Download de presentatie
De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub
GepubliceerdEmiel Hendriks Laatst gewijzigd meer dan 9 jaar geleden
1
Sustainable nutrition L.Reijnders
2
Wat is sustainability (duurzaamheid)? Nauw verbonden met: stationary- of steady- state economy (=economy in equilibrium with its natural resources) & inter-generational justice Nauw verbonden met: stationary- of steady- state economy (=economy in equilibrium with its natural resources) & inter-generational justice In 1970s uitgebreid met geen negatieve invloed vervuiling op toekomstige generaties, behoud ecosysteem diensten Sinds late jaren 1980 > 100 definities vaak inclusief sociale en economische elementen
3
Sustainability in deze inleiding Oorspronkelijke betekenis (beperkt tot ‘milieuaspecten’) Dat betekent niet dat sociale en economische aspecten voeding onbelangrijk zijn Aan einde inleiding: aandacht voor sociale elementen
4
In de geschiedenis: Zowel duurzame als niet duurzame voeding Zowel duurzame als niet duurzame voeding Voorname determinanten: voedselproductie & brandstofgebruik Niet duurzaam: Holland 11-16e eeuw Vroege aboriginals in Australië ~ Duurzaam: Nabateers ‘Vlaamse bouw’ (18e eeuw)
5
Huidige voeding Niet duurzaam vanwege: Afhankelijkheid intensief gebruik van natuurlijke hulpbronnen gevormd door trage geologische processen Vaak verbonden met vermindering vernieuwbare natuurlijke hulpbronnen ( afname visstand & vruchtbaarheid grond, daling grondwater stand), Vaak verbonden met afname ecosysteem- diensten Vaak verbonden met milieuvervuiling die leidt tot nadelen voor toekomstige generaties (toename broeikasgasconcentraties in atmosfeer, grondwatervervuiling)
6
Fossiele brandstoffen (aandeel voeding in verbruik ~ 16%) Fossiele koolstofverbinding Totaal verbruik in jaren vorming tijdens geologische piekproductie Aardolie (conventioneel) 1 miljoen Aardgas (conventioneel) 3 miljoen Steenkolen60.000
7
Duurzame voeding voor iedereen thans buiten bereik Omvang bevolking & eetpatroon maken het voorlopig onmogelijk tot een duurzame voeding te komen Voornaamste structurele knelpunten: fosfaaterts gebruik & afname ecosysteemdiensten door het ruimen van natuur Gebruik fossiel brandstoffen geen structureel knelpunt echter overgang op duurzamer systeem voor iedereen kwestie van decennia
8
Energie transitie Wereldwijde input energie in economie: ~14x 10 12 Watt ~14x 10 12 Watt Technische mogelijkheden voor verbetering energie efficiency: factor 3 (industrielanden) tot 6 (ontwikkelende landen) beter dan nu. Aanbod: Zonne-energie: 121300x 10 12 Watt Wind energie: 600x 10 12 Watt Geothermische energie: 30x 10 12 Watt (Totale voorraad fossiele brandstoffen + uraan < 1 maand zonne-energie) (Zonnecellen in 5% van Sahara: ~14x 10 12 Watt)
9
Duurzamer kan wel Deels in de sfeer van aanpassing voedingspatroon: bijv. meer vegetarisch (Reijnders & Soret American Journal of Clinical Nutrition 78 (2003) 664-668 S Deels door aanpassing productiewijze: bijv. kas als energie leverancier
10
Vleeseiwit (in industrielanden) versus soja-eiwit milieuaspect Effect soja-eiwit Relatief effect vleeseiwit Land gebruik 16-17 Water gebruik 14.4-26 Verbruik fos- siele brandstof 16-20 Verbruik fosfaat erts 17 Emissie ver- zurende stoffen 1>7 Emissie bio- ciden 16 Emissie koper 1>100
11
Conversie-efficiency (USA: CAST, Animal Agriculture & the global food supply 1999) productenergieeiwit varkensvlees0.210.19 ei0.240.36 melk0.250.21 rundvlees0.070.08
12
Energieleverende kas Zonnewarmte: seizoensopslag
13
Meer opties aanpassing eetpatroon (1) Voedsel met minder ‘voedselkilometers’ (met verschil qua aard transportmiddel) -in US foodmiles ~ 11% broeikasgasuitstoot voedsel (over levenscyclus) Bron: Weber et al. Environmental Science & Technology 42 (2008) 35018-3513 -milieueffect 1 kg voedsel per vliegtuig over lange afstand ~ milieueffect 1 kg eko-vlees Bron: Jungbluth et al. Int J. LCA 5 (2000) 134-142
14
Meer opties aanpassing eetpatroon (2) Minder ‘diepvries’ -milieueffect 1 kg diepvriesgroenten ~ milieueffect 1 kg eko-vlees Bron: Jungbluth et al. Int J. LCA 5 (2000) 134-142
15
Meer opties aanpassing productiewijze No-till landbouw Precisie landbouw Geïntegreerde teelt Eko (lagere inputs/minder vervuiling/meer biodiversiteit op bedrijf versus grotere landclaims) MSC vis
16
Marktpotentieel Huidige aandeel duurzamere producten relatief klein (meestal <5%) Zou sterk veranderen wanneer externe (thans afgewentelde) kosten moeten worden doorberekend in prijzen
17
Sociale aspecten Max Havelaar Einde dumping voedsel uit industrielanden Soms ook gemengd met milieucriteria: Basel soja Eko-Oké bananen
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.