De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wijngebieden: Duitsland.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wijngebieden: Duitsland."— Transcript van de presentatie:

1 Wijngebieden: Duitsland.
Gemaakt door: Olaf Jongenelen Janbart Donkers HMO2D

2 Inleiding: Wijnbouwgebieden. Klimaat. Witte druivenrassen.
Blauwe druivenrassen. De classificatie van wijnen. De 6 wijnpredikaten. Classic en Selection. Extra aanduidingen. Soorten wijn. Korte samenvatting.

3 Wijngebieden: Ahr Hessische Bergstrasse Mittelrhein Mossel-Saar-Ruwer
Nahe Rheingau Rheinhessen Pfalz Franken Wurttemberg Baden Saale/Unstrut Sachsen

4 Mittelrhein & Mossel-Saar-Ruwer.
700 hectare. Bodem bestaat uit loss en vulkanisch gesteente. Klimaat: gem graden.zonuren: Toeristisch mooi vanwege kastelen en ruines. Wederom veel riesling. Mosel-Saar-Ruwer: 9828 Hectare. Bodem bestaat voornamelijk uit kalkgronden en leisteen. Klimaat: gem. 9.1 graden. Zonuren Rieslingspecialiteit. Grotere wijnzone van 9500 hectare in de streek rond Trier en Koblenz.

5 Nahe & Rheingau. Nahe: 4400 hectare. Bodem bestaat uit leisteen, zandsteen, leem en loss. Klimaat: gem. 8.9 graden. Zonuren: Hoog aantal zonuren. Pikante wijnen. Rheingau: 3000 hectare. Grondsoort: leisteen, zand, klei, mergel en loss. Klimaat: gem. 9.5 graden. Zonuren: In de bossen van het Taunus-gebergte. Mooiste wijnen van Duitsland. 80% = riesling.

6 Franken & Wurttemberg. Franken:
6000 hectare. Bodem bestaat uit zandsteen, leem, kalk, en een beetje koper. Klimaat: gem. 9.1 graden. Zonuren: Fruitige witte karakterwijn. Kenmerkend voor gebied is de aparte fles. Wurttemberg: 11300 hectare. Bodem bestaat uit kalk, mergel en loss. Klimaat: gem.10 graden. Zonuren: Grootste productie van rode wijn.

7 Klimaat. Noorden: zeeklimaat. Zuiden: hooggebergte klimaat.
Geen extreme weersschommelingen. Zomer: gem 22 graden. Winter gem. –3.5 graden. Gem. 700 mm neerslag met uitzonderingen. Gem. 30 dagen sneeuw. Gem zonuren.

8 Ruländer-Grauburgunder 3,3 %
Witte druivenrassen. Duitsland staat vooral bekend om zijn witte druivenrassen. Dit zijn de bekendste rassen en het % van het wijngaardbestand: Riesling 20,2 % Müller-Thurgau 15,6 % Silvaner ,7 % Kerner ,9 % Ruländer-Grauburgunder 3,3 % Scheurebe ,1 % Het totale wijngaardbestand van witte druivenrassen is 66 %.

9 Riesling: Bekendste witte druivensoort. Kleine druiven. Rijping pas in oktober of november. Meer aroma door lange en langzame rijpingstijd. Een goede balans tussen het natuurlijke rijpe zoet en de zuren. De wijn: geurig, fijn fruitig boeket; levendige, uitgesproken zuren; pikante smaak; de wijn kan heel goed ouderen door zijn pittige en typische zuurgraad.

10 Müller-Thurgau: Kruising van twee soorten, de Riesling en de Silvaner. Ontwikkeld in 1882 in Geisenheim door prof. H. Müller uit Thurgau in Zwitserland. - De druiven rijpen vroeg, meestal in september.  Silvaner: Oude druivensoort. Middelgrote, sappige druif. Rijpen iets eerder dan de Riesling. De wijn: bloemig boeket; minder zuren dan de Riesling; lichte muskaatsmaak; kan het best fris en jong worden gedronken. De wijn: neutraal boeket; zachte zuurgraad; stevige, plezierige wijn, die het beste jong kan worden gedronken.

11 Kerner: Populaire nieuwe kruising. Ontstaan uit de Trollinger (rode druif) en de Riesling. De druiven hebben dikke schillen en rijpen vroeg.  Scheurebe Nieuwe druivensoort. Een kruising tussen de Silvaner en de Riesling.  De wijn: lichte muskaatgeur; pittige, levendige zuren; lijkt op de Riesling. De wijn: levendige zuren, boeket en smaak die aan zwarte bessen doen denken.

12 Ruländer-Grauburgunder
Pinot Gris. Behoort tot de mooiste soorten in Duitsland. De druiven rijpen tegelijkertijd als de Silvaner.  De wijn: robuust, veel body, zacht en vol van smaak. 

13 Blauwe druivenrassen. De blauwe druivenrassen komen niet veel voor.
Dit zijn de bekendste rassen en het % van het wijngaardbestand: Spätburgunder 10,7 % Portugieser 4,8 % Trollinger 2,5 % Het totale wijngaardbestand van blauwe druiven is 34 %.

