De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Voeding en prostaatkanker

Verwante presentaties


Presentatie over: "Voeding en prostaatkanker"— Transcript van de presentatie:

1 Voeding en prostaatkanker

2 Prostaatkanker Prostaatkanker is de meest gediagnosticeerde kanker bij de mannelijke bevolking in België. Eén man op tien zal tijdens zijn leven te maken krijgen met prostaatkanker. Indien op tijd gediagnosticeerd, is het mogelijk te genezen van kanker. Zelfs in een gevorderd stadium kan een behandeling de symptomen wegnemen en de levenskansen verbeteren.

3 Voeding en prostaatkanker
Wetenschappelijke studies suggereren dat, door het voedingspatroon te veranderen, een man het risico op prostaatkanker kan verminderen, of, indien reeds gediagnosticeerd, de evolutie van de kanker kan verminderen.

4 Mediterraans dieet

5 Mediterraanse voedingsgewoonten en prostaatkanker mortaliteit

6 Mediterraanse voedingsgewoonten … in funktie van specifieke voeding:
Groenten en fruit, Granen, Vis Onverzadigde vetzuren melkproducten Vlees en gevogelte Verzadigde vetzuren

7 Groenten en fruit en prostaatkanker risico
Fruit: weinig invloed! Groeten: wel invloed! minder gevorderde prostaatkanker (stadium III en IV) (Groenten RR = 0,41, IC 95% = 0,22 à 0,74; P (trend) = 0,01). Kirsh et al., J Natl Cancer Inst Aug 1; 99 (15) :

8 Groenten (kruisbloemige), uien en look…
Kirsh VA et al., J Natl Cancer Inst Aug 1;99(15): Galeone C et al. Am J Clin Nutr Nov;84(5):

9 Tomaten (gekookte)!

10 Hoge inname van tomatenprodukten beschermt tegen prostaatkanker
Mannen die 10 porties tomatenproducten eten per week blijken 35% minder risico te hebben op prostaatkanker. Tomaten bevatten hoge concentraties lycopeen en aanverwante carotenoïden die de ontwikkeling van prostaatkanker remmen. Advanced (stages C and D) prostate cancers (multivariate RR = 0.47; 95% CI = ; P for trend = .03) Giovannucci E et al, J Natl Cancer Inst Dec 6;87(23):

11 Vis consumptie Hoge consuptie van vis toont een signifikante 63% vermindering van prostaatkanker mortaliteit 4 cohort studies (n = 49,661), RR: 0.37; 95% CI: 0.18, 0.74]. Szymanski KM et al. Fish consumption and prostate cancer risk: a review and meta-analysis. Am J Clin Nutr Nov;92(5):

12 Voeding rijk aan omega-3 vetzuren (EPA, DHA ...)
Beschermen tegen agressieve prostaatkanker Fradet V et al., Clin Cancer Res Apr 1;15(7):

13 Franse paradox… verzadigde vetzuren en prostaatkanker mortaliteit

14 Gegrild rood vlees en charcuterie…
Red and processed meat may be positively associated with prostate cancer. Sinha R et al. Am J Epidemiol Nov 1;170(9):

15 “trans” vetzuren Blood levels of trans isomers of oleic and linoleic acids are associated with an increased risk of nonaggressive prostate tumors Chavarro JE et al., Cancer Epidemiol Biomarkers Prev Jan;17(1):

16 Olijfolie en koolzaadolie
Alpha-Linolenic acid (ALA; 18:3n-3) inconsistent findings. Simon et al.,Am J Clin Nutr May;89(5):1558S-1564S. López-Miranda et al., Nutr Metab Cardiovasc Dis May;20(4):

17 Melkproteinen “A 35-g day(-1) increase in consumption of dairy protein was associated with an increase in the risk of prostate cancer of 32% (95% CI: 1-72%, P(trend)=0.04).” Allen et al., Br J Cancer May 6;98(9): “Dairy products: pooled relative risks of advanced prostate cancer were 1.33 (95% CI = 1.00 to 1.78; P = .055) for the highest versus lowest intake categories of dairy products.” Gao X et al., J Natl Cancer Inst Dec 7;97(23):

18 Soja proteinen en prostaatkanker
Mannen die sojaproteïnen in hun dagelijkse voeding hebben geïntegreerd, zoals Aziaten, vertonen minder prostaatkanker. Hwang YW et al., Nutr Cancer. 2009;61(5):

19 Groene thee Naast soja is de consumptie van groene thee, eveneens populair in Aziatische landen, een beschermende factor tegen prostaatkanker.

20 Voeding die kan beschermen tegen prostaatkanker:


Download ppt "Voeding en prostaatkanker"

Verwante presentaties


Ads door Google