De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Vroege herkenning en behandeling van ondervoeding op de polikliniek

Verwante presentaties


Presentatie over: "Vroege herkenning en behandeling van ondervoeding op de polikliniek"— Transcript van de presentatie:

1 Vroege herkenning en behandeling van ondervoeding op de polikliniek

2 Gevolgen ondervoeding
Verminderde wondgenezing/ toename kans decubitus Meer kans op infecties (verminderde darmwerking en verlaagde weerstand) Afname gewicht en spiermassa Ondervoeding Langere opnameduur Hogere mortaliteit Meer kans op complicaties Afname kwaliteit van leven Hogere behandelingskosten 2

3 Prevalentie ondervoeding LPZ 2004 - 2012

4 Prevalentie ondervoeding in eerstelijnszorg en thuiszorg
35% N = 814 N = 1878 N = 1267 12% 11% J.Schilp, Nutrition, 2012

5 Screenen op ondervoeding op de polikliniek!
Vroege herkenning kan veel opleveren / voorkomen Steeds meer aandacht voor ondervoeding in alle sectoren van de gezondheidszorg Prevalentie bij ziekenhuisopname daalt nauwelijks Opnameduur steeds korter Transmurale voedingszorg!

6 De route van de patiënt Symptomen Diagnostiek Herstelfase 
Voedingstoestand  Interventie Thuis Opname Thuis Tijd  6

7 Richtlijnen Pre-operatief (2007) Geriatrie (2010) Oncologie (2012)

8 PI traject tot nu toe 2013 verplichte screening op POS
2014 verplichte screening op POS en poli geriatrie

9 Inhoud PI screening op de polikliniek ‘preoperatief’
Gebaseerd op richtlijnen peri operatief en geriatrie!

10

11 Prevalentie ondervoeding op de polikliniek
Stap 1 Prevalentie ondervoeding op de polikliniek

12 Prevalentie van ondervoeding op de polikliniek?
B – 10% C – 20% D – 25%

13 Prevalentie ondervoeding POS: 2 studies in VUmc
7% 8%

14 Prevalentie onderzoek door Eva Leistra, 2008
Multicenter studie: 9 ziekenhuizen Bij aanmelding op de poli  vragenlijst, gewichtsbepaling, lengtemeting (of nagevraagd) Voedingstoestand Slechte voedingstoestand BMI < 18.5 en/of onbedoeld gewichtsverlies van >10% in 6 maanden of >5% in 1 maand Matige voedingstoestand BMI ≥ 18.5 en 5-10% onbedoeld gewichtsverlies in 6 maanden Geen ondervoeding BMI ≥ 18.5 en geen onbedoeld gewichtsverlies

15 Prevalentie en herkenning
1 op de 20 patiënten ernstig ondervoed 1 op de 6 ondervoede patiënten wordt herkend Ongeveer 400 patiënten per polikliniek per dag Landelijk (100 ziekenhuizen): Zo’n 2000 ondervoede patiënten per dag Ruim 1600 geen voedingsbehandeling Slechte voedingstoestand 117 (5%) Matige voedingstoestand 46 (2%) Geen ondervoeding 2125 (93%)

16 Vaststellen hoog risico afdelingen
Stap 2 Vaststellen hoog risico afdelingen

17 Hoog risico afdelingen
* *

18 Stap 3 Hoe gaan we screenen?

19 Screeningsinstrumenten kliniek
MUST

20 Diagnostische waarden
MUST SNAQ SNAQ+BMI Sensitiviteit 75% 43% 95% Specificiteit 94% 99% Positief voorsp. waarde 78% 89% Negatief voorsp. waarde 98% 96% 100% Lage sensitiviteit: te weinig ondervoede mensen worden herkend door het instrument Lage positief voorspellende waarde: het instrument wijst meer mensen aan dan dat er daadwerkelijk ondervoed zijn

21 Welk screeningsinstrument?
Bij voorkeur: definitie ondervoeding SNAQ + BMI MUST* * te veel mensen worden onterecht doorgestuurd i.v.m. slechte voedingstoestand ≤ 65 jaar BMI < : 3 punten BMI 18.5 – 20 : 2 punten > 65 jaar BMI < : 3 punten BMI 20 – 22 : 2 punten 21

22

23

24 En hoe screenen we de geriatrische patiënten?
Comprehensive Geriatric Assessment: De voedingstoestand als onderdeel van een uitgebreid klinisch geriatrisch onderzoek. Geen screening, maar uitgebreide multidisciplinaire assessment “De werkgroep adviseert de MNA te gebruiken voor het objectiveren van de voedingstoestand in geriatrische patiënten”

25 Mini Nutritional Assessment (MNA)


Download ppt "Vroege herkenning en behandeling van ondervoeding op de polikliniek"

Verwante presentaties


Ads door Google