14 Spätburgunder Blauwe spiegelbeeld van de Riesling. Elegante, gedistingeerde wijnen. Kleine druiven. Rijpen laat. Afkomstig uit de Franse streek Bourgondië.  Portugieser: Oorspronkelijk uit het Oostenrijkse Donaudal. Een vroeg rijpende druif. De wijn: fluwelig, stevig, vurig, met een vleugje amandelsmaak. De wijn: smakelijk, licht, mild; heel plezierige, gemoedelijke wijnen.

15 Trollinger: Groeit alleen in Württemberg. Van oorsprong uit Tirol. Een heel late rijper. De wijn: geurig, frisfruitig, goede zuurgraad, hartig van smaak.

16 De classificatie van de wijnen:
Klasse 2 (kwaliteitswijn): ‘Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete’ (QBA): - Heeft min. 9% alcohol. - Suiker toevoegen is toegestaan. Qualitätswein mit Prädikat (QmP) (QBA mit prädikat): - Wijnen moeten aan de hoogste eisen voldoen. - Heeft min. 6,1% alcohol. - Toevoeging van suiker niet toegestaan. - Ingedeeld in 6 prädikate. Klasse 1 (tafelwijn): Deutcher Tafelwein (tafelwijn): - De laagste categorie. - Wordt gemaakt in 4 gebieden: Mosel-Rhein, Neckar, Oberrhein en Main. - Geen controle en geen herkomst van wijngaarden opgelegd. - Heeft min. 8% alcohol. Deutcher Landwein (landwijn): - De wijn moet afkomstig zijn uit 15 afgebakende wijngebieden. - Heeft min. 8,5 % alcohol.

17 De 6 wijnpredikaten, die de rijpheid aangeven, zijn:
1. KABINETT: Uit eerste oogst van rijpe druiven. Geeft lichte wijnen. Droog en halfdroog. Smaakt goed bij dagelijkse maaltijden. 4. SPÄTLESE: Laatgeoogste druiven. Geven rijpe, complexere wijnen. Smaken goed als aperitief of maaltijdbegeleider. 2. AUSLESE: Geselecteerde druiven. Brengen zeer geurige wijnen voort. Meestal zoet.   5. TROCKENBEERENAUSLESE (TBA): Handgeplukte druiven. Edelrot. Door lang rijpen zijn ze ingedroogd als krenten.  Lang houdbaar. 3. BEERENAUSLESE (BA): Door edelrot (nobele rotting) aangetast. Druif voor druif geselecteerd op rijpheid en concentratie.  Edelrot geeft specifieke smaak.  De wijnen zijn erg zoet. Te gebruiken als dessertwijn. 6. EISWEIN: Zelfde rijpheid als BA-wijnen. Worden bevroren geoogst.

18 Classic en Selection. De etiketten in Duitsland zijn veranderd.
Vroeger: Oubollig, ouderwets lettertype en een foto van het wijnhuis. Nu: Stijlvol, trendy en bijzonder fraai. CLASSIC-wijnen: Gemaakt Riesling, Silvaner of Spätburgunder. Droge wijn met een volle, brede smaak en een rijk fruitig aroma. Prijs zit in het middengebied.  De namen van wijngaarden worden weggelaten, dit is voor de duidelijkheid en de leesbaarheid. SELECTION-wijnen: Droge wijn van topkwaliteit. Typisch voor de jaargang en de wijngaard. Hieraan moeten ze voldoen: - wijngaarden aangemeld en gekeurd. - max. opbrengst 6o hectoliter per hectare - één jaar na de oogst bottellen. - alcohol min. 12,2 % - suikergehalte laag

19 Duitse wijnen. Weiswein: - Witte wijn. - Extra trocken: Extra droog.
- Trocken: Droog. - Halbtrocken: Halfdroog. - Süß: Zoet. - Lieblich: Halfzoet. Rotwein: - Rode wijn.

20 Duitse wijnen. Rotling: Perlwein: - Roséwijn - Rode of witte wijn
- Verkregen door een lichte persing van blauwe druiven. Weissherbst: - Roséwijn van één druivensoort. Perlwein: - Rode of witte wijn met pareling, door koolzuur. Sekt: - Mousserende witte wijn. Schillerwein: - Speciale wijn uit Württemberg.

21 Korte samenvatting. Van alle grote wijnbouwgebieden ter wereld ligt Duitsland het meest noordelijk. Veel aandacht voor het suikergehalte. Onderzoek naar ontwikkeling van gemakkelijke rijping van druiven. Veel aandacht voor vinificatietechnieken in natte koele jaren. De druiven leveren frisse, fruitige wijnen met veel opwekkende zuren. ± hectare wijngaard. Wijnproductie per wijngaard is hoog. Meestal witte wijnen. De Riesling de bekendste en belangrijkste. Veel wijnen hebben fruitaroma’s. Minder houtrijping toepassen dan in andere landen. Duitsland heeft 13 herkomstgebieden.

22 Vragen? Vragen? Vragen? Vragen?

23 Dit was onze presentatie.
Wij danken je voor je aandacht. Janbart Donkers Olaf Jongenelen HMO2D 2006®


Download ppt "Wijngebieden: Duitsland."

Verwante presentaties


Ads door Google