De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

HACCP in eipakstation Opfriscursus HACCP 2013 Thielen Consult BV

Verwante presentaties


Presentatie over: "HACCP in eipakstation Opfriscursus HACCP 2013 Thielen Consult BV"— Transcript van de presentatie:

1 HACCP in eipakstation Opfriscursus HACCP 2013 Thielen Consult BV
Postbus 5100 5800 GC Venray Thielen Consult BV

2 Agenda HACCP Waarom HACCP Wat is HACCP Welke gevaren Veilige eieren

3 Definities (1) Hazard Gevaar Analyses Analyse Critical Kritische
2013 Definities (1) Hazard Gevaar Analyses Analyse Critical Kritische Control Beheers Points Punten Thielen Consult BV

4 Definities (2) Hazard/ Gevaar
2013 Definities (2) Hazard/ Gevaar een biologisch, chemisch of fysische verontreiniging of toestand die een voedingsmiddel onveilig maakt voor consumptie Analyses/ Analyse een systematische beoordeling van gevaren in het proces en het vaststellen van de welke gevaren van wezenlijk belang zijn voor voedselveiligheid. Thielen Consult BV

5 Definities (3) Critical Control Point Risk/ risico
2013 Definities (3) Critical Control Point punten en stappen in het proces waarvoor het belangrijk is dat ze worden beheerst om de voedselveiligheid te bewaren. Risk/ risico de waarschijnlijkheid dat de nadelige gezondheidseffecten worden veroorzaakt door een gevaar. Thielen Consult BV

6 Waarom HACCP (1) Ca 1 miljoen mensen ziek door besmet voedsel
20 tot 30 sterfgevallen door besmet voedsel Salmonella uit voedsel is een belangrijke reden.

7 Waarom HACCP (2) 220 miljoen schade Negatieve publiciteit
Product terughalen Kwaliteitsvermindering Claims Negatieve publiciteit Bekeuringen waarschuwingen Eis van afnemers

8 Doel van cursus HACCP Zorg voor veilig product
Voorkomen van besmet product Onwetendheid Onzorgvuldigheid Onhygiënisch handelen Opleiding Bewustwording van gevaren

9 Wat is HACCP (1) Oorsprong in ruimtevaart
Gezond voedsel voor astronauten Productie van veilige etenswaren Voorkomen van fouten tijdens productie

10 Wat is HACCP (2) HACCP analyse maken Producten beschrijven en kennen
Plattegrond maken Productie uittekenen Gevaren zoeken en controleren HACCP-analyse HACCP-team

11 Wat zijn eisen aan het HACCP-team
Meer dan 1 persoon, Multidisciplinair Uit alle geledingen van het bedrijf Voldoende kennis van HACCP

12 Wie zitten er in het HACCP-Team
XXXX XXXXX

13 HACCP voor eieren Slachtoffers (vooral ouderen) van met salmonella besmette eieren Dioxine crisis 2001 Imago Verplicht onderdeel van IFS

14 Welke gevaren? Fysische Chemische Microbiologische

15 Fysische gevaren in ei pakstation
Glas en plastic Zand en steen Onderdelen Gereedschap Weinig gevaar door bescherming ei via eischaal

16 Chemische gevaren in ei pakstation
HACCP 2013 Chemische gevaren in ei pakstation Diergeneesmiddelen (boerderij) Smeermiddelen Inkt Ongedierte bestrijdingsmiddelen Reinigings en ontsmettingsmiddelen Verantwoord gebruik Opslag achter gesloten deuren Thielen Consult BV

17 Microbiologische gevaren
Bacteriën 1 gram = miljard stuks Salmonella in ei Virussen Griep / Mazelen / Vogelpest Schimmels Op kaas en brood Gisten

18 Micro organismen Salmonella binnen gebracht door Aangevoerde eieren
HACCP 2013 Micro organismen Salmonella binnen gebracht door Aangevoerde eieren Vuil verpakkingsmateriaal Ongedierte Huisdieren Onvoldoende hygiëne personeel en bezoekers Breuk op de machine Verspreiding salmonella is grootste gevaar in ei pakstation. Thielen Consult BV

19 Wanneer groeien salmonella?
In ei! Er is Voedsel Water Warmte

20 Groei van bacteriën Tijd 1 uur 2 uur 3 uur 4 uur 5 uur 6 uur 7 uur
Aantal 8 64 512 4.096 32.768

21 Beheersmaatregelen Betrouwbare leveranciers Bestrijding ongedierte
HACCP 2013 Beheersmaatregelen Betrouwbare leveranciers Bestrijding ongedierte Reinigen en ontsmetten Eieren mogen niet nat worden Afval netjes afvoeren en opslaan Hygiëne maatregelen Thielen Consult BV

22 Betrouwbare leverancier
Eieren Niet te oud Niet gewassen Geen diergeneesmiddelen Geen salmonella Alleen eieren van betrouwbare leveranciers CCP

23 Bestrijding ongedierte
HACCP 2013 Bestrijding ongedierte De deuren zo veel mogelijk dicht houden Schoon en droog (geen voedsel voor ongedierte) Grof vuil direct sorteren, verwijderen en deponeren in de daarvoor bestemde afvalcontainer(s) Sluit na gebruik de afvalcontainers Thielen Consult BV

24 Reinigen en ontsmetten
Schoon Droog Ontsmetten Dagelijks programma Wekelijks programma

25 Afval afvoeren Rommel zijn broeiplaatsen voor bacteriën en ongedierte
Struif in aparte emmers of bakken Overige afval in container

26 Bedrijfshygiëne Persoonlijke eigendommen blijven in de kantine
Zet geen spullen direct op de vloer Sluit deuren en ramen Meld glasbreuk meteen bij de directie Werk volgens instructies

27 Persoonlijke Hygiëne Schone kleding Handen wassen Opletten met niesen
Bij begin werkdag Na toiletbezoek Vuile karwijtjes Opletten met niesen Pleisters bij open wonden

28 Handboek In het handboek zijn de volgende zaken opgenomen
Bedrijfsbeschrijving Procedures Overzichten Instructies Formulieren Specificaties HACCP-document Het handboek is in te zien en op te vragen op het kantoor

29 Registraties Aantoonbaar werken Ingangscontrole Uitgangscontrole
Reiniging Tracering eieren

30 Beveiliging Er is steeds meer aandacht voor terrorisme en diefstal bij kwaliteitssystemen Wat kun jij doen? Spreek onbekende (netjes) aan wanneer ze zonder begeleiding rond lopen Meld dit aan de bedrijfsleiding

31 IFS audit 31 oktober en 1 november 2013 Wat doet een auditor?
HACCP 2013 IFS audit 31 oktober en 1 november 2013 Wat doet een auditor? Controle op CCP’s en AM’s Hoe gebeurt het invullen van formulieren? Wordt er gewerkt zoals beschreven in het handboek? Toetsen kennis van medewerkers Weten medewerkers wat ze moeten doen? Weten medewerkers waarom ze iets doen? Thielen Consult

32 Audit Auditors zijn aardige mensen
HACCP 2013 Audit Auditors zijn aardige mensen Auditors kijken of werkzaamheden worden uitgevoerd zoals beschreven in handboek. In handboek is beschreven hoe we werken. Als je het niet weet of snapt, zeg het dan. Blijf jezelf Stress is niet nodig Thielen Consult

33 Opmerking laatste audit (1)
HACCP 2013 Opmerking laatste audit (1) De controle of de THT er juist op geprint wordt was onvoldoende. Uitgangscontroleformulier is hiervoor aangepast Wanneer er een wond aan handen is, draag dan altijd een hygiënische handschoen bij werkzaamheden Er zijn wat spinnenwebben aangetroffen in de dirt detectie Thielen Consult

34 Opmerking laatste audit (2)
HACCP 2013 Opmerking laatste audit (2) Tijdens de recallsimulatie is er geen gebruik gemaakt van een (geïmproviseerd) krantenartikel. Thielen Consult

35 Wijzigingen in instructies (1)
HACCP 2013 Wijzigingen in instructies (1) Wanneer er een wond aan handen is, draag dan altijd een hygiënische handschoen bij werkzaamheden Het assortiment is aangepast (Geen kooi eieren meer, maar wel verrijkte kooi/ volière) Thielen Consult

36 Bedankt voor de aandacht
IFS


Download ppt "HACCP in eipakstation Opfriscursus HACCP 2013 Thielen Consult BV"

Verwante presentaties


Ads door Google