De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Taalbeschouwing De zinnen van 3FRWET/LAT. Zin 1 Er waren op het Arabische schiereiland veel stammen die oorlog voerden maar de families leefden op hun.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Taalbeschouwing De zinnen van 3FRWET/LAT. Zin 1 Er waren op het Arabische schiereiland veel stammen die oorlog voerden maar de families leefden op hun."— Transcript van de presentatie:

1 Taalbeschouwing De zinnen van 3FRWET/LAT

2 Zin 1 Er waren op het Arabische schiereiland veel stammen die oorlog voerden maar de families leefden op hun eigen.

3 Zin 1 Er waren op het Arabische schiereiland veel stammen die oorlog voerden maar de families leefden op hun eigen.

4 Zin 1 Er waren op het Arabische schiereiland veel stammen die oorlog voerden maar de families leefden op hun eigen op zichzelf.

5 Zin 2 Mohammed zijn gelaat is niet zichtbaar op deze miniatuur.

6 Zin 2 Mohammed zijn gelaat is niet zichtbaar op deze miniatuur.

7 Zin 2 Mohammeds zijn gelaat is niet zichtbaar op deze miniatuur.

8 Zin 2 Mohammeds gelaat is niet zichtbaar op deze miniatuur. -Mijn vaders leven = het leven van mijn vader NIET : mijn vader zijn leven -Anna’s kamer = de kamer van Anna Lottes kamer = de kamer van Lotte NIET : Anna haar kamer -Mijn ouders’ huis = het huis van mijn ouders = mijn ouderlijk huis NIET : mijn ouders hun huis

9 Zin 3 De uiterlijke jihad is de strijd tegen degene die het geloof bedreigen.

10 Zin 3 De uiterlijke jihad is de strijd tegen degene die het geloof bedreigen.

11 Zin 3 De uiterlijke jihad is de strijd tegen degenen die het geloof bedreigen.  Wanneer een bijvoeglijk naamwoord (bv. oudere) of een voornaamwoord (bv. deze, degene) zelfstandig gebruikt wordt en naar personen verwijst, krijgt het de uitgang –(e)n (bv. De laatsten zullen de eersten zijn)

12 Zin 4 Wormhagedissen leven in de tropen en voeden zich vooral met ongewervelden, ook van deze type bestaan er nog 100 soorten, ze verschillen dan vooral in grote en kleur. Ze graven zich in zand of bladeren in.

13 Zin 4 Wormhagedissen leven in de tropen en voeden zich vooral met ongewervelden, ook van deze type bestaan er nog 100 soorten, ze verschillen dan vooral in grote en kleur. Ze graven zich in zand of bladeren in.

14 Zin 4 Wormhagedissen leven in de tropen en voeden zich vooral met ongewervelden. Ook van deze onderorde [dit type] bestaan er nog zo’n 100 soorten, die dan vooral in grootte en kleur verschillen. Ze graven zich in zand of bladeren in.

15 Zin 5 De kameleon heeft speciale ogen die afzonderlijk naar overal kunnen draaien hij heeft sterke kaken zoals de meeste hagedissen, heeft hij een kleverige tong om insecten te vangen die hij razend snel kan afrollen.

16 Zin 5 De kameleon heeft speciale ogen die afzonderlijk naar overal kunnen draaien hij heeft sterke kaken zoals de meeste hagedissen, heeft hij een kleverige tong om insecten te vangen die hij razend snel kan afrollen.

17 Zin 5 De kameleon heeft speciale ogen, die afzonderlijk kunnen bewegen. Hij heeft sterke kaken. Zoals de meeste hagedissen heeft hij een kleverige tong die hij razendsnel kan afrollen om insecten te vangen.

18 Wat hebben we geleerd? 1)Niet ‘op hun eigen’ maar… 2)Uitdrukking van bezit: hoe? 3)Zelfstandig gebruikt bijvoeglijk naamwoord voor personen (meervoud): … 4)Leestekens: gebruik geen komma’s om zinnen aan elkaar te ‘plakken’! 5)Hou samen wat samen hoort.

19 Zin 6 Ik weet niet wat er later is gebeurd want ons contact was kort daarachter verbroken.

20 Zin 6 Ik weet niet wat er later is gebeurd want ons contact was kort daarachter verbroken.

21 Zin 6 Ik weet niet wat er later is gebeurd, want ons contact was werd kort daarachter daarna verbroken. is/was verbroken: toestand  wordt/werd verbroken: verandering Achter = plaats  na = tijd – ‘Na de tuin bezochten we de kippenhokken.’ – ‘Achter de tuin lagen de kippenhokken.’

