Download de presentatie
De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub
1
Voorraadbeheer en bestellen
H1 Voorraadadministratie bijhouden Ondernemer detailhandel
2
Voorraadadministratie
Je moet voorraad bij- en afboeken. Bijboeken: Administratief verwerken dat goederen binnenkomen. Afboeken: Administratief verwerken dat goederen van de voorraad afgaan. Voorraadbeheer en bestellen | Ondernemer detailhandel
3
Voorraadsystemen Je kunt voorraad beheren met de hand, maar tegenwoordig wordt er veel gebruik gemaakt van geautomatiseerde systemen. Voorraadbeheer en bestellen | Ondernemer detailhandel
4
Waarde van de voorraad Voorraadwaardering:
De waarde van de voorraad in geld uitgedrukt. Methodes om de waarde te berekenen: VVP-methode LIFO-methode FIFO-methode Voorraadbeheer en bestellen | Ondernemer detailhandel
5
VVP-methode VVP betekent Vaste Verrekenprijs.
De vaste verrekenprijs is een schatting van de gewogen inkoopprijs van komend jaar. De waarde wordt bepaald tegen de vaste inkoopprijs. Voorraadbeheer en bestellen | Ondernemer detailhandel
6
LIFO-methode LIFO betekent Last in First out.
De waarde wordt bepaald door de oude inkoopprijs. Voorraadbeheer en bestellen | Ondernemer detailhandel
7
FIFO-methode FIFO betekent First in First out.
De waarde wordt bepaald door de laatste inkoopprijs. Voorraadbeheer en bestellen | Ondernemer detailhandel
8
Lifo- en Fifo-principe
Voorraadbeheer en bestellen | Ondernemer detailhandel
9
Soorten voorraad Voorraadbeheer en bestellen | Ondernemer detailhandel
10
Voorraadniveaus Op het gebied van bedrijfseconomie (financiële kant van de winkel) zijn er twee: Voorraadbeheer en bestellen | Ondernemer detailhandel
11
Voorraadniveaus Maximum- en minimumvoorraadniveau.
Voorraadbeheer en bestellen | Ondernemer detailhandel
12
Berekenen economische voorraad
Voorraadbeheer en bestellen | Ondernemer detailhandel
13
Kengetallen Omzetsnelheid: Omzetduur:
De snelheid waarmee je de voorraad verkoopt. Omzetduur: De tijd waarin je de voorraad verkoopt. Voorraadbeheer en bestellen | Ondernemer detailhandel
14
Kengetallen Om de omzetsnelheid en de omzetduur te berekenen, heb je nodig: Gemiddelde voorraad Inkoopwaarde van de omzet Omzet. Voorraadbeheer en bestellen | Ondernemer detailhandel
15
Gemiddelde voorraad Beschik je over meer meetpunten, dan moet je die altijd meenemen in je berekening. Je krijgt dan een betrouwbaarder beeld van de gemiddelde voorraad. Voorraadbeheer en bestellen | Ondernemer detailhandel
16
Voorbeeld gemiddelde voorraad
1 januari € 1 april € 1 juli € 1 oktober € 31 december 2012 € Voorraadbeheer en bestellen | Ondernemer detailhandel
17
Omzetsnelheid De omzetsnelheid is het aantal keer dat de gemiddelde voorraad in een jaar wordt verkocht. Je kunt de omzetsnelheid van één of meerdere artikelgroepen, of van de totale voorraad berekenen. Voorraadbeheer en bestellen | Ondernemer detailhandel
18
Omzetsnelheid voorbeeld
In een winkel: bedraagt de consumentenomzet € is het gemiddelde brutowinstpercentage 37% is de waarde van de voorraad op 1 januari € is de waarde van de voorraad op 31 december € geldt het h-tarief Voorraadbeheer en bestellen | Ondernemer detailhandel
19
Omzetsnelheid Er zijn meerdere formules om de omzetsnelheid te berekenen: Voorraadbeheer en bestellen | Ondernemer detailhandel
20
Omzetduur De omzetduur is de tijd die nodig is om de gemiddelde voorraad eenmaal om te zetten in geld. De omzetduur staat in relatie met de omzetsnelheid. Heb je namelijk een korte omzetduur, dan betekent dit dat de voorraad snel wordt verkocht. Voorraadbeheer en bestellen | Ondernemer detailhandel
21
Omzetduur voorbeeld Voorraadbeheer en bestellen | Ondernemer detailhandel
22
Inkoopwaarde van de omzet
Het bedrag van de inkopen bereken je door de bedragen van de inkoopfacturen (excl. btw) bij elkaar op te tellen. Voorraadbeheer en bestellen | Ondernemer detailhandel
23
Inkoopwaarde van de omzet
Je kunt de inkoopwaarde van de omzet ook berekenen aan de hand van de brutowinst. Voorraadbeheer en bestellen | Ondernemer detailhandel
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.