Download de presentatie
De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub
1
Bepaling van de biotische index
Zoetwateronderzoek Bepaling van de biotische index
2
Wat zijn bio-indicatoren?
Bio-indicatoren = organismen die je kan aantreffen in sterk verontreinigd, verontreinigd, zwak verontreinigd en niet-verontreinigd water. Bio-indicatoren Biotische index Meten van een aantal abiotische factoren: temperatuur, helderheid, kleur en geur van het water bepalen; bepaling van concentraties opgeloste stoffen: O2, H+, Ca2+, Cl-, NH4+, NO3-, PO34-. Aanwezigheid van een aantal zoetwaterorganismen: diversiteit is een maat voor zuiverheidsgraad. Tolerantie van soort voor abiotische factoren
3
Hoe bepaal je de biotische index?
Inventaris van macro-invertebraten: aanwezigheid/afwezigheid van ongewervelde dieren + aantallen turven; Bepaling biotische index: aantal systematische eenheden (S.E.) per indicatorgroep bepalen; totaal aantal S.E. bepalen; de hoogste indicatorgroep omcirkelen met minstens één geturfd organisme + bijhorende S.E.; totaal aantal S.E. omcirkelen op bepalingslijst; hoogste indicatorgroep omcirkelen op bepalingslijst; kruising = biotische index. Interpretatie biotische index: vergelijken met tabel. Bio-indicatoren Biotische index
4
Bio-indicatoren voor de mate van verontreiniging van een zoetwaterplas
5
Bepaling totaal aantal S.E. per indicatorgroep
Ingevulde turflijst
6
Turven van S.E. Voorbeeld van turflijst waarop de systematische eenheden (S.E.) met een kruisje worden geturfd
7
Biotische index van voorbeeld
Bepalingslijst van de biotische index
8
weinig tot niet verontreinigd water: zeer goede waterkwaliteit
Biotische index 10 – 9 weinig tot niet verontreinigd water: zeer goede waterkwaliteit 8 – 7 weinig verontreinigd water: goede waterkwaliteit 6 – 5 matig verontreinigd water: matige waterkwaliteit 4 – 3 sterk verontreinigd water: slechte waterkwaliteit 2 – 0 zeer sterk verontreinigd water: zeer slechte waterkwaliteit De biotische index en de waterkwaliteit
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.