De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Welkom op de degustatos van Portugese wijnos

Verwante presentaties


Presentatie over: "Welkom op de degustatos van Portugese wijnos"— Transcript van de presentatie:

1 Welkom op de degustatos van Portugese wijnos
Portugese wijnen Welkom op de degustatos van Portugese wijnos                      

2 Een beetje geschiedenis
Asterix & Obelix in Lusitania Leve de Romeinen! Moorse bezetting : Abdij van Mourçao 1353 : verdrag inzake visvangst tussen Portugal en Engeland 1365 : burgemeester van Dartmouth met een drankprobleem 17e eeuw : exporteerden kisten per jaar 1687 : oorlog Frankrijk – Engeland (blokkade van de havens) 1703 : verdrag van Methuen – Spaanse secessie-oorlog 1756 ; Markies van Pombal : « DOC » Douro : A + B gebieden 1890 : luizen 1986 : EG

3 Geflest… Denominaçao de origem contralada (AOC)
Indicaçao de proveniência regulamentada (VDQS) Vinho regional Vinho de Mesa

4

5

6 En dit is maar 1 gebied… Alentejo : Borba Evora Granja/Amareleja Moura
Redondo Reguengos Vidigueira Portalegre

7 Terminologie Italië – Frankrijk : + 50 mio hl - 60hl/ha
Portugal ca ha – 25-70hl/ha – nr 7 Adega cooperativas Negocio’s Quinta’s Colheita : oogst Reserva Garrafeira Branco en tinto maar niet groen (verde - jong)

8 Het moderne Portugal Fernando Nicolau de Almeida : Barca Velha (1950)
Wereldbankproject (1970): Touriga Nacional, Tinta Roriz, Touriga Francesca, Tinta Barroca en Tinta Cao Ondergrond van graniet en leisteen in N tot klei en zand in Z. Impact klimatologische omstandigheden

9 Vergeet cabernet sauvignon, etc!
Touriga nacional (Douro – Dao) : de topdruif van de portwijnen. Typische bessenaroma’s (rood en zwart fruit) voegt compexiteit toe en veroudert bijzonder goed. Tinta roriz (N) – Aragonez (Z) = tempranillo : origineel aangeplant op de Quinta Roriz en vermoedelijk via Ribera de Douro naar Rioja. Touriga fransesca : het werkpaard, gemakkelijke vroegrijpe druif maar eerder robuust karakter. Tinta barroca : hoge alocoholgraad maar minder tannines. Tinto Cao ; kleur en kracht maar zeldzaam Baga (Barraida) hard en taninnerijk maar veel potentieel Periquita-Jaen-Alicante Bouchet-Castelao Frances-Ramisco-Trincadeira preta-etc

10 De « groene wijn » Groene druiven maar rode of witte wijn
20% van de totale Portugese oogst Azal – loureiro – trajadura – arinto Alvarinho (Monçao) Pergola’s – ramada – barra 99% terraswijntje met lage alcoholgraad 1% kwaliteit, in uw glas

11

12 Douro 12 factoren : AB/CD/E/F – niet goed genoeg voor Port?
Hier moet men de wijn met blote hand uit de stenen wringen (Miguel Tora) Hete zomers – koude winters Rijk aan potassium, geen kalk of magnesium – aanwezigheid aluminium

13

14

15

16 Dao Vallei met dennen en granietbodem
Minimum 20% Encruzado (wit) – TN (rood) Wit : min 6 maanden op vat Rood : min 18 maanden op vat – 2 fles De Portugese smaak! – 70% coöperatieven met een ouderwetse uitrusting

17 Beira - Bairrada Barro = klei (met leisteen) Baga (rijp?) Maria Gomes
Min 50% Baga : massa’s phenolen, harde tannines, doorgaans +5 jaar nodig. 18 maanden (tank of vat) + proefpannels

18 Estremadura Oeste!! (west) – rondom Lissabon
Van de berg tot op het strand Locale consumptie en goedkope export (UK) Colares – Bucelas – Setubal Van coöperatieve tot privé-initiatief

19 Alentejo Onder de Taag De luie revolutionairen (Limburgers…)
500 mm regen/jaar Cabernet is back De toekomst? of plooit men zich naar de wensen van de consument?

20

21

22

23

24


Download ppt "Welkom op de degustatos van Portugese wijnos"

Verwante presentaties


Ads door Google