De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

functies detailhandel

Verwante presentaties


Presentatie over: "functies detailhandel"— Transcript van de presentatie:

1 functies detailhandel
ken de detailhandel functies detailhandel de functies van de detailhandel paragraaf 1.2 verschillende branches

2 functies detailhandel
betrokken partijen marktpartijen de boer of fabrikant de groothandelaar de winkelier Voordat een artikel in de winkel ligt om verkocht te worden, is er veel werk gedaan. Dat werk is gedaan door verschillende mensen met verschillende beroepen. Dat zijn er altijd minstens drie: de boer of fabrikant, de groothandelaar, de winkelier. Iedere partij heeft een stukje werk gedaan om het artikel verkoopklaar in de winkel te krijgen. Zo’n partij heet marktpartij.

3 functies detailhandel
het overbruggen van verschillen in plaats tijd hoeveelheid service informatie De detailhandelfuncties komen duidelijk naar voren in de volgende opsomming. De detailhandel zorgt ervoor dat artikelen te koop aangeboden worden: in jouw plaatselijke winkel (op de juiste plaats), op een moment dat het jou het beste uitkomt (op het gewenste tijdstip), per exemplaar afzonderlijk (in de juiste hoeveelheid), met keuze uit meerdere typen (service), met een gebruiksaanwijzing (informatie).

4 functies detailhandel
commerciële functies functies detailhandel keuze verschaffen service bieden informatie verstrekken koopgenot verschaffen detailhandel biedt keuze De klant verwacht in een winkel een ruime keuze uit verschillende artikelen. Er moet volop keuze zijn in kwaliteit, in merk, in inhoud, in prijs, enzovoort. De winkelier moet het assortiment zo samenstellen, dat aan deze klantenwens voldaan kan worden. De winkelier moet weten welke artikelen “zijn” klanten hebben willen. detailhandel biedt service De klant verwacht in de winkel natuurlijk de artikelen die hij wil kopen. Maar de klant verwacht meer. Hij verwacht voldoende personeel om niet onnodig lang bij de kassa te hoeven wachten. Ook verwacht hij een duidelijke beprijzing. De klant wil ook dat er goede mogelijkheden zijn om een artikel te ruilen. Ook moet er duidelijkheid zijn over garantie. Al deze dingen zijn voorbeelden van service die in de winkel wordt aangeboden. Service is de dienstverlening die de winkelier de klanten aanbiedt. detailhandel geeft informatie De klant verwacht van de verkopers in een winkel dat ze informatie kunnen geven over de artikelen die verkocht worden. In sommige winkels staat de informatie op de verpakking van de artikelen, of op informatieborden die in de winkel staan. detailhandel laat genieten Als de klant iets nieuws koopt, wil hij dat doen in een prettige omgeving. Hij moet van de aankoop kunnen genieten. De detailhandel moet voor die prettige omgeving zorgen. Bijvoorbeeld door te werken met klantvriendelijk personeel. Maar ook door de juiste plaats voor de winkel (= winkellocatie) uit te kiezen en te zorgen voor een goede sfeer in de winkel.

5 functies detailhandel
winst maken wat wil de consument kopen? welke prijs wil de consument ervoor betalen? hoeveel artikelen moeten er in “voorraad” gehouden worden? Winkeliers willen ook winst maken. Het maken van winst gaat niet zomaar. Om winst te kunnen maken moet de winkelier zich vragen stellen: “Wat wil de consument kopen?” “Welke prijs wil de consument ervoor betalen?” “Hoeveel artikelen moeten er in “voorraad” gehouden worden?” Op deze belangrijke vragen moet een antwoord komen.

6 antwoorden belangrijk voor:
functies detailhandel welke goederen de winkelier moet inkopen of de winkelier de klant keuze uit artikelen gaat bieden welke service de winkelier moet gaan bieden welke informatie de winkelier moet kunnen geven Soms komen de antwoorden van de consument, maar soms moet de winkelier zelf die vragen beantwoorden. De antwoorden zijn belangrijk om te weten: welke goederen de winkelier moet inkopen, of de winkelier de klant keuze uit artikelen gaat bieden, welke service de winkelier moet gaan bieden, welke informatie de winkelier moet kunnen geven.

7 functies detailhandel
distributiefunctie Winkeliers kopen goederen in het groot in en verdelen ze in kleine hoeveelheden. Winkeliers moeten: inkopen voorraden aanhouden verkopen Winkeliers kopen goederen in het groot in en verdelen ze in kleine hoeveelheden. Wil een winkelier dit goed doen, dan moet hij: inkopen, voorraden aanhouden en die verkopen. Samengevat is dat de distributieve functie van de winkelier.


Download ppt "functies detailhandel"

Verwante presentaties


Ads door Google