De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Dentale Cysten Alexander Nassy.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Dentale Cysten Alexander Nassy."— Transcript van de presentatie:

1 Dentale Cysten Alexander Nassy

2 Dentogene Cysten Defenitie Cyste: Een niet gepreformeerde holte gevuld met vocht en bekleed met epitheel. Klassificatie van dentogene cysten Ontwikkeleingscysten Tandlijstcyste bij pasgeborene Gingivacyste bij volwassenen Primordiale cyste Folliculaire cyste Laterale parodontale cyste Keratocyste Ontstekingscyste Radiculaire cyste Residuale radiculaire cyste Paradentaire cyste

3 Tandlijstcyste bij pasgeborene
De tandlijstcyste is een ontwikkelingscyste waarbij kleine cysten aanwezig zijn in het slijmvlies van de kaaxkwallen van pasgeborenen. Deze cysten komen bij pasgeborenen relatief vaak voor, maar worden meestal niet opgemerkt.

4 Gingivacyste bij volwassenen
Een ontwikkelingscyste waarbij kleine cysten aanwezig zijn in de gingiva, buccaal in het boven- of onderfront. Primordiale cyste Het onstaan van een primodiale cyste wordt verklaard door cysteuze veranderingen in een zich ontwikkelende tandkiem, nog voordat er dentine- en glazuurmatrix is gevormd. Klinisch kan een primordiale cyste zich presenteren als een zwelling van de processus alveolaris ter plaatse van een ontbrekend en niet eerder aanwezig gebitselement.

5 Folliculaire cyste Een folliculaire cyste is een ontwikkelingscyste, welke de kroon van een nog niet doorgebroken gebitselement omvat en zijn aanhechting heeft op de grens van glazuur en cement.

6 LATERALE PaRODONTALE CYSTE
De laterale parodontale cyste is een vrij zeldzame ontwikkelingscyste in de kaak en is gesitueerd tegen het laterale oppervlak van een doorgebroken gebitselement .

7 KERATOCYSTE De keratocyste is een ontwikkelingscyste, welke voorkomt in het van tanden voorziene deel van de kaken of distaal van de derde molaren van de onderkaak en gekenmerkt wordt door een dunne laag bindweefsel met aan de lumenzijde een zeer karakteristieke bekleding van plaveiselepitheel van ongeveer 5 cellagen, welke aan de oppervlakte verhoorning toont. De diagnose keratocyste berust uitsluitend op bepaalde histlogische kenmerken van de epitheelbekleding, in het byzonder palissadering van de cellen van het stratum basale.

8 RADICULAIRE CYSTE De radiculaire cyste is een cyste, welke ontstaat uit epitheelresten in het ligamentum periodontale van een gebitselement als gevolg van een ontsteking; een afgestorven pulpa is meestal de oorzaak.

9 RESIDUALE CYSTE De term residuale cyste wordt over het algemeen gebruikt voor een radiculaire cyste welke in de kaak achterblijft na extractie van het desbetreffende gebitselement. Deze benaming kan echter ook worden gebruikt voor iedere cyste die zich ontwikkelt of achterblijft na verwijdering van een bijvoorbeeld geïmpacteerd gebitselement.

10 Paradentaire cyste Dit gaat om een ontsteking in een bij doorbraak niet opgeriumde follikelweefsel. De paradentaire cyste ligt meestal buccaal tegen het worteloppervlak van een gedeeltelijk of volledig doorgebroken kies in de onderkaak


Download ppt "Dentale Cysten Alexander Nassy."

Verwante presentaties


Ads door Google