De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

DAGUITSTAP MEERSELDREEF WOENSDAG 9 MEI 2012. KAARSENMUSEUM BAARLE-Hertog In dit museum staan bijzonder mooie kathedrale gebeeldhouwde kaarsen, gemaakt.

Verwante presentaties


Presentatie over: "DAGUITSTAP MEERSELDREEF WOENSDAG 9 MEI 2012. KAARSENMUSEUM BAARLE-Hertog In dit museum staan bijzonder mooie kathedrale gebeeldhouwde kaarsen, gemaakt."— Transcript van de presentatie:

1 DAGUITSTAP MEERSELDREEF WOENSDAG 9 MEI 2012

2 KAARSENMUSEUM BAARLE-Hertog In dit museum staan bijzonder mooie kathedrale gebeeldhouwde kaarsen, gemaakt van zuivere bijenwas. Het zijn werken van de wonderlijk begaafde kunstenaar Frits Spies die zijn kaarsen allemaal met de hand beeldhouwde. In totaal worden een dertigtal grotere en even veel kleinere fraaie kunstkaarsen tentoongesteld.

3 KAARSENMUSEUM BAARLE-Hertog

4 St. REMIGIUSKERK BAARLE-Hertog De Sint-Remigiuskerk is een katholiek kerkgebouw in Baarle. Doordat de kerk op een Belgische enclave staat, behoort het dus tot het Antwerpse Baarle-Hertog. De patroonheilige van de kerk is Remigius, een bisschop uit Reims uit de vijfde en zesde eeuw. De kerk is gesticht door de Gravin van Strijen Hilsondis. Zij had grote delen van het huidige West- Brabant in bezit. Deze schonk zij in 992 aan de Abdij van Thorn. De huidige kerk stamt uit 1640. Het is een kenmerkend voorbeeld van de Kempense gotiek, een sobere vorm en in baksteen uitgevoerd. De toren heeft echter een romaanse stijl. De basis stamt uit ongeveer 1100 van een vroegere romaanse kerk.

5 St. REMIGIUSKERK BAARLE-Hertog

6 ENCLAVE maquette In de glazen kiosk bij de Belgische Remigiuskerk is een interactieve maquette van Baarle te vinden. Hier vindt u het centrum van Baarle op schaal nagemaakt, compleet met huizen en winkels naar werkelijkheid. Met een druk op de knop worden de Nederlandse (delen van) percelen omhoog gebracht, zodat de tweelandenpuzzel op een speelse manier zichtbaar wordt.

7 ENCLAVE gemeente

8 MEERSELDREEF

9 Meersel-Dreef is al sedert ca. 1900 een gekend bedevaartsoord in Belgie en Nederland. Per jaar bezoeken duizenden gelovigen het alom bekende Mariapark "Onze Lieve Vrouw van Meersel-Dreef", gelegen recht tegenover het Klooster en de Kapucijnenkerk. Het Mariapark is reeds onstaan in de tijd dat het een kloosterpark was, echter zo rond 1890 is het een publiek park van volksdevoties geworden. In die tijd vertrok Pater Jan Baptist Rutten vanuit het klooster naar de missie in Pakistan en beloofde een Mariagrot te stichten als hij heelhuids terug kwam, dit geschiedde en de Mariagrot werd opgericht en ingewijd 20 oktober 1895.

10 MEERSELDREEF Het LOURDES van de NOORDERKEMPEN !

11 Toewijding van de levensavond aan Maria (H. Bernardus) Heilige Maagd Maria, mijn Moeder, het is voor mij een grote troost U mijn levensavond te mogen toewijden. Ik wil deze laatste levensjaren helemaal beleven zoals uw levensjaren die zo heilig geweest zijn. Ik bid U deze toewijding aan U, aller-beminnelijkste Moeder, te willen aannemen voor de tijd die God me nog schenkt, voor al de offers en de kommer die me dagelijks opwachten, maar ook voor de vreugden die me nog geschonken worden. Moge alles door U geheiligd worden. O Moeder van mijn Heer en God, spreid over mijn levensavond de weerschijn van uw zo genadevolle heengaan uit. Neem me in het uur van mijn dood in uw moederlijke armen op. Ik bid U voor alle gelovigen om dezelfde zegen. Amen.

12 MEERSELDREEF Het LOURDES van de NOORDERKEMPEN !

13 St. KATHARINAKERK Hoogstraten Deze indrukwekkende kerk en toren werden gebouwd tussen 1524 en 1546 in opdracht van graaf Antoon de Lalaing en gravin Elisabeth van Culemborg naar een plan van Rombout Keldermans, éé n van de architecten van de kathedraal van Antwerpen. De kerk met haar 104,70 meter hoge toren heeft een lengte van 80 meter en wordt vaak de “ triomf der bakstenen ” genoemd! Het is dan ook niet voor niets éé n van de hoogste bakstenen gebouwen van de wereld De basis van de toren is vierkantig; boven de klokkenkamer wordt hij achtkantig. Deze flamboyante laatgotische stijl, waarbij bakstenen worden afgewisseld met witte ’ speklagen ‘ uit zandsteen, vinden we op meerdere plaatsen in de omgeving terug.

14 St. KATHARINAKERK Hoogstraten

15

16 BEGIJNHOF Hoogstraten Het begijnhof van Hoogstraten is vermoedelijk ontstaan rond 1380. In de 16de eeuw werd het meermaals door brand geteisterd. Gedurende al die tijd bleef het hof beperkt tot slechts een paar huisjes die in 1534 omringd werden door een stenen muur. In 1553 stonden er op het begijnhof welgeteld veertien woningen. Een halve eeuw later waren er nog maar twee begijntjes. De grote bloeiperiode van het begijnhof ligt tussen de tweede helft en het einde van de 17de eeuw. Het aantal begijnen steeg toen tot 160 zodat er woningen moesten worden bijgebouwd. Men begon ook met de bouw van een nieuwe kerk. Vanaf de tweede helft van de 18de eeuw liep het aantal begijnen geleidelijk terug tot in 1972 het laatste begijntje definitief uit het begijnhof vertrok.

17 BEGIJNHOF Hoogstraten

18

19

20 Kom naar de inschrijvingsdag 25/04/2012 en neem deel aan deze uitstap, het is zeker de moeite waard!!


Download ppt "DAGUITSTAP MEERSELDREEF WOENSDAG 9 MEI 2012. KAARSENMUSEUM BAARLE-Hertog In dit museum staan bijzonder mooie kathedrale gebeeldhouwde kaarsen, gemaakt."

Verwante presentaties


Ads door Google