De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De metamorfose van de arbeidsmarkt in de komende 25 jaar Paul de Beer Amsterdams Instituut voor ArbeidsStudies (AIAS) & De Burcht (Centrum voor Arbeidsverhoudingen)

Verwante presentaties


Presentatie over: "De metamorfose van de arbeidsmarkt in de komende 25 jaar Paul de Beer Amsterdams Instituut voor ArbeidsStudies (AIAS) & De Burcht (Centrum voor Arbeidsverhoudingen)"— Transcript van de presentatie:

1 De metamorfose van de arbeidsmarkt in de komende 25 jaar Paul de Beer Amsterdams Instituut voor ArbeidsStudies (AIAS) & De Burcht (Centrum voor Arbeidsverhoudingen)

2 De arbeidsmarkt in 1982 en in 2007

3 Twee vragen over de vergrijzende arbeidsmarkt Slaat de verhouding tussen werkenden en niet-werkenden uit het lood? Leidt vergrijzing tot minder dynamiek, flexibiliteit en creativiteit?

4 De verhouding niet-werkenden – werkenden in de komende 25 jaar Groei 65-plussers Krimp werkzame bevolking 15-64 jaar Overige niet-werkenden: jongeren, huisvrouwen, werklozen, arbeidsongeschikten → i/a-ratio: alle niet-werkenden t.o.v. werkenden

5 Basisscenario Scenario doorwerken tot 65 jaarScenario hogere participatie vrouwenCombi-scenario

6 De samenstelling van de werkzame bevolking in de komende 25 jaar Ouderen: vaak een vaste baan, weinig baanwisselingen … … en weinig flexibel en creatief, lagere productiviteit? → Vergrijzing van de beroepsbevolking vermindert dynamiek, flexibiliteit en creativiteit?

7 Samenstelling beroepsbevolking

8 Conclusies Vergrijzing heeft weinig effect op de houdbaarheid van de verzorgingsstaat … … en op de flexibiliteit en creativiteit van de beroepsbevolking Maar de belangrijkste veranderingen zijn niet te voorspellen …

9 De metamorfose van de arbeidsmarkt? Paul de Beer Amsterdams Instituut voor ArbeidsStudies (AIAS) & De Burcht (Centrum voor Arbeidsverhoudingen)


Download ppt "De metamorfose van de arbeidsmarkt in de komende 25 jaar Paul de Beer Amsterdams Instituut voor ArbeidsStudies (AIAS) & De Burcht (Centrum voor Arbeidsverhoudingen)"

Verwante presentaties


Ads door Google