Download de presentatie
GepubliceerdJonathan Bakker Laatst gewijzigd meer dan 10 jaar geleden
1
Marc Vlaeminck Wine@Home
Van druif tot wijn Marc Vlaeminck Copyright 2003
2
Wat is wijn ? (Van Dale) wijn, m. (-en, in de betekenis soort van wijn). 1. alcoholische drank uit gegist druivensap bereid. 2. soort van de onder 1. genoemde drank. 3. druiven als gewas, de wijnstok. 4. (in samenstelling) gegiste drank uit andere vruchten dan druiven bereid. 5. fig. ter aanduiding dat iets genot en bedwelming schenkt. 6. wijnkleur Copyright 2003
3
De druif is de enige vrucht die alles in zich heeft om tot wijn te komen ...
Genoeg suiker (om 11 à 12° alcohol te bereiken) Voldoende frisse zuren (ook niet téveel) Voldoende smaak Gisten en enzymes Copyright 2003
4
Algemene samenstelling van wijn
Water : voor 80 à 90 % Alcohol : voor 8 à 15 % (60 à 130 gr/l ) Zuren : 2 à 10 gr/l Polyfenolen : flavonen, anthocyanen, tannines Suikers Koolzuur : niet in stille wijn Copyright 2003
5
17 gr. suiker ---> 1% vol. alcohol + koolzuurgas + warmte
Het gistingsproces 17 gr. suiker ---> 1% vol. alcohol + koolzuurgas + warmte Copyright 2003
6
Factoren die de gisting beïnvloeden
1. Temperatuur : enkel tussen 10 en 35° 2. Druk : door ontstaan van CO2 3. Alcoholgehalte 4. Zuurtegraad : gisten werken beter in een licht zuur milieu Copyright 2003
7
Vegetatieve cyclus van de wijnstok
1. Uitbotten - Débourrement 2. Bloeien - Floraison 3. Vruchtvorming - Nouaison 4. Groene oogst - Vendange Verte 5. Kleurvorming - Véraison 6. Rijpheid - Maturation Copyright 2003
8
Kwaliteitsfactoren van wijn
1. Terroir 2. Werk in de wijngaard 3. Oogst 4. Cépages 5. Vinificatie Copyright 2003
9
Vinificatie rode wijn Blauwe druiven Afristmachine Gisttank met most
Pers & druivenkoek Opslagkelder Lekwijn & afvloeiwijn Filteren of klaren Bottelinstallatie Copyright 2003
10
Vinificatie witte wijn
Witte druiven Druivenmolen-afristmachine Spilpers & druivenkoek Gisttank Opslagtanks Filter Bottelinstallatie Copyright 2003
11
Vinificatie van schuimwijn
Copyright 2003
12
Wijn proeven : zien, ruiken, smaken
Copyright 2003
13
Wijn proeven : de visuele fase
1. Kleurbepaling 1.1. Intensiteit 1.2. Nuance 2. Zuiverheid 2.1. Schittering 2.2. Helderheid 2.3. Doorzichtigheid Copyright 2003
14
Wijn proeven : de olfactieve fase
Externe of neusaroma’s Interne of mondaroma’s Primaire, secundaire en tertiaire aroma’s primaire of variëteitsaroma’s secundaire of fermentatie-aroma’s tertiaire of verouderingsaroma’s Copyright 2003
15
Aromagroepen Prof. Peynaud
houterig, kruidig, voeding, veroudering, geroosterd & gebrand animaal, floraal, vegetaal, mineraal, fruitig, Copyright 2003
16
Wijn proeven : de gustatieve fase
Zoet, zuur, bitter, zout Onderdelen van het smaakpalet : de aanhef het middelste deel de afdronk Copyright 2003
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.