22 Zin 7 Dit huis is perfect voor vrienden en familie uit te nodigen en te genieten van het leven.

23 Zin 7 Dit huis is perfect voor om vrienden en familie uit te nodigen en te genieten van het leven. De uitdrukking ‘Voor te + infinitief’ bestaat niet. Wel: ‘om te’

24 Zin 8 De ridders vermoorde (tijdens de kruistochten) ook oude mannen en kinderen.

25 Zin 8 De ridders vermoorde (tijdens de kruistochten) ook oude mannen en kinderen.

26 Zin 8 De ridders vermoorde vermoordden (tijdens de kruistochten) ook oude mannen en kinderen. -OVT => stam + te of stam + de -Meervoud => uitgang -en

27 Zin 9 Huizen op het platteland waren gemaakt uit hout bekleedt met modder en klei.

28 Zin 9 Huizen op het platteland waren gemaakt uit hout bekleedt met modder en klei.

29 Zin 9 Huizen op het platteland waren gemaakt uit hout, bekleedt bekleed met modder en klei. (uit hout, dat bekleed was met modder en klei) => Voltooid deelwoord

30 Zin 10 Er werd een officieel document opgesteld dat rechten verleende genaamd charter.

31 Zin 10 Er werd een officieel document opgesteld dat rechten verleende genaamd charter.

32 Zin 10 Er werd een officieel document opgesteld dat rechten verleende, genaamd charter. => Er werd een officieel document opgesteld dat rechten verleende. Zo’n document noemen we een charter (synoniemen?). Er werd een officieel document (een charter) opgesteld, dat rechten verleende. Er werd een charter opgesteld, een officieel document dat rechten verleende.

33 Zin 10 Er werd een officieel document opgesteld dat rechten verleende genaamd charter.  Er werd een charter opgesteld, een officieel document dat de burgers rechten verleende. Plaats bij elkaar wat bij elkaar hoort. Gebruik komma’s waar nodig. Wees zo duidelijk mogelijk (‘de burgers’).

34 Wat hebben we geleerd? 6) Het verschil tussen ‘achter’ en ‘na’: … 7) Niet ‘voor te’ maar … 8) Onderwerp meervoud => PV … 9) PV of VD : let goed op! bekleedt ≠ bekleed 10) Houd samen wat samen hoort

35 Zinnenveiling: hoe werkt het? Eerst krijg je alle zinnen te zien. Daarna kan elk groepje een zin kopen. – Je mag maximum 70 % van je totale bezit inzetten. – Bij gelijke bieding beslist het lot. Je verdient 50 % van je inzet per fout die je vindt (én correct verbetert). Je krijgt nog eens 50 % van je inzet als je alle fouten gevonden en verbeterd hebt. Als je iets onterecht als fout aanduidt, verlies je 50 % van je inzet (die dan ook verlaagd wordt). Alle bedragen worden naar beneden afgerond.

36 Zinnenveiling: hoe werkt het? Voorbeeld: je koopt een zin met 2 fouten voor 300 M en je verbetert alle fouten. Dan bedraagt je winst 450 M = 2 x 150 M voor de 2 verbeterde fouten + 150 M omdat je de zin juist verbeterde

37 Zinnenveiling: hoe werkt het? Voorbeeld: je koopt een zin met 2 fouten voor 300 M. Je verbetert één fout correct. De andere verbetering is fout. Je verliest 150 M voor de fout => basisbedrag is nog 150 M Je krijgt 75 M (50 % van 150 M) voor de juiste verbetering => je krijgt 225 M terug.

38 Zin 11 (2 fouten) Mijn droomkamer is gelegen in een boomhut. Ik heb een boomhut gekozen voor het uitzicht over het mooie landschap van Noorwegen het is gelegen in een dennenbos.

39 Zin 12 (4 fouten) Hier is hij dan: een verslag van Now you see me, een top film van Louis Leterrier waarin hij het criminele naar boven haalt in combinatie met een pak humor.

40 Zin 13 (1 fout) Hij [= de Amerikaanse president] zei dat hij Noord-Korea niet vertrouwde en dat hij daarom hen met een atoombom wilde treffen.

41 Zin 14 (2 of 3 fouten) Ik kom een vrouw tegen waar ik uiteindelijk ook mee ga trouwen en plannen maak voor kinderen. Ik laat een groot huis bouwen dat groot genoeg is voor het hele toekomstige gezin.

42 Zin 15 (1 fout) Ik zou me niets schitterender kunnen voorstellen.

43 Zin 16 (2 fouten) Op het dak van mijn huis staat een jacuzzi en een tee. Op het meer zelf staat een water- trampoline en een blob jump.

