De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wond en wondverzorging

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wond en wondverzorging"— Transcript van de presentatie:

1 Wond en wondverzorging

2 De Huid De huid bestaat uit een aantal lagen:
1.de opperhuid;contact met buitenwereld 2.de lederhuid : 3. het onderhuids bindweefsel. Bij een verwonding is de natuurlijke samenhang van de huid of het slijmvlies verbroken en de beschermende functie van de huid verminderd. De kans op ontstekingen neemt hierdoor toe.

3 De huid

4 Meest voorkomende wonden
De meest voorkomende wonden zijn Schaafwonden, Snij wonden, Scheurwonden Bijtwonden.

5 Schaafwonden Behandeling:
Een schaafwond is een oppervlakkige wond Die vaak een groot oppervlak beslaat Behoorlijk pijnlijk en branderig kan aanvoelen. Behandeling: Een schaafwond kunt u schoonspoelen met water of een fysiologische zoutoplossing/betadine Daarna kunt u de wond ontsmetten en vervolgens droogdeppen met een gaasje of een schone theedoek. Indien nodig, bijvoorbeeld als er vuil in de wond kan komen, kan het wondje afgedekt worden met een vetgaasje, wondfolie .

6 Foto schaafwond :knie

7 Snijwonden De gemiddelde Nederlander loopt zo'n vier a vijf keer per jaar een bloedende snijwond op. 1.Een snijwond geeft vaak een (kortdurende) felle pijn die veroorzaakt wordt doordat de gevoelszenuwen in de huid doorgesneden worden. 2.Snijwonden komen veel voor bij spelende kinderen, klussende vaders, sporters en bij het bereiden van de maaltijd. 3.Vaak worden de uitstekende ledematen getroffen, zoals hoofd, handen (vingers), armen of benen. 4.De ernst van een snijwond hangt af van de diepte van de snee, de lengte van de snee, de aard van de bloeding (aderlijk en/of slagaderlijk), de mate van ruwheid van het veroorzakende object, de mate van vervuiling en de druk waarmee de huid er mee in aanraking komt (stoten).

8 Behandeling snijwonden
Een snijwond heeft 'mooie' rechte wondranden en staat meestal in verhouding tot de diepte veel meer open dan een steekwond. Als zo'n wond binnen 6 uur gereinigd en gehecht wordt krijgt een wondinfectie ook weinig kans. Is er een langere tijd verlopen dan is het beter de wond niet meer volledig te sluiten, omdat de ontwikkeling van een infectie dan al zo ver is dat door ophoping van wondvocht en ontstekingsproducten de kans op een ernstiger ontsteking en het weer losspringen van hechtingen alleen maar groter wordt.

9 Foto snijwond pols

10 Behandeling snijwonden
Stap 1: Reinigen en desinfecteren Laat het slachtoffer altijd zitten en vraag wat er gebeurd is. Voordat je de snijwond verzorgt, dien je zelf je handen te wassen (indien mogelijk) en goed af te drogen. Een snijwond kun je het beste met schoon (kraan)water uitspoelen en even laten doorbloeden, zodoende reinigt de wond zichzelf. Met behulp van bijv. een washandje en wat zeep kun je dan de plaats rond de snijwond verder schoonmaken. Bij grote/diepe snijwonden druk je vervolgens de wondspleet zonder veel kracht dicht tot de bloeding stopt. Blijft de wond bloeden, breng dan een dekverband aan (gaaskompres vastgezet met het elastisch windsel) en ga direct naar de huisarts (houdt het getroffen lichaamsdeel hierbij zo veel mogelijk omhoog en blijf met één hand de wond dichtdrukken).

11 Stap 1b: Desinfecteren Om verdere infecties te voorkomen dien je de snijwond vervolgens te desinfecteren met bijvoorbeeld Sterilon, Betadine of een speciaal reinigingsdoekje. Dit kan een beetje prikken, maar ontsmet uitstekend en voorkomt een veel pijnlijker wondinfectie. Stap 2: Afdekken Vervolgens raden wij aan de snijwond af te plakken met een of meerdere wondstrips (zwaluwstaartje) zodanig dat de wondranden goed aaneengesloten zijn en niet aan de randen wijken. Hierdoor wordt de pijn aanzienlijk verminderd, geneest de snijwond sneller en is de kans op littekenvorming het kleinst. Afdekken met een steriel gaasje. Zet het geheel vast met een pleister. Indien het verband niet doorlekt en er geen ontstekingsverschijnselen optreden kun je dit verband een tot drie dagen laten zitten. Kleine snijwondjes kun je ook afplakken met een wondpleister (kies wel een pleister die de wond volledig bedekt). Vervang een pleister dagelijks of als hij vuil is vaker. Stap 3 :gebruik gaascompres

12 Scheurwonden Scheurwonden ontstaan vooral bij vechtpartijen en bij auto-ongelukken. Behandeling: In principe is de behandeling hetzelfde als bij snijwonden. De kans op wondinfectie is echter groter en soms is huid verloren gegaan waardoor het goed sluiten van een wond niet mogelijk is. In die gevallen moet een wond "per secundam" genezen, dat wil zeggen dat de behandeling alleen bestaat uit het reinigen en beschermen van de wond en dat de wond door het overgroeien van huid dicht moet gaan. Hetzelfde geldt voor wonden waarbij een ernstige huidbeschadiging is opgetreden door druk. In veel gevallen geneest zo'n wond vanzelf, al duurt het herstel veel langer dan bij een wond waarbij hechten wel mogelijk was. Als de wond niet sluit is op een later tijdstip alsnog operatieve behandeling nodig, maar niet voordat alle ontstekingsverschijnselen weg zijn en het weefsel dat teveel beschadigd is, is afgestoten.  

13 Foto scheurwond arm

14 Bijtwonden Een bijtwond is een wond van huid of slijmvlies, veroorzaakt door de beet van mens of dier. Bijtwonden afkomstig van mensen ontstaan meestal door een klap met een gebalde vuist op de tanden van een ander; ze bevinden zich dus vaak op de handrug. Bijtwonden van dieren betreffen vooral beten van honden en katten. Bijtwonden zijn ernstige letsels, want er vindt altijd besmetting plaats met ziektekiemen en daarom is de kans op wondinfectie erg groot.

15 Kenmerk bijtwonden De wondranden zijn vaak onregelmatig.
Soms is er slechts sprake van een schaafwond, maar de wonden kunnen ook erg diep zijn. Het weefsel rond de wond is vaak rood of blauw als gevolg van kneuzing. Een bijtwond is een ernstige wond, vooral vanwege de grote kans op ontsteking. In de mond van mensen en de bek van dieren bevinden zich enorm veel ziektekiemen, met name bacteriën. Bij een beet komen deze in de wond terecht.

16 Behandeling bijwonden
Je kunt zelf van tevoren de wond steriel afdekken met een pleister of gaas om verdere verontreiniging te voorkomen. Stelp een eventuele bloeding met een wonddrukverband of door zelf druk uit te oefenen op de wond (liefst met een steriel gaas tussen uw hand en de wond).

17 Het is verstandig om bij iedere bijtwond contact op te nemen met de huisartspraktijk.
De huisarts kan besluiten de wond zelf te behandelen of door te verwijzen naar de afdeling SpoedEisende Hulp van een ziekenhuis. Vóór hij behandelt, zal de arts de wond meestal verdoven. Dit gaat met een injectie. Het schoonmaken kan dan zonder pijn gebeuren. Bij bijtwonden worden veelal antibiotica voorgeschreven. Meestal zullen bijtwonden niet worden gehecht. Door hechten wordt de kans op een wondinfectie groter. De wond zal geleidelijk moeten dichtgroeien 

18 Foto bijtwonden


Download ppt "Wond en wondverzorging"

Verwante presentaties


Ads door Google