden behoren tot de ‘der’- Gruppe? der, die en das: Duitse lidwoorden (vergelijkbaar met het Nederlandse ‘de’ en ‘het’) dies-deze jed-iedere, iedereen manch-sommige welch-welke solch-zulke all-alle(s), iedereen

3 Schema van de ‘der’-Gruppe Bij ieder ander woord uit de ‘der’-Gruppe plak je de laatste letter gewoon achter de stam. Voorbeeld: dieser kleine Mann (mannelijk, 1 ste naamval) manche kleine Frau (vrouwelijk, 4 e naamval) allen kleinen Kindern (meervoud, 3 e naamval) Let goed op bij 2 e naamval mannelijk en onzijdig en bij 3 e naamval meervoud: hier komt nog een extra letter achter het zelfstandig naamwoord!

4 Sleutel (bijvoeglijk naamwoord) Als je kijkt naar het schema op de vorige dia, zie je dat er een dikgedrukte sleutel om een aantal vakjes heenloopt. Deze sleutel heeft alleen betrekking op het bijvoeglijk naamwoord! De regel is:schema Valt een vakje in de sleutel? Dan komt er –en achter het bijvoeglijk naamwoord! Valt er een vakje uit de sleutel? Dan komt er –e achter het bijvoeglijk naamwoord!


Download ppt "De ‘der’-Gruppe Welke woorden horen erbij en hoe werkt het?"

Verwante presentaties


Ads door Google