De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Parallellen en meridianen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Parallellen en meridianen"— Transcript van de presentatie:

1 Parallellen en meridianen
De aarde Parallellen en meridianen

2 De aardbol De aardbol is verdeeld in parallellen en meridianen
Parallellen verdelen de aarde in breedtecirkels en meridianen lopen van noord naar zuid. Deze lijnen zijn denkbeeldig, je ziet ze dus alleen op kaarten, in atlassen en op wereldbollen. Ze verdelen de aarde in kleine vakjes waardoor je gemakkelijker de plaats op aarde kunt bepalen.

3

4 Parallellen de evenaar - deze ligt op 0 graden en scheidt het aardoppervlak in een noordelijk en een zuidelijk halfrond. Tweemaal per jaar, rond 21 maart en 23 september, staat de zon loodrecht boven de evenaar en zijn dag en nacht overal op aarde van gelijke lengte. Vandaar dat deze tijdstippen equinox (gelijke nacht) genoemd worden.

5 Parallellen 2 Behalve de evenaar zijn ook de twee poolcirkels paralellen. Op 66 graden NB en ZB de keerkringen, te weten de Steenbokskeerkring (± 23½° zuiderbreedte) en de Kreeftskeerkring (± 23½° noorderbreedte). Deze cirkels markeren de hoogst mogelijke breedte waarop de zon gedurende een jaar loodrecht boven het aardoppervlak kan staan. Dit gebeurt voor beide cirkels respectievelijk op of rond 22 december en 21 juni. Het gebied tussen beide keerkringen wordt de tropen genoemd.

6 De kreeftskeerkring De kreeftskeerkring; op 21 juni staat de zon loodrecht op de kreeftskeerkring en begint de zomer op het noordelijk halfrond.

7 Steenbokskeerkring De steenbokskeerkring; op 21 december staat de zon loodrecht boven de steenbokskeerkring en begint op het zuidelijk halfrond de zomer.

8 Meridianen Om de aarde heen zijn 360 lijnen van Noordpool naar Zuidpool getrokken. Dit zijn lengtegraden of meridianen Door het Engelse Greenwich (bij Londen) loopt de nulmeridiaan.

9

10 Filmpje

11 GPS Global Positioning System
Door middel van 30 satellieten kun je je plaats op aarde bepalen Navigatie en tijdsbepaling


Download ppt "Parallellen en meridianen"

Verwante presentaties


Ads door Google