De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

VAN HRM NAAR PERSONEELSZORG 7 JUNI 2016SECTORDAG FNV OVERHEID.

Verwante presentaties


Presentatie over: "VAN HRM NAAR PERSONEELSZORG 7 JUNI 2016SECTORDAG FNV OVERHEID."— Transcript van de presentatie:

1 VAN HRM NAAR PERSONEELSZORG 7 JUNI 2016SECTORDAG FNV OVERHEID

2 2 7 JUNI 2016 Op meer dan 20 plekken Gesprekken in de kantine, op de werkvloer Drie thema’s: Opleiden en ontwikkelen, keuzevrijheid in de cao en personeelszorg Goede gesprekken, voorbeelden uit de eigen praktijk Wat viel op: unaniem voor Personeelszorg. Wel gesprek over de manier waarop, tempo, haalbaarheid, maar één geluid van leden en niet- leden: wat zou het goed zijn als dat er (weer) zou zijn! VOORJAAR 2016: LUNCHCAFÉS FNV BIJ HET RIJK

3 3 SECTORDAG FNV OVERHEID7 JUNI 2016 Overheid heeft gekozen voor ‘lijnmanagement’: alles loopt via de manager Bij afweging tussen korte en lange termijn gaat het eerste voor: de manager wordt afgerekend op de ‘productie’ van de afdeling en niet op de ontwikkeling van de medewerkers Span of control van manager wordt steeds groter Manager moet alles kunnen, HRM heeft een adviesrol Positie HRM in directie vaak niet sterk HRM lijkt vaak management te helpen de cao ‘minimaal toe te passen’ en niet te handelen in de geest van de afspraken WAT IS DE SITUATIE?

4 4 SECTORDAG FNV OVERHEID7 JUNI 2016 Voorbereiding en uitvoering van functioneringsgesprek is heel wisselend Veel woorden over ‘duurzame inzetbaarheid’ maar weinig daden Aanbod van en vraag naar opleiding minder bij oudere medewerkers Opleidingsbudget voornamelijk ingezet voor functiegerichte (‘verplichte’) opleidingen WAT ZIEN WE NOG MEER?

5 5 SECTORDAG FNV OVERHEID7 JUNI 2016 ‘Je bent erg afhankelijk van de relatie met je leidinggevende om bijvoorbeeld een opleiding voor elkaar te krijgen.’ ‘Ik zeg niet dat ik wel eens nadenk over iets anders, ander werk. Dan komt er een kruisje achter je naam.’ ‘Als ik bij HRM navraag hoe het met een artikel uit de cao zit krijg ik het gevoel dat ze mij het bos insturen.’ WAT ZEGGEN MEDEWERKERS/LEDEN?

6 6 SECTORDAG FNV OVERHEID7 JUNI 2016 Het werk verandert, langzaam maar zeker: steeds minder werk blijft lange tijd hetzelfde Er is niet heel veel doorstroom naar ander werk, binnen of buiten de overheid De meeste doorstroming naar ander werk gebeurt als gevolg van reorganisaties Er is weinig zicht op de ontwikkeling van het werk: wat verandert er en waar is behoefte aan in de (nabije) toekomst? Er is weinig zicht op vacatures WAT SPEELT ER BIJ HET RIJK, OF BIJ…. ?

7 7 SECTORDAG FNV OVERHEID7 JUNI 2016 Voor nieuw type werk of project wordt vaak een beroep op externen/tijdelijke krachten gedaan Bij een verhuizing van het werk wordt er nauwelijks meegedacht of het extra reizen wel te doen is Flex/thuiswerken is voor de een wel mogelijk en voor de ander niet KORTOM: ER SPEELT VEEL, HET IS INGEWIKKELD, DE PLANNEN VAN DE OVERHEID WIJZIGEN VOORTDUREND EN ONDERTUSSEN MOET DE LEIDINGGEVENDE 25 MAN BEGELEIDEN EN DE AFDELING RUNNEN… WAT SPEELT ER BIJ HET RIJK, OF BIJ…. ?

8 8 SECTORDAG FNV OVERHEID7 JUNI 2016 FNV Overheid pleit voor Personeelszorg bereikbaar voor mensen gericht op het werknemersbelang (= lange termijn organisatiebelang) veilig vertrouwelijk los van de standaard HRM-afdeling eerlijke uitleg over cao en ontwikkelmogelijkheden vraagbaak voor sociaal beleid KORTOM: WAT WIL FNV OVERHEID?

9 9 SECTORDAG FNV OVERHEID7 JUNI 2017 zelf ook actief in benaderen van werknemers positieve benadering over departementsgrenzen heen kijkend iemand met een stevige positie, die afspraken kan maken iemand die zo nodig de leidinggevende kan passeren enz…. KORTOM: WAT WIL FNV OVERHEID?

10 10 SECTORDAG FNV OVERHEID7 JUNI 2016 FNV Overheid: heel hard nodig! De samenleving en het werk verandert. Mensen werken langer door. Blijvende ontwikkeling is nodig. Alleen in veiligheid ontwikkelen mensen zich. NAÏEF OF NODIG?

11 11 SECTORDAG FNV OVERHEID7 JUNI 2017 cao-afspraken Rol van de OR Werk van vakbondsconsulenten Steun van medewerkers Medewerkers die eisen: ‘wij willen professionele, onafhankelijke begeleiding’ Draagvlak Ruimte voor experimenten WAT IS ER VOOR NODIG?

12 12 SECTORDAG FNV OVERHEID7 JUNI 2016 Ga de discussie eens aan in (of met) je OR Bespreek het eens in je BLG Praat eens met je vakbondsbestuurder Wees vasthoudend: HRM en leidinggevenden geven niet graag hun autonomie op, dat duurt wel even WAT KAN JIJ DOEN?

13 13 SECTORDAG FNV OVERHEID7 JUNI 2016 Is de situatie in jouw branche anders dan bij het Rijk? Is er een verschil in afdelingen / soorten werk / schaalniveau? Zijn er meer verschillen of meer overeenkomsten? SITUATIE PER BRANCHE VERSCHILT, OF NIET?

14 14 SECTORDAG FNV OVERHEID7 JUNI 2016 Zonder Personeelszorg zijn nieuwe cao- afspraken zinloos STELLING

15 15 SECTORDAG FNV OVERHEID7 JUNI 2016 Wat is je advies voor de onderhandelaars van FNV Overheid bij het Rijk? Dank voor je deelname! TOT SLOT:


Download ppt "VAN HRM NAAR PERSONEELSZORG 7 JUNI 2016SECTORDAG FNV OVERHEID."

Verwante presentaties


Ads door Google