Download de presentatie
1
Hoofdstuk 4 Voeding
2
Hoofdstuk 4 Voeding 4.1 Inleiding Voeding levert energie
Zuurstof is nodig voor verbranding Voedingsstoffen binnenkrijgen Te weinig is niet goed, teveel ook niet
3
Hoofdstuk 4 Voeding 4.2 Wat hoort er in ons voedsel?
Water: de belangrijkste. Bouwstof Transportmiddel Oplosmiddel Temperatuur
4
Hoofdstuk 4 Voeding 4.2 Wat hoort er in ons voedsel?
Eiwitten: Belangrijk voor cellen Opbouw celstructuur Aanmaak hormonen, neurotransmitters, enzymen Onderhoud spierstelsel
5
4.2 Wat hoort er in ons voedsel? Koolhydraten Directe energie!
Hoofdstuk 4 Voeding 4.2 Wat hoort er in ons voedsel? Koolhydraten Directe energie!
6
Hoofdstuk 4 Voeding 4.2 Wat hoort er in ons voedsel? Vetten
Energiedragers Bouwstof voor celmembranen
7
Hoofdstuk 4 Voeding 4.2 Wat hoort er in ons voedsel? Mineralen
Bouwstoffen voor skelet, cellen en weefsels In stand houden vloeistofdruk cellen en zuur-base evenwicht
8
Hoofdstuk 4 Voeding 4.2 Wat hoort er in ons voedsel? Vitamines
Organische verbindingen Stofwisseling
9
Hoofdstuk 4 Voeding 4.3 Wat zit er in ons voedsel? Additieven
Stoffen die zorgen voor betere houdbaarheid of betere geur/smaak. Soms betere kleur of gezondheidsredenen Voorbeeld Jozo-zout: zit jodide in voor schildklier E-nummers Europese goedkeuring Alleen ongevaarlijke stoffen Kunnen ook stoffen uit natuur zijn
10
Hoofdstuk 4 Voeding Papierchromatografie
Grieks, betekent schrijven met kleur Manier om mengsels te scheiden Verschil in adsorptievermogen Verschil in oplosbaarheid
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.