44 Zin 17 (3 fouten) Het pad word opgesplitst in drie kleine paadjes. Ik besloot als eerste de rechtste te volgen.

45 Zin 18 (2 fouten) “Ik ben niet in de stad geboren. Mijn ouders werkten op het platteland. Ze kweekten groentjes en verkochten ze op de markt, zoals de mensen waar wij daarnet ons eten van hebben gekocht. Ik ben heel vroeg begonnen ze te helpen. Ik was net zo oud als jou, Jutte.”

46 Zin 19 (4 fouten, evt. 5) Ik ging zitten aan een tafeltje van vier waar ook een man zat die zijn gezicht verborgen hield onder zijn mantel. Ik vroeg hem: “Wie bent u?”. Maar hij zweeg dus bestelde ik maar een Burgerse Zot. Nadat ik hem had opgedronken ging ik naar huis.

47 Zin 11 (2 fouten) Mijn droomkamer is gelegen in een boomhut. Ik heb een boomhut gekozen voor het uitzicht over het mooie landschap van Noorwegen het is gelegen in een dennenbos.

48 Zin 11 (2 fouten) Mijn droomkamer is gelegen in een boomhut. Ik heb een boomhut gekozen voor het uitzicht over het mooie landschap van Noorwegen het is gelegen in een dennenbos.

49 Zin 11 (2 fouten) Mijn droomkamer is gelegen in een boomhut. Ik heb een boomhut gekozen voor het uitzicht over het mooie landschap van Noorwegen het is gelegen in een dennenbos.

50 Zin 11 (2 fouten) Mijn droomkamer is gelegen in een boomhut. Ik heb een boomhut gekozen voor het uitzicht over het mooie landschap van Noorwegen. Ze / De hut (is gelegen) staat in een dennenbos. (1)Na een zin schrijven we een punt. (2)Verwijswoord: ‘het’ verwijst naar een onzijdig woord.

51 Zin 12 (4 fouten) Hier is hij dan: een verslag van Now you see me, een top film van Louis Leterrier waarin hij het criminele naar boven haalt in combinatie met een pak humor.

52 Zin 12 (4 fouten) Hier is hij dan: een verslag van Now you see me, een top film van Louis Leterrier waarin hij het criminele naar boven haalt in combinatie met een pak humor.

53 Zin 12 (4 fouten) Hier is hij het dan: een verslag van “Now You See Me”, een topfilm van Louis Leterrier, waarin hij het criminele naar boven haalt in combinatie met een pak humor.

54 Zin 12 (4 fouten) Hier is hij het dan: een verslag van “Now You See Me”, een topfilm van Louis Leterrier, waarin hij het criminele naar boven haalt in combinatie met een pak humor. (1)Verwijswoord (2)Aanhalingstekens (3)Samenstellingen aan elkaar schrijven (  Engels) (4)Komma-gebruik

55 Zin 13 (1 fout) Hij [= de Amerikaanse president] zei dat hij Noord-Korea niet vertrouwde en dat hij daarom hen met een atoombom wilde treffen.

56 Zin 13 (1 fout) Hij [= de Amerikaanse president] zei dat hij Noord-Korea niet vertrouwde en dat hij daarom hen met een atoombom wilde treffen.

57 Zin 13 (1 fout) Hij [= de Amerikaanse president] zei dat hij Noord-Korea niet vertrouwde en dat hij daarom hen het land met een atoombom wilde treffen. (1) Een verwijswoord moet in geslacht én getal overeenstemmen met het antecedent (= het woord waarnaar het verwijst).

58 Zin 14 (2 of 3 fouten) Ik kom een vrouw tegen waar ik uiteindelijk ook mee ga trouwen en plannen maak voor kinderen. Ik laat een groot huis bouwen dat groot genoeg is voor het hele toekomstige gezin.

59 Zin 14 (2 of 3 fouten) Ik kom een vrouw tegen waar ik uiteindelijk ook mee ga trouwen en plannen maak voor kinderen. Ik laat een groot huis bouwen dat groot genoeg is voor het hele toekomstige gezin.

60 Zin 14 (2 of 3 fouten) Ik kom een vrouw tegen waar met wie ik uiteindelijk ook mee ga trouwen trouw/in het huwelijk treed en plannen maak voor kinderen. Ik laat een groot huis bouwen dat groot genoeg is voor het hele toekomstige gezin.

61 Zin 14 (2 of 3 fouten) Ik kom een vrouw tegen met wie ik uiteindelijk ook in het huwelijk treed en plannen maak voor kinderen. Ik laat een huis bouwen dat groot genoeg is voor het hele toekomstige gezin. (1)Personen => NOOIT ermee, eraan, erop, daarmee enz., maar WEL met wie, aan wie, op wie enz. - De boog waarmee hij schoot was gesaboteerd. - De partner met wie hij zou schieten, was ziek. (2) Vermijd gaan voor toekomst (behalve nabije toekomst, of geleidelijke ontwikkeling) (3) Vermijd overbodige herhalingen

62 Zin 15 (1 fout) Ik zou me niets schitterender kunnen voorstellen.

63 Zin 15 (1 fout) Ik zou me niets schitterender kunnen voorstellen.

64 Zin 15 (1 fout) Ik zou me niets schitterenders kunnen voorstellen. (1)Na alles/iets/niets/wat (= een onbepaald voornaamwoord) krijgt het adjectief een –s Iets moois Niets nieuws onder de zon. Wat voor lekkers heb je meegebracht? Heb je wat lekkers meegebracht?

65 Zin 16 (2 fouten) Op het dak van mijn huis staat een jacuzzi en een tee. Op het meer zelf staat een water- trampoline en een blob jump.

66 Zin 16 (2 fouten) Op het dak van mijn huis staat een jacuzzi en een tee. Op het meer zelf staat een water- trampoline en een blob jump.

67 Zin 16 (2 fouten) Op het dak van mijn huis staat een jacuzzi en een tee. Op het meer zelf staat een water- trampoline en een blob jump.

68 Zin 16 (2 fouten) Op het dak van mijn huis staat staan een jacuzzi en een tee. Op het meer zelf staat staan een water-trampoline en een blob jump. (1) Onderwerp meervoud => werkwoord meervoud

69 Zin 16 (2 fouten) Op het dak van mijn huis staan een jacuzzi en een tee, op het meer zelf een water-trampoline en een blob jump. (1)Onderwerp meervoud => werkwoord meervoud (2)Vermijd herhalingen waar mogelijk.

70 Zin 17 (3 fouten) Het pad word opgesplitst in drie kleine paadjes. Ik besloot als eerste de rechtste te volgen.

71 Zin 17 (3 fouten) Het pad word opgesplitst in drie kleine paadjes. Ik besloot als eerste de rechtste te volgen.

72 Zin 17 (3 fouten) Het pad word wordt opgesplitst in drie kleine paadjes. Ik besloot als eerste de het rechtste meest rechtse te volgen. Of: ‘Het pad splitste zich in drie kleine paadjes. Ik besloot dat ik eerst het rechtse pad zou volgen.’

73 Zin 18 (2 fouten) “Ik ben niet in de stad geboren. Mijn ouders werkten op het platteland. Ze kweekten groentjes en verkochten ze op de markt, zoals de mensen waar wij daarnet ons eten van hebben gekocht. Ik ben heel vroeg begonnen ze te helpen. Ik was net zo oud als jou, Jutte.”

74 Zin 18 (2 fouten) “Ik ben niet in de stad geboren. Mijn ouders werkten op het platteland. Ze kweekten groentjes en verkochten ze op de markt, zoals de mensen waar wij daarnet ons eten van hebben gekocht. Ik ben heel vroeg begonnen ze te helpen. Ik was net zo oud als jou, Jutte.”

75 Zin 18 (2 fouten) “Ik ben niet in de stad geboren. Mijn ouders werkten op het platteland. Ze kweekten groentjes en verkochten ze op de markt, zoals de mensen waar van wie/bij wie wij daarnet ons eten van hebben gekocht. Ik ben heel vroeg begonnen ze te helpen. Ik was net zo oud als jou jij (nu), Jutte.”

76 Zin 19 (4 fouten) Ik ging zitten aan een tafeltje van vier waar ook een man zat die zijn gezicht verborgen hield onder zijn mantel. Ik vroeg hem: “Wie bent u?”. Maar hij zweeg dus bestelde ik maar een Burgerse Zot. Nadat ik hem had opgedronken ging ik naar huis.

77 Zin 19 (4 fouten) Ik ging zitten aan een tafeltje van vier waar ook een man zat die zijn gezicht verborgen hield onder zijn mantel. Ik vroeg hem: “Wie bent u?”. Maar hij zweeg dus bestelde ik maar een Burgerse Zot. Nadat ik hem had opgedronken ging ik naar huis.

78 Zin 19 (4 fouten) Ik ging zitten aan een tafeltje van vier, waar ook een man zat die zijn gezicht verborgen hield onder zijn mantel. Ik vroeg hem: “Wie bent u?” Maar hij zweeg, dus bestelde ik maar een Burgerse Zot. Nadat ik hem die had opgedronken, ging ik naar huis.


Download ppt "Taalbeschouwing De zinnen van 3FRWET/LAT. Zin 1 Er waren op het Arabische schiereiland veel stammen die oorlog voerden maar de families leefden op hun."

Verwante presentaties


Ads door Google