De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Zakelijk schrijven les 3

Verwante presentaties


Presentatie over: "Zakelijk schrijven les 3"— Transcript van de presentatie:

1 Zakelijk schrijven les 3
Opdracht 2 bespreken en herschrijven Zakelijke tekst samen lezen en beoordelen Opdracht 3: een probleem beschrijven Taalkwesties

2 Opdracht 2 Drie versies bespreken van de opdracht ‘Vriendschap’. (zie bijlage) Titel, inleiding, kern, slot, alinea-indeling, een deelonderwerp per alinea, signaalwoorden, variatie zinsopbouw en taalgebruik, doel van de tekst en doelgroep Herschrijven van opdracht 2 Alles opnemen in je logboek (zie bijlage)

3 Tekst bekijken Scholier Opbouw Signaalwoorden Titel Taalgebruik
Zinsopbouw

4 Opdracht 3: probleem beschrijven
Opdracht 3: een probleem beschrijven: ergernis over het telefoneren in de trein of het voordringen bij een kassa of in een rij…….. Doel: informatieve tekst. Doelgroep: vrij Geen lijdende vorm, tegenwoordige tijd, titel, vier alinea’s, afwisseling in zinsopbouw, taalvariatie Eerst communicatieplan maken en mindmap

5 Zinsbouw Lijdende vorm
De gevolgen van het gebruik van Facebook worden besproken door tien gebruikers. Bedrijvende vorm Tien gebruikers bespreken de gevolgen van het gebruik van Facebook. Teveel hulpwerkwoorden en vaagheden Het onderzoeksrapport zal gaan kunnen worden ingezet ten behoeve van verschillende preventiedoeleinden.

6 introductie opdracht 3 beschrijf een probleem mind map rubriceren
selecteren volgorde bepalen kiezen voor een inleiding kiezen voor een stijl

7 Taalkwesties U hebt/u heeft Een heel fijne dag hun/hen/zij
congruente en discongruente zinnen

8 Discongruentie Fout: De studenten worden verzocht niet te roken.
Een groot aantal mensen zijn naar de bijeenkomst gekomen. Volgens Van Gaal geeft de media een foute weergave van de gebeurtenissen. Regel: onderwerp en persoonsvorm moeten gelijk zijn in getal.

9 Discongruentie Een groot percentage vrouwen is/zijn slachtoffer van mishandeling. Een aantal mannen is/zijn in hechtenis genomen. Tamelijk veel mannen is/zijn in hechtenis genomen.

10 oefenen….. Een blik in de Woonkrant (dat dit een bijlage van de Telegraaf is, geldt in kringen van huizenzoekers als een overbodige toevoeging) en de Onroerend Goedpagina’s van de Volkskrant en NRC leren dat het gebruik van het woord ‘huis’ ongeveer gelijk staat met het gebruiken van het woord ‘lekker’ bij een wijnproeverij. Men bracht een reeks van aanbevelingen uit, die niet werden besproken. Mijn vader is drie dingen toegezegd. Een zwerm bijen achtervolgden de jongen.

11 Huiswerk uit de Schrijfwijzer hoofdstuk 2 en 3 lezen
verder vooral gebruiken als naslagwerk Tekst 3 Probleem op Natschool

12


Download ppt "Zakelijk schrijven les 3"

Verwante presentaties


Ads door Google