De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

5 belangrijke punten EHBO

Verwante presentaties


Presentatie over: "5 belangrijke punten EHBO"— Transcript van de presentatie:

1 5 belangrijke punten EHBO
de rode draad bij elke eerste-hulp-verlening onder alle mogelijke situaties en omstandigheden

2 Welke zijn de 5 belangrijke punten?
Op gevaar letten Ga na wat er is gebeurd en wat iemand mankeert Stel het slachtoffer gerust, zorg voor beschutting Alarmeren Eerste hulp verlenen, noodtransport toepassen

3 VIJF BELANGRIJKE PUNTEN
Op gevaar letten persoonlijke veiligheid veiligheid van omstanders veiligheid van het slachtoffer(s)

4 Stellingen?? Op gevaar letten:
Bij een ongeluk zorg ik altijd eerst dat mijn eigen veiligheid is verzekerd. De veiligheid van het slachtoffer is minder belangrijk. De veiligheid van omstanders, dat is hun eigen zaak! Soms, als een slachtoffer gevaarlijk handelt (of het lijkt zo), verleen ik geen hulp. Mee eens of oneens?

5 Stellingen?? Op gevaar letten:
Een slachtoffer met beknelde benen in een auto zal ik “zonder pardon” uit de wagen trekken als deze auto opeens in brand raakt. Mee eens of oneens? Als een gebouw ontruimd moet worden vanwege gevaar, verplaats ik een slachtoffer alleen in de mij geleerde handgreep volgens Rautek.

6 VIJF BELANGRIJKE PUNTEN
2. Ga na wat er is gebeurd en wat iemand mankeert

7 Stellingen?? Ga na wat er gebeurd is:
Ga na wat er, zo juist, gebeurd is Luister naar het slachtoffer Bij geen bewustzijn observeer het slachtoffer Observeer de omgeving (van het ongeval). Mee eens of oneens?

8 Vraag? Ga na wat er gebeurd is:
Welke informatiebron mis ik in de vorige dia??

9 Omstanders uitvragen

10 VIJF BELANGRIJKE PUNTEN
Het slachtoffer geruststellen, zorg voor beschutting

11 Stel het slachtoffer gerust:
Stellingen?? Stel het slachtoffer gerust: Stel jezelf voor, geef je naam en voornaam. Vraag de naam van het S.O. en vraag toestemming de voornaam te gebruiken. Mee eens of oneens?

12 Stel het slachtoffer gerust:
Stellingen?? Stel het slachtoffer gerust: Zorg ervoor dat het kind zich betrokken voelt en praat niet over zijn hoofd heen. Wees niet betuttelend. Haal een kind niet bij zijn ouders of andere vertrouwde personen vandaan, als dat niet strikt noodzakelijk is. Mee eens of oneens?

13 VIJF BELANGRIJKE PUNTEN
Zorgen voor deskundige hulp Alarmeren van 112 -Meldt altijd als er kinderen onder de slachtoffers zijn -meldt altijd als het om een reanimatie gaat

14 Omgaan met omstanders:
Stellingen?? Omgaan met omstanders: Zorg eerst en vooral voor vertrouwen. Betrek omstanders (niet gewond) bij de hulpverlening (laten alarmeren, veilig stellen van de situatie) Stel je voor aan familie en omstanders en laat hen meeluisteren. Mee eens of oneens?

15 Omgaan met omstanders:
Stellingen?? Omgaan met omstanders: Geef correcte informatie. Antwoordt altijd eerlijk op gestelde vragen. Neem beschuldigingen niet persoonlijk en vermijd discussie. Je mag iemand laten uitrazen, maar aanvaard geen lichamelijke agressie. Mee eens of oneens?

16 Stellingen?? Alarmeren:
Bij het alarmeren vermeldt je altijd!! het aantal slachtoffers en of er kinderen bij het ongeval zijn betrokken. Mee eens of oneens?

17 Stellingen?? Alarmeren:
Omdat GSM telefonie nog wel eens wil uitvallen is het belangrijk dat als je alarmeert als 1ste meldt waar je bent. Mee eens of oneens?

18 Stellingen?? Alarmeren:
Bij een verandering in de situatie (wordt slechter) van het slachtoffer, meldt je dit altijd aan 112. Mee eens of oneens?

19 Verlenen van eerste hulp:
Stellingen? Verlenen van eerste hulp: Voer alleen handelingen uit waarvan je zeker bent. Als je twijfelt, kun je beter niets doen. Mee eens of oneens?

20 Verlenen van eerste hulp:
Stellingen?? Verlenen van eerste hulp: Als je een slachtoffer helpt moet dat altijd bekwaam, kalm en voorzichtig plaats vinden. Eerste-hulp-handelingen moeten het slachtoffer gerust stellen en zonder dwang ondergaan. Mee eens of oneens?

21


Download ppt "5 belangrijke punten EHBO"

Verwante presentaties


Ads door Google