De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Lesavond 2 gevorderden Wachtkamerspel Met dit spel testen we de volgende vaardigheden: Welk letsel heeft de meeste prioriteit. Is de huisarts de juiste.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Lesavond 2 gevorderden Wachtkamerspel Met dit spel testen we de volgende vaardigheden: Welk letsel heeft de meeste prioriteit. Is de huisarts de juiste."— Transcript van de presentatie:

1 Lesavond 2 gevorderden Wachtkamerspel Met dit spel testen we de volgende vaardigheden: Welk letsel heeft de meeste prioriteit. Is de huisarts de juiste deskundige of was een ongevallenpoli een betere optie. Welke eerste hulp wordt verleend bij dit letsel Welke eerste hulp verleent de deskundige bij dit letsel

2 Aantal deelnemers Opdracht aan cursisten: maak 12 slachtoffers (1- of 2-tallen) en verdeel deze over stoelen. Verdeel de stoelen als zijn de in een wachtkamer van de huisarts bureau of tafel is de denkbeeldige spreekkamer huisarts

3 Uitleg aan cursisten Jullie zitten in de wachtkamer van een huisarts. Deze huisarts behandelt in volgorde van prioriteit en niet in volgorde van binnenkomst. Aan de ene kant van de rij zit de deur van de spreekkamer. Degene die daar het dichts bij zit is als eerste aan de beurt. Aan de andere kant van de rij is de deur naar buiten. Degene die daar zit, is nog lang niet aan de beurt.

4 Uitleg aan cursisten Jullie krijgen een kaartje met daarop een letsel. Je mag alleen met je linker en rechter buurman overleggen welk letsel erger is. Is jouw letsel erger dan die van de buurman dan schuif je één plaatsje op richting spreekkamer arts. Is het letsel minder erg dan schuif je één plaatsje op richting buitendeur. Je hebt nu weer een nieuwe buurman naast je met een ander letsel dus het overleggen begint opnieuw. Je mag per keer slechts één plaatsje opschuiven. Bedenk bij dit letsel het volgende: – Hoe ernstig is mijn letsel en hoe snel moet ik geholpen worden? – Is de huisarts wel de juiste deskundige of had ik beter naar de ongevallenpoli kunnen gaan. – Welke eerste hulp verleen ik wanneer ik een collega of leerling aantreft met dit letsel? – Welke eerste hulp verleent de deskundig eigenlijk bij dit letsel?

5 Start spel Nu deelt docent de kaartjes uit. (Op de kop uit zodat cursisten het letsel nog niet kunnen lezen. Anders zijn ze al aan het verschuiven voordat alle kaartjes zijn uitgedeeld) Wanneer ze worden uitgedeeld in omgekeerde volgorde (dus letsel 12 zit het dichts bij de arts) dan valt er daadwerkelijk wat te schuiven. De hele stoelendans duurt ongeveer 5-15 minuten. Laat daarna de cursisten allemaal hun letsel opnoemen zodat de hele groep alle letsels te horen krijgt. Vraag dan of ze het nog steeds eens zijn met de huidige volgorde en laat ze eventueel nog even wisselen.

6 Correctie prioriteit en evaluatie Daarna de cursisten neerzetten volgens de prioriteitenlijst. Per cursist het letsel bespreken – Vraag naar: – verschijnselen? – eerste hulp? – huisarts de juiste deskundige? – wat doet de deskundige eigenlijk? Doe dit door middel van een onderwijsleergesprek. Wanneer de cursist het niet weet, betrek dan de andere cursisten bij dit letsel.

7 Volgorde (prio) 12 verwondingen 1. Zoutzuur over de onderarm gekregen. (galvano techniek) 2.Gebroken rib. (gevallen met de borstkas op een paaltje) 3.Buil op voorhoofd door val van trap. 5 uur geleden gebeurd. Misselijk, heeft hoofdpijn en ziet bleek. 4.Scherp voorwerp in het oog T.g.v slijpen met een slijptol (ijzersplintertje) 5.1 e en 2 e graad brandwond aan binnenkant hand t.g.v. frituurvet. (3 uur geleden gebeurd) 6.Ernstige bloeding onderarm. Met een beitel uitgeschoten.(is goed verbonden)

8 achtergrondinformatie 1.Zoutzuur over de onderarm gekregen. Deze stoffen, bijv. logen en zuren, veroorzaken een chemische huidbeschadiging (verbranding). Bovendien kunnen ze in damp overgaan. EH:Verwijder de met de stof doordrenkte kleding, zonder die met blote handen aan te raken. De huid moet langdurig (30 min.) met veel stromend water worden afgespoeld. Dek eventuele chemische brandwonden na het spoelen af. Zorg ervoor dat het slachtoffer snel in een ziekenhuis komt. 2. Gebroken rib. Pijn ter plaatse van de breuk, vooral bij diep doorzuchten, hoesten en niezen. Bij ribbreuken kunnen de afgebroken einden van de ribben de long aanprikken en lekkage van lucht of bloed in de borstholten veroorzaken. Kortademigheid neemt toe. EH:Breng het slachtoffer in halfzittende houding en ondersteun hem. Schakel deskundige hulp in.

9 achtergrondinformatie 3.Buil op voorhoofd door val van trap (5 uur geleden!). Misselijk, hoofdpijn en ziet bleek. Dit is geen hersenschudding, daarvoor moet ook bewustzijnsverlies zijn geweest en geheugenverlies aanwezig zijn. Kans op bloeding is wel aanwezig. EH:Huid koelen, bewustzijnsniveau testen, is slachtoffer even bewusteloos geweest? Is er geheugenverlies? Zo niet dan aanzien en bewustzijnsniveau blijven controleren, kan altijd later slechter worden. Dan contact met de Huisarts opnemen. Bij hersenschudding ALTIJD deskundige hulp inschakelen. HA:Door vragen bewustzijnsniveau testen, naar huis met wekadvies. Eerste 8 uur elk uur wakker maken. Soms doorverwijzing naar ziekenhuis. 4. Scherp voorwerp in het oog. (ijzersplintertje) Als iemand zijn oog is getroffen door een scherp voorwerp, moet hij zo snel mogelijk naar een (oog)arts of ziekenhuis worden gebracht. EH:Slachtoffer gerust stellen. Om elke druk op het oog te vermijden wordt het oog zo mogelijk met een kapje afgedekt. Als er nog een voorwerp in het oog zit en er uitsteekt, dan mag dit niet uit het oog worden getrokken. Slachtoffer moet in half zittende houding of liggend worden vervoerd.

10 achtergrondinformatie 5.1 e en 2 e graads brandwonden, binnenkant hand t.g.v frituurvet (3 uur geleden gebeurd) Slachtoffer heeft waarschijnlijk zelf al wel gekoeld, toch blaren ontstaan (met eerste graads brandwonden daaromheen) Dit werkt niet handig, dus toch maar naar de huisarts. EH:Koelen, zacht stromend lauw water, minstens 10 minuten. Slachtoffer kan ook langer koelen, dit verzacht de pijn. Koelen heeft als doel om warmte af te voeren. Koel dus niet te koud! Blaren afdekken, bij voorkeur met gemetalliseerd of niet verklevend verband. Doorverwijzen naar huisarts. HA:Beoordeelt blaren door priktest (2 de - of 3 de graads) Maakt soms blaren stuk. (let op: dit is behandeling!) Brandwond droog afdekken, met brandzalf of met gaas gedrenkt in vettige substantie (biogaas of zalf met antibiotica). Regelmatig controle wond. 6. Ernstige bloeding onderarm (is goed verbonden) Doordat wond goed verbonden is, geen noodzaak verder naar voren te plaatsen. EH:Slachtoffer laten zitten of liggen, wond beoordelen, dekverband, wonddrukverband. Steun geven (m.b.v. bijvoorbeeld een mitella). HA:Beoordeelt wond en maakt deze schoon. Eventueel hechten. Tetanusvaccinatie.

11 Volgorde (prio) 12 verwondingen 7.Gebroken pols. (turnongeval) 8.Wond duimmuis. Gevallen door een ruit. Bot is niet geraakt. (is verbonden, bloedt door) 9.Schaafwonden knieën door val op gravel 10.Vuiltje in het oog. (zandkorrel) 11.Rug verbrand in de zon. (1 e graad verbranding) 12.Splinter onder de vingernagel

12 achtergrondinformatie 7.Gebroken pols. Heel erg pijnlijk, kans op afknelling bloedvaten en zenuwen en beschadiging van spieren en banden, met kans op blijvende invaliditeit. Dit met name bij een bajonetstand. Dan behandeling door deskundige binnen 4 uur. EH:Mitella of andere manier van steun, met eigen vervoer naar ongevallenpoli. Opmerking: wanneer geen abnormale stand aan het gewricht zichtbaar is, is de urgentie niet zo groot en kan het slachtoffer wat verder terug in de rij. HA:Zit bij de Huisarts niet goed, wordt doorverwezen naar ziekenhuis voor foto en behandeling (kans op botbreuk bij gewricht). 8. Wond duimmuis. Bot is niet geraakt. (is verbonden, bloedt door) Een wond aan hand of vingers bloedt over het algemeen flink. EH:Hand hoog laten houden, een dekverband (of gaasje/ witte watten/hydrofiele zwachtel) aan leggen en geef de hand rust (mitella). Naar huisarts. Wond moet vaak gehecht worden.

13 achtergrondinformatie 9. Schaafwonden knieën door val op gravel. Heel goed mogelijk dat je met een schaafwond niet bij de huisarts terechtkomt. Dit is bijvoorbeeld wel het geval wanneer de knie erg dik wordt, erg ontstoken is of wanneer er steentjes in de huid zitten die de hulpverlener er niet uit krijgt. Vaak wordt opgemerkt dat deze er wel uitzweren. Dat kan, maar ze kunnen ook ingekapseld raken en dat is niet wenselijk. EH:Wond schoonmaken met water en zeep. Dit kan bijvoorbeeld goed met een washand of handdoek. Een sponsje is ook ruw genoeg (niet de schuurzijde gebruiken). Steentjes met pincet verwijderen. Desinfecteren en eventueel afdekken, zeker wanneer de wond nat blijft. Hiervoor is gemetalliseerd- of nietverklevend verband zeer geschikt omdat het niet aan de wond plakt. HA:Desinfecteert en pulkt de steentjes eruit. 10. Vuiltje in het oog(zandkorrel). Slachtoffer zal eerst zelf van alles doen om het vuiltje uit het oog te krijgen (zoals tranen en wrijven) voordat hij een hulpverlener opzoekt. Heel goed mogelijk dat er iets in het oog zit wat niet te vinden of niet te verwijderen is door de hulpverlener. Demonstreer hoe je een oog inspecteert en maak duidelijk dat het vuiltje nooit achter het oog kan belanden. Een penlightlampje is hierbij een handig hulpmiddel. EH:Ooginspectie! Verwijder vuiltje wanneer het los zit en zich op het oogwit bevindt. Dit kan met een natgemaakt puntje van een zakdoek of een gaasje. Niet met een vloeitje, dit is te scherp. Wanneer er niets te vinden is, oog spoelen bij voorkeur met een oogbadje (ovaal geel borrelglaasje) en lauw water. Herhaal dit een aantal malen. Wanner het vuiltje vast zit of zich op het hoornvlies bevindt, doorsturen naar huisarts. Niet laten wrijven. HA:Heeft hulpmiddelen om vuiltje wel zichtbaar te maken zoals lakmoesapier en een fluoriscerende lamp. Kan een vastzittend vuiltje uit oog boren. Doet er soms zalf in en dekt het oog af. Wanneer het oog verdoofd is dan eerste 4 uur geen werkzaamheden verrichten waarbij vuil in oog kan komen. Dit voelt het slachtoffer dan niet. Let op: nooit met eigen auto terug laten rijden. Wanneer er zalf in het oog is gedaan en het oog is afgeplakt dan ziet slachtoffer geen diepte meer. Is dan niet verzekerd!

14 achtergrondinformatie 11.Rug verbrand in de zon. (1 e graads-verbranding) De straling waaraan de huid wordt blootgesteld is aan zee veel intenser en krachtiger dan die liefhebber van de vrije natuur gewend is. 1 e Graads: De huid is rood/licht gezwollen. De verbranding blijft beperkt tot de oppervlakkige lagen van de huid. Genezing vindt in een paar dagen plaats zonder behandeling. EH: Koelen met zacht stromend water. Laat het Slachtoffer een kleding stuk (T shirt) dragen tijdens het koelen. 12.Splinter onder vingernagel. Ook met een splinter zal een slachtoffer niet gauw naar een huisarts gaan. Natuurlijk wordt er eerst zelf gepeuterd. Daardoor is het mogelijk dat een splinter afbreekt zodat er geen grip meer is. Ook kan het wondje gaan bloeden waardoor het zicht verdwenen is. De splinter moet wel verwijderd worden want de kans op infectie is groot. EH: Desinfecteren en proberen met het juiste materiaal de splinter te verwijderen. Indien dit niet mogelijk is, doorverwijzen naar de huisarts. HA: Desinfecteert en knipt desnoods de nagel in.


Download ppt "Lesavond 2 gevorderden Wachtkamerspel Met dit spel testen we de volgende vaardigheden: Welk letsel heeft de meeste prioriteit. Is de huisarts de juiste."

Verwante presentaties


Ads door Google