De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Horeca Vlaanderen. Intro Beeld van de sector Horeca Vlaanderen Trends en evoluties Deeleconomie Versterken ondernemerschap GKS Beter aan de start Kwaliteitsvolle.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Horeca Vlaanderen. Intro Beeld van de sector Horeca Vlaanderen Trends en evoluties Deeleconomie Versterken ondernemerschap GKS Beter aan de start Kwaliteitsvolle."— Transcript van de presentatie:

1 Horeca Vlaanderen

2 Intro Beeld van de sector Horeca Vlaanderen Trends en evoluties Deeleconomie Versterken ondernemerschap GKS Beter aan de start Kwaliteitsvolle horeca Brouwerijcontracten Logiesdecreet & HSU Wat kan het lokale beleid doen? INHOUD

3 Intro Beeld van de sector Horeca Vlaanderen Trends en evoluties Deeleconomie Versterken ondernemerschap GKS Beter aan de start Kwaliteitsvolle horeca Brouwerijcontracten Logiesdecreet & HSU Wat kan het lokale beleid doen? INHOUD

4 Intro Beeld van de sector België 57.017 ondernemingen 119.263 werknemers Vlaanderen 33.195 ondernemingen 68.424 werknemers Vlaams-Brabant 4.646 ondernemingen 10.279 werknemers

5 Intro Beeld van de sector 3.5% van de totale tewerkstelling in België 35% voltijds, 53% deeltijds en 12% als extra 35% van de werknemers in de Vlaamse horeca zijn allochtonen, dit is hoger dan gemiddelde over alle sectoren (14%). 26% zijn laaggeschoolden, gemiddelde ( 18%)

6 Intro Horeca Vlaanderen Belangenverdediging Lokaal, Vlaams, federaal en Europees Netwerken Events, infosessies en workshops Ondersteunen Juridisch advies, communicatie 5300 leden

7 Representativiteit Paritair comité voor het hotelbedrijf Paritair leercomité Waarborg en sociaal fonds horeca Horeca Vorming Vlaanderen Guidea Toerisme Vlaanderen: Raadgevend Comité Hoge Raad van Zelfstandigen en KMO Nationale arbeidsraad FAVV: raadgevend comité en bilateraal overleg …

8 Structuur 15 vaste medewerkers 35-tal lokale beroepsverenigingen Lokaal, provinciaal, Raad van Bestuur Sectorcommissies hotel, restaurant, cafés, nightlife en frituren

9 Wat doen we? Lobby – Lokaal niveau (terrassen, vergunningen, toerisme, deloyale concurrentie…) – Vlaams niveau (gastronomiepromotie, horecabeleidsplan, onderwijs, arbeidsmarkt..) – Federaal niveau (kassa en kosten, sociaal overleg en arbeidswetgeving..) – Europees niveau (booking.com, shadow hospitality..)

10 Intro Beeld van de sector Horeca Vlaanderen Trends en evoluties Deeleconomie Versterken ondernemerschap GKS Beter aan de start Kwaliteitsvolle horeca Brouwerijcontracten Logiesdecreet & HSU Wat kan het lokale beleid doen? INHOUD

11 Trends en evoluties Deeleconomie Versterken ondernemerschap – GKS – Beter aan de start – Kwaliteitsvolle horeca – Brouwerijcontracten Logiesdecreet en HSU

12 Trends en evoluties Deeleconomie AirBnB en afgeleiden (vb. AirDnD) Van ownership naar usership: vb. ruimte is overdag kapsalon, ‘s middags maakt iemand lunch, ‘s avonds ander iemand diner en in weekend hotel.  Wetgeving moet mee aanpassen: niet beknotten, wel iedereen gelijk voor de wet

13 Trends en evoluties Versterken ondernemerschap GKS - professionalisering Beter aan de start Brouwerijcontracten Kwaliteitsvolle horeca

14 Trends en evoluties Versterken ondernemerschap

15 GKS: kassasysteem, fiscale controlemodule, VAT card Vrijwillig vanaf 01/01/2014, verplicht vanaf 01/01/2016 Arbeidsintensieve sector  Studies Konings & Goos Horecaplan: gelegenheidsarbeid, kwartaalkorting, flexijobs, overuren. Arbeidslast vaste werknemers! Rechtszeker? 10%-regel  grens 25,000 euro Horeca Vlaanderen: Lobby en informeren

16 Trends en evoluties Versterken ondernemerschap

17 Politiek De geregistreerde kassa

18

19

20 Trends en evoluties Versterken ondernemerschap Beter aan de start Startersbrochure Algemeen door Horeca Vlaanderen Op maat van stad of gemeente ism VVSG Startersopleidingen Kosteloos via Horeca Vlaanderen Op maat van startend caféuitbater (brouwerijcontracten)

21 Trends en evoluties Versterken ondernemerschap Brouwerijcontracten Onaanvaardbare voorwaarden Exclusiviteit Minimale afnameverplichting  Veel faillissementen, lage rentabiliteit Memorandum Horeca Vlaanderen  Opgenomen in regeerakkoord Actie in pers  Gedragscode: Horeca, FEDEB, Belgische Brouwers

22

23

24 Trends en evoluties Versterken ondernemerschap Kwaliteitsvolle horeca

25 Trends en evoluties Versterken ondernemerschap Horeca Academie Opgericht 2012 Waaier aan kosteloze opleidingen voor ondernemers Overheidssteun:

26 Trends en evoluties Versterken ondernemerschap Horeca Academie Licht je onderneming door Sociaal recht Revenu management voor hotels Energie besparen Sociale media Up-selling Allergenen Startersopleiding Infosessies geregistreerde kassa …  2015: 2,943 ondernemers

27 Trends en evoluties Versterken ondernemerschap Mystery visits Vrijwillig Feedback, opleidingen 75 euro cafés, 150 euro restaurants 126 inschrijvingen in 2015 Overheidssteun:

28 Trends en evoluties Logiesdecreet & HSU Logiesdecreet Vlaamse overheid heeft eerste voorstel ingetrokken Strengere controle AirBnB Registratie verplicht Comfortclassificatie wordt gestimuleerd Invoering Hotel Stars Union

29 Intro Beeld van de sector Horeca Vlaanderen Trends en evoluties Deeleconomie Versterken ondernemerschap GKS Beter aan de start Kwaliteitsvolle horeca Brouwerijcontracten Logiesdecreet & HSU Wat kan het lokale beleid doen? INHOUD

30 Wat kan lokale beleid doen Overleg Horecabeleidsplan (Guidea – Peter Serru) Startersbeleid (ism Horeca Academie, startersbrochure..), subsidies Terrasbeleid Concessie vs handelshuur // deloyale concurrentie Vergunningen Toerismebeleid Lokale taksen Betrekken bij cultuur en feest Bewegwijzering Parkeerbeleid

31 Contact Horeca Vlaanderen Anspachlaan 111 b4 1000 Brussel 02/213 40 10 info@horeca.be www.horecavlaanderen.be


Download ppt "Horeca Vlaanderen. Intro Beeld van de sector Horeca Vlaanderen Trends en evoluties Deeleconomie Versterken ondernemerschap GKS Beter aan de start Kwaliteitsvolle."

Verwante presentaties


Ads door Google