De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wat is ( jeugd ) reuma ?? Daphne Veldman 4BA

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wat is ( jeugd ) reuma ?? Daphne Veldman 4BA"— Transcript van de presentatie:

1 Wat is ( jeugd ) reuma ?? Daphne Veldman 4BA

2 Mijn punten Soorten reuma ( Jeugd & Volwassenen ) Wat is reuma
Hoe ontstaat reuma Reumatische klachten Wat is de behandeling van reuma Voeding & reuma Filmpje Dit zijn de punten die ik met de groep wil bespreken.

3 Soorten Jeugd Reuma Er zijn 5 soorten jeugd reuma Oligo-artristis
Systemische JIA Poly-articulaire JIA Artristis psoriatica Artristis enthesitis Hier ga ik vertellen welke soorten reuma er zijn.

4 Soorten Reuma bij volwassenen
Ontstekingsreuma: chronische gewrichtsontstekingen, die door het hele lichaam of plaatselijk kunnen voorkomen Wekedelen reuma: bij deze vorm van reuma heeft men last van de weke delen, namelijk de spieren, pezen en aanhechtingsbanden; voorbeelden: slijmbeursontsteking, en peesontsteking en een derde voorbeeld van weke-delen reuma is fibromyalgie, waarbij mensen vooral last hebben van pijnklachten in de spieren en pezen. Slijtagereuma (artrose): bij artrose gaat het gewrichtskraakbeen achteruit in kwaliteit, waardoor ontstekingen kunnen ontstaan. Het komt voornamelijk voor in nek, onderrug, heupen, knieën of handen.

5 Wat is reuma ? Reuma is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen. Reuma is in principe een systeemziekte dat chronisch is. Dat wil zeggen dat de ziekte op het hele lichaam ingrijpt. Ook klachten als moeheid, gewichtsverlies, koorts en stoornissen van organen als het hart, de bloedvaten, de longen, de zenuwen en de nieren komen voor. Bij reuma kunnen deze klachten vanzelf ontstaan, dus zonder dat er iets gebeurd is, zoals bijvoorbeeld na een val of een ongelukje. Er zijn in totaal honderd tweeëndertig vormen van reuma.

6 Hoe ontstaat Reuma Chronische aandoeningen ontstaan vaak door van een combinatie van factoren. Dat geldt ook voor reumatische aandoeningen. Het gaat bij reuma niet alleen om de oorzaken, maar ook om de omstandigheden die een ongunstig effect kunnen hebben op het verloop van de ziekte. Hier volgen oorzaken en omstandigheden waardoor reuma kan ontstaan: Verstoring van het immuunsysteem Het immuunsysteem maakt stoffen die niet in het lichaam thuishoren onschadelijk en voert ze af. Als het immuunsysteem ernstig verstoord is, kan het zich ook tegen het eigen lichaam gaan richten en ontstaan er bijvoorbeeld ontstekingen in de gewrichten. In dit geval spreken we van reuma. Het immuunsysteem reageert op deze ontstekingen in de gewrichten met schadelijke antistoffen. Hierdoor kunnen de klachten erger worden. Aanleg Bij de verstoringen in het immuunsysteem kan erfelijkheid een belangrijke rol spelen. Erfelijke aanleg is echter nooit alleen de oorzaak van een reumatische aandoening. Het ontstaan of ontwikkelen van reuma hangt altijd ook van andere omstandigheden af. Virussen en bacteriën Het immuunsysteem kan ook door een virale of bacteriële infectie ontregelt raken. Acute reuma is hiervan een voorbeeld dit kan ontstaan na een streptokokkeninfectie in de keel, als gevolg van de ziekte van Lyme. Lichamelijke belasting Wanneer het lichaam verkeerd wordt belast kunnen reumatische klachten erger worden. Overgewicht betekent bijvoorbeeld extra belasting voor de gewrichten. Ontstoken gewrichten moeten worden ontzien.

7 Reumatische klachten De meeste mensen met reuma hebben last van pijn en stijfheid in gewrichten of spieren en vermoeidheid. Daardoor is bewegen vaak moeilijk en dat kan beperkingen geven in het dagelijks leven. Reuma is raar. Klachten kunnen een tijdje weg zijn en ineens er weer zijn. Meer symptomen zijn onder meer: • Stijve, pijnlijke, warme en gezwollen gewrichten met ochtendstijfheid langer dan één uur of stijfheid na langdurig zitten in een zelfde houding. • Minder soepel verschillende gewrichten kunnen bewegen. • Onder de huid ontstaan soms reumatoïde knobbeltjes - vlezige bulten die meestal op je handen, voeten en ellebogen, 'noduli' genoemd. • Slechte grijpkracht. • Vermoeidheid, waardoor de persoon prikkelbaar en depressief kan worden.

8 Wat is de behandeling van reuma
De behandeling hangt af van het type reuma maar het begint altijd met voldoende rust, oefeningen en goede voeding. Indien een directe oorzaak wordt gevonden zal die oorzaak eerst weggenomen moeten worden bijv. een verkeerd gebruik van je ledematen. Als die aanpak niet goed is kunnen er medicijnen worden voorgeschreven die zijn vooral klacht verminderend. Je kunt ook ontstekingsremmende medicijnen krijgen of voedingssupplementen om de botten te versterken. In ernstigere gevallen kunnen pijnstillers worden voorgeschreven die het immuunsysteem en ontstekingen onderdrukken. Als medicatie niet voldoende effect hebben kan een operatie volgen, dat hangt van de type reuma af

9 Voeding & reuma Suiker Zuivelproducten Groenten & Fruit Granen
Vitamines

10 Filmpje Reuma film


Download ppt "Wat is ( jeugd ) reuma ?? Daphne Veldman 4BA"

Verwante presentaties


Ads door Google