Download de presentatie
De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub
GepubliceerdHelena Kok Laatst gewijzigd meer dan 10 jaar geleden
1
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 1 Vormingssessie Laboratoria 13/09/2006 DG LABORATORIA Beleid i.v.m. interlaboratoriumtesten
2
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 2 Beleid interlaboratoriumtesten DOEL : optimale kwaliteitsbewaking van erkende labo’s HOE : opgelegde deelname aan ringonderzoeken Nu : deelname labo’s aan ringonderzoeken versus analyseplan Dekkingsgraad laag (matrix-relevant)
3
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 3 Dekkingsgraad Analyseplan Commerciële ringonderzoeken Contracten NRLs DG Laboratoria !! Conform ISO Gids 43 Beleid interlaboratoriumtesten
4
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 4 Commerciële ringonderzoeken : -Statistisch interessant -Heel wat beschikbaar -Kostprijs labo’s Nationale Referentielaboratoria : Planning ringonderzoeken met : Meetbereik Organisatiefrekwentie Aantal monsters Beleid interlaboratoriumtesten
5
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 5 DG Laboratoria : vult leemten aan (= parameter-matrix waarvoor geen ringonderzoeken) via : Expertise eigen labo’s Monsters uit DG Controle .... Beleid interlaboratoriumtesten
6
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 6 Onderbouwd erkenningsbeleid Opgelegde deelname aan ringonderzoeken Grotere transparantie in de technische prestaties Juridisch kader Beleid interlaboratoriumtesten
7
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 7 Gebruik van de informatie De informatie verzamelen De informatie samenvatten De resultaten evalueren Corrigerende acties
8
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 8 Gebruik van de informatie De informatie verzamelen -Organisatoren van ringonderzoeken (wie doet wat) -De erkende labo’s (parameters, matrices…) -De resultaten van de ringonderzoeken (z-scores)
9
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 9 Gebruik van de informatie De informatie samenvatten -Het verloop van de resultaten (z-score) per : Parameter of groep van parameters Labo Matrix of groep van matrices Combinatie van verschillende factoren (labo – parameter) De resultaten evalueren -Evaluatie op basis van de z-score Grens +/- 2 en +/-3 Presentatie : Shewart chart
10
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 10 Gebruik van de informatie De Normale situatie -Individuele en historische z-score conform -Geen specifieke actie Situatie « out of control » -Individuele z-score buiten de grenzen -Herhaling van non-conforme z-score -Labo moet corrigerende acties ondernemen
11
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 11 Ulg Planning 2006-2009 Melk poeder (5 monsters)Ingevroren vlees (5 monsters) REAMAB33 (1/10/06) REAMAB34 (1/03/07) RAEMAB35 (01/06/07) REAMAB36 (1/10/07) REAMAB37 (1/03/08) REAMAB38 (1/06/08) REAMAB39 (1/10/08) REAMAB40 (1/03/09) RAEMAB41 (01/06/09)
12
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 12 Ulg Planning 2006-2009 BacterieType* Niveau (ufc/g) Matrix (V=Vlees, M=Melk poeder) Totale aantal aërobe mesofiele kiemen (1g)T10 4 -10 6 V&M Totale aantal anaërobe kiemen (1g)T10 4 -10 6 V&M Totale aantal aërobe sporen (1g)T10 2 -10 5 V&M Totale aantal anaërobe sporen (1g)T10 2 -10 5 V&M Enterobacteriaceae (1g)T10 2 -10 5 V&M Totale aantal coliformen (1g)T10 2 -10 5 V&M Thermotolerante coliformen (1g)T10 2 -10 5 V&M Escherichia coli (1g)T10 2 -10 5 V&M *T = Telling, O= Onderzoeck
13
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 13 Ulg Planning 2006-2009 BacterieType* Niveau (ufc/g) Matrix (V=Vlees, M=Melk poeder) Staphylococcus aureus (1g)T10 2 -10 5 V&M ASR /SRA (1g)T10 2 -10 5 V&M Clostridium perfrigens (1g)T10 2 -10 5 V&M Pseudomonas spp (1g)T10 4 -10 6 V Melkzuurbacterien(1g)T10 4 -10 6 V Bacillus cereus (1g)T10 2 -10 5 V Intestinale enterococcen (1g)T10 2 -10 6 V Listeria monocytogenes (1g)T10 2 -10 5 V&M *T = Telling, O= Onderzoeck
14
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 14 Ulg Planning 2006-2009 BacterieType*Niveau (ufc/g)Matrix (V=Vlees, M=Melk poeder) Salmonella spp (25g)O1-10 4 V&M Yersinia enterocolitica (1g)O1-10 4 V Listeria spp (1g)O1-10 5 V Listeria spp (25g)O1-10 5 M Listeria monocytogenes (1g)O1-10 5 V Listeria monocytogenes (25g)O1-10 5 M Escherichia coli O157 (1g)O1-10 4 V *T = Telling, O= Onderzoeck
15
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 15 WIV Planning 2006-2007 ParameterMeetbereikMatrixPeriode Belgium kidney test(S)Nier (3) 2 de sem.06 Aflatoxine M1(C)10-100ng/lMelk (2) Hormonale substanties (groep A1 & A3) (C) 0.5xMRL-2xMRLVet (min.3) 1 ste sem.07 Antibiotica(S/C)0.5xMRL-2xMRLVlees (min.3) Kleurstoffen(S/C) 100-5000µg/kgKruiden (min.3) PCB(C) 0.5xMRL-2xMRLVet(1) PCB(C) 0.5xMRL-2xMRLEi (1) S = screening C= Confirmation / confimatie
16
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 16 WIV Planning 2007 (vervolg) ParameterMeetbereikMatrixPeriode Organochloorpesticiden(S/C) 10-1000µg/kgVet(1)1 ste sem.07 Ochratoxine A(C) 0.5 – 10µg/kgNier (2) 2 de sem.07 Pb, Cd, Hg(C) 10 – 1000 mg/kgPlanten (1) NSAID(C) 0.5xMRL-2xMRLVlees (min.3) Belgium kidney test(S)Nier (3) Pesticiden(S/C) 10-1000µg/kgGroenten & fruit (1) Nitraten(C) 0.5xMRL-2xMRL S = screening C= Confirmation / confimatie
17
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 17 WIV Planning 2008 ParameterMeetbereikMatrixPeriode PCB(C) 0.5xMRL-2xMRLVet (1) 1 ste sem.08 Chloramphenicol(C) 0.5xMRL-2xMRLAquacultuur (min.3) Organochloorpesticiden(S/C) 10-1000µg/kgVet (1) Beta-agonisten(S/C) 10-1000µg/kgVet (1) Patuline(C) 10-50 µg/kgAppelsap (2) Pb, Cd, Hg(C) 10 – 1000 mg/kgVlees (1) 2 de sem.08 Pesticiden(S/C) 10-1000µg/kgGroenten & fruit (1) S = screening C= Confirmation / confimatie
18
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 18 WIV Planning 2008-2009 ParameterMeetbereikMatrixPeriode Belgium kidney test(S)Rein (3)2 de sem.08 Corticosteroïden(S/C)0.5xMRL-2xMRLLever/urine(3) Antibiotica(S/C)0.5xMRL-2xMRLVlees(min.3)1 ste sem.09 Coccidiostatica(C)0.5xMRL-2xMRLEi of vlees (min.3) Aflatoxine B1,B2,G1,G2(C) 1-50µg/kgPistache (2) PCB(C) 0.5xMRL-2xMRLVet (1) Organochloorpesticiden(S/C) 10-1000µg/kgVet (1) Pb, Cd, Hg(C) 10 – 1000 mg/kgVis (1) S = screening C= Confirmation / confimatie
19
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 19 CODA ParameterMatrixPeriode Serologie IBR30 sera Jaarlijks georganiseerde testen Serologie Salmonella Pullorum20 sera Serologie Mycoplasma gallisepticum20 sera Serologie Salmonella (varken)30 sera Serologie Leucose80 sera + 80 melk Serologie Brucellose30 sera Serologie Aujeszky80 sera Bacteriologie Salmonella20 faeces stalen
20
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 20 CODA-TSE ParameterPeriode TSENov.2006 Nov.2007
21
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 21 Prins Léopold Instituut voor Tropische Geneeskunde ParameterNiveauMatrixPeriode Trichine/viande25/10/06 2007* 2008* *Geen datum voor 2007 et 2008
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.