Download de presentatie
1
Bouw en werking smaakreceptoren
2
Waar bevinden zich de smaakreceptoren?
Smaakpapillen: verzameling van smaakknoppen Bouw smaakreceptoren Werking smaakreceptoren Smaakpapil Smaakknop Tongbeslag Smaakreceptor Smaakknoppen bevatten smaakreceptoren voor alle smaken.
3
Hoe nemen smaakreceptoren smaken waar?
Smaakstoffen lossen op in speeksel Bouw smaakreceptoren Werking smaakreceptoren Smaakstoffen komen in contact met smaakhaartjes Tongbeslag Smaakcel wordt geprikkeld Zenuwimpuls gaat naar de zenuwvezel Zenuwimpuls gaat naar de smaakzenuw
4
Tongbeslag Tongbeslag: bedekt met grijswitte tot geelbruine laag
→ Smaakstoornis: vieze smaak in de mond Bouw smaakreceptoren Werking smaakreceptoren Tongbeslag bestaat uit: slijm, afgestorven cellen van tongslijmvlies en bacteriën; Oorzaak: mondaandoeningen, luchtwegeninfecties, maag- en darmziekten; Verwijderen: tong bestrijken met spatel of tandenborstel. Tongbeslag Tongbeslag
5
Wal Cilinder Smaakknop Zenuwvezel Geul Klieren
Lengtedoorsnede omwalde papil (schematisch)
6
Tongslijmvlies Smaakhaartjes Steuncel Smaakcel (= smaakreceptoren)
Bindweefsel Zenuwvezel Doorsnede smaakknop (schematisch) Bitter Zout Zoet Umami Zuur
7
Tongbeslag
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.