De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hoofdstuk 4 Voeding.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hoofdstuk 4 Voeding."— Transcript van de presentatie:

1 Hoofdstuk 4 Voeding

2 Hoofdstuk 4 Voeding 4.1 Inleiding Voeding levert energie
Zuurstof is nodig voor verbranding Voedingsstoffen binnenkrijgen Te weinig is niet goed, teveel ook niet

3 Hoofdstuk 4 Voeding 4.2 Wat hoort er in ons voedsel?
Water: de belangrijkste. Bouwstof Transportmiddel Oplosmiddel Temperatuur

4 Hoofdstuk 4 Voeding 4.2 Wat hoort er in ons voedsel?
Eiwitten: Belangrijk voor cellen Opbouw celstructuur Aanmaak hormonen, neurotransmitters, enzymen Onderhoud spierstelsel

5 4.2 Wat hoort er in ons voedsel? Koolhydraten Directe energie!
Hoofdstuk 4 Voeding 4.2 Wat hoort er in ons voedsel? Koolhydraten Directe energie!

6 Hoofdstuk 4 Voeding 4.2 Wat hoort er in ons voedsel? Vetten
Energiedragers Bouwstof voor celmembranen

7 Hoofdstuk 4 Voeding 4.2 Wat hoort er in ons voedsel? Mineralen
Bouwstoffen voor skelet, cellen en weefsels In stand houden vloeistofdruk cellen en zuur-base evenwicht

8 Hoofdstuk 4 Voeding 4.2 Wat hoort er in ons voedsel? Vitamines
Organische verbindingen Stofwisseling

9 Hoofdstuk 4 Voeding 4.3 Wat zit er in ons voedsel? Additieven
Stoffen die zorgen voor betere houdbaarheid of betere geur/smaak. Soms betere kleur of gezondheidsredenen Voorbeeld Jozo-zout: zit jodide in voor schildklier E-nummers Europese goedkeuring Alleen ongevaarlijke stoffen Kunnen ook stoffen uit natuur zijn

10 Hoofdstuk 4 Voeding Papierchromatografie
Grieks, betekent schrijven met kleur Manier om mengsels te scheiden Verschil in adsorptievermogen Verschil in oplosbaarheid


Download ppt "Hoofdstuk 4 Voeding."

Verwante presentaties


Ads